Πολλα και παρθενα τα σπηλαια στην περιοχη της Θρακης και της Ανατολικης Μακεδονιας
Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο Σπηλαιολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα με την υποστήριξη της Νομαρχίας και του δήμου Ελευθερών. Ο σκοπός του σεμιναρίου επετεύχθη εφόσον δημιουργήθηκε ο πυρήνας σπηλαιοεξερευνητών οι οποίοι πλέον είναι έτοιμοι να ασχοληθούν με την εξερεύνηση σπηλαίων.
Όπως είναι γνωστό μετά από πρόσκληση μιας ομάδας της Καβάλας η Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Ο Χείρων» δέχθηκε την πρόσκληση και ξεκίνησε τα σεμινάρια και στην Καβάλα. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η δημιουργία ενός πυρήνα εξερευνητών στο Νομό Καβάλας που θα αποβλέπει στην συστηματική καταγραφή και συλλογή στοιχείων για τα σπήλαια της ευρύτερης περιοχής, βοηθώντας έτσι στη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου που κρύβεται στον ορεινό όγκο του νομού.
Το σεμινάριο ξεκίνησε τις εργασίες του στις 9 Οκτώβρη και τις ολοκλήρωσε στις 20 Νοέμβρη, αποτελούνται δε από δύο κύκλους, των θεωρητικών μαθημάτων και των πρακτικών ασκήσεων.
Κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στη γεωλογία και στη Βιολογία Σπηλαίων, στη χαρτογράφηση, στις βραχογραφίες, στην αρχαιολογία.
Είκοσι οκτώ άτομα παρακολούθησαν το σεμινάριο
Είκοσι οκτώ άτομα από τις περιοχές της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης παρακολούθησαν το σεμινάριο. «Είναι ένας αριθμός πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Οι σπηλαιολογικοί σύλλογοι στην Αθήνα κάνουν σεμινάρια με πέντε και δέκα άτομα οπότε η συμμετοχή των είκοσι οκτώ ατόμων είναι σημαντική», τονίζει ο έφορος υλικών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Ο Χείρων», κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος, γεωλόγος με μεταπτυχιακό πάνω στο θέμα της γένεσης των σπηλαίων.
Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων η πρακτική άσκηση αφορούσε επίσκεψη σε σπήλαια τα οποία είναι οριζόντιας ανάπτυξης, τα οποία χαρτογραφούνταν και φωτογραφίζονταν, όπως το σπηλαιοορυχείο «Αγία Ελένη» στο Ζυγό Καβάλας, το κατακόρυφο βάθρο στο Κοκκινόχωμα που λέγεται «Περιστερώνας» συνολικού βάθους σαράντα μέτρων. Η πρακτική άσκηση έκλεισε με μία τριήμερη αποστολή στο Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη στην Δράμα.
Πλούτος σπηλαίων στην περιοχή
Στην περιοχή του Νομού Καβάλας υπάρχουν πάρα πολλά σπήλαια. «Αυτά έχουν καταγραφεί βιβλιογραφικά αλλά δεν έχει γίνει η πλήρης εξερεύνησή τους. Αυτός ο πυρήνας σπηλαιολόγων που δημιουργήθηκε από είκοσι οκτώ άτομα κάθε Σαββατοκύριακο πλέον διοργανώνουν αποστολή για να ερευνήσουν όλο αυτό τον αριθμό των σπηλαίων. Σημείο βέβαια αναφοράς και του σεμιναρίου και της ομάδας είναι η Καβάλα εφόσον οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων ήταν από την Καβάλα. Υπήρχαν όμως άτομα και από τη Δράμα και από την Ξάνθη και αξιοποιώντας τις πληροφορίες των ατόμων αυτών θα πάμε και σε σπήλαια των δύο αυτών νομών».
Γενικότερα η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία κρύβουν ένα πλούτο σπηλαίων. «Ειδικά οι ορεινές περιοχές είναι κατάμεστες από μορφές σπηλαίων. Αξίζει αυτά να ερευνηθούν. Το ενδιαφέρον δε στην περίπτωσή τους είναι ότι είναι παρθένα και δεν έχουν εξερευνηθεί από σπηλαιολόγους. Έχουμε μεγάλο έργο να κάνουμε. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνουμε μια εξερευνητική αποστολή στην περιοχή και ευελπιστούμε να κάνουμε κάποια καλή ανακάλυψη δηλαδή να βρούμε κάποιο μεγάλο σπήλαιο ή κάποιο ενδιαφέρον μέρος που ουσιαστικά θα είναι μια επιβράβευση των προσπαθειών μας».
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
