Πολιτογραφηθηκαν Ελληνιδες η Thea Halo και η μητερα της Sano Halo

«Η μητέρα μου μου ζήτησε να θυμηθώ να δώσω την αγάπη της σε όλους σας. Όταν επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη το 2001, πολλοί Πόντιοι την αποκαλούσαν γιαγιά όλων των Ποντίων. Είναι πολύ περήφανη γιʼ αυτήν την τιμή. Μία από τις επιθυμίες της είναι να της απονεμηθεί τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα. Το ίδιο επιθυμώ και εγώ. Δεν είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος για να την ευχαριστήσουν για την ακούραστη αφοσίωσή της στην μνήμη των Ποντίων»;

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε πέρσι την ομιλία της εδώ στην Κομοτηνή η Thea Halo, συγγραφέας του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου» κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Τρεις γενοκτονίες, μια πολιτική». Ένα χρόνο μετά, το αίτημα έγινε πραγματικότητα. Με προεδρικό διάταγμα αυτή και η μητέρα της Sano Halo πολιτογραφήθηκαν Ελληνίδες. Έτσι στα 99 της πλέον χρόνια η μητέρα της πολιτογραφείται Ελληνίδα και ήδη έχει ορκιστεί στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, ενώ τον άλλο μήνα θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Ελλήνων ειδική τελετή.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει ο Αντώνης Παυλίδης, υπεύθυνος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας για εκπαιδευτικά θέματα, «φεύγοντας από την Κομοτηνή υποσχέθηκα στη Thea Halo ότι θα δώσω προσωπικό αγώνα με άλλους Ποντίους ώστε να υλοποιηθεί το αίτημα που έθεσε στην ημερίδα. Γράφτηκαν άρθρα και με παρέμβασή μου στάλθηκαν έγγραφα από συλλόγους, όπως η Ένωση Ποντίων Ξάνθης, για να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα η Thea Halo και η μητέρα της Sano Halo. Ως διεθνής συνομοσπονδία Ποντίων, της οποίας ο Πρόεδρος ήταν παρών, μετά από συζήτηση που είχαμε αποφασίσαμε να στείλουμε σχετικό έγγραφο στον Υπουργό Παιδείας και στον καθʼ ύλη αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών και ο ίδιος μίλησε και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων τον κ. Σιούφα. Χθες, ο Αντώνης Παυλίδης με άλλα στελέχη ποντιακών φορέων προσκλήθηκαν στη Βουλή όπου στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τελετή όπου ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι έστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να γίνει πράξη το αίτημα αυτό και με Προεδρικό Διάταγμα τελικά έγινε πράξη. Μάλιστα ήταν παρών και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρόεδρος της Βουλής ο κ. Σιούφας μετέφερε από τα πρακτικά το λόγο που πραγματοποίησε στην ημερίδα της Κομοτηνής».

Συγκεκριμένα, με προεδρικό Διάταγμα στο οποίο τονίζεται ότι η Halo Sano του Αβραάμ και η Halo Thea –Μάρθα του Αβραάμ προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες καθώς συνέβαλαν στην προβολή του ελληνισμού και την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα της ποντιακής γενοκτονίας, αποφασίστηκε η πολιτογράφησή τους σε ελληνίδες. Το προεδρικό Διάταγμα έχει ημερομηνία 30 Απριλίου 2009 και βέβαια την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήδη, η Halo Sano και η Halo Thea –Μάρθα έχουν ορκιστεί στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης και περίπου σε ένα μήνα θα ακολουθήσει τελετή στην Αθήνα όπου και θα παραχωρηθεί επισήμως η ελληνική ιθαγένεια και στις δύο. «Ίσως στις 14 Ιουνίου που θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών της περσινής ημερίδας να παραστεί και η Thea Halo. Και είμαστε πολύ περήφανοι που στα αποτελέσματα της ημερίδας που πέρσι έγινε στην Κομοτηνή μπορούμε να προσθέσουμε και αυτό».

Έρευνα για την κατάλληλη λέξη που θα εκφράζει τη γενοκτονία

Το Σαββατοκύριακο στην Κατερίνη πραγματοποιήθηκε συνέδριο με θέμα το παρόν και το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου όπου συμμετείχαν όλοι οι πόντιοι εκπαιδευτικοί. Όπως ενημερώνει ο Αντώνης Παυλίδης «πήραμε την απόφαση να βρούμε μια ποντιακή λέξη από τον πλούτο της ποντιακής διαλέκτου που να εκφράζει όλα όσα έχουν υποστεί οι πρόγονοί μας, όπως οι Αρμένιοι έχουν τη δική τους λέξη ή οι Ασσύριοι ή οι Εβραίοι. Ήδη άρχισαν όλοι οι πόντιοι να ψάχνουν την κατάλληλη λέξη. Ήδη στο τραπέζι έχουν κατατεθεί πάρα πολλές λέξεις και ίσως μέχρι να έρθουμε στην Κομοτηνή τον άλλο μήνα η λέξη να έχει βρεθεί».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.