«Πολιτιστικο Καλοκαιρι – Ορφικα 2001»

Συνεχίζεται το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Ορφικά 2001» που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κομοτηνής και η Δ.Ε.Π.Α.Κ.

Μετά τη χθεσινή συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη ακολουθεί την Κυριακή, 26 Αυγούστου, ο «Δον Κιχώτης» του Μ. Θερβάντες από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας και την Τρίτη, 28 Αυγούστου, «Ο Μικρός Ήρως » του Στέλιου Ανεμοδουρά σε θεατρική προσαρμογή της Εταιρείας Θεάτρου Commedia.

Ένας ασυμβίβαστος ιππότης από την Κέρκυρα

Ένας ιππότης ελεεινής μορφής περιοδεύει ανά την Ελλάδα. Θα αναμετρηθεί με γίγαντες, αστυνομικούς, κληρικούς και άρχοντες, πολεμώντας την αδικία, το βόλεμα, την ισοπέδωση, την καθημερινότητα. Θα ψάχνει παντού την αγαπημένη του Δουλτσινέα, δεν θα απεξαρτηθεί ποτέ από την ανάγκη της περιπέτειας, ούτε θα παραδώσει το όραμά του.

Ο «Δον Κιχώτης», ο πολυθρύλητος ήρωας του Μιγκέλ Θερβάντες, έρχεται από την Κέρκυρα έτοιμος να πολεμήσει με γίγαντες και δράκους σε ανεμόμυλους και πανδοχεία. Είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, που ανεβαίνει στην πόλη μας, την ερχόμενη Κυριακή, (26 Αυγούστου), στις 9.00 μ.μ., στο Θερινό Θέατρο.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θανάσης Θεολόγης, επέλεξε το έργο ως απάντηση στην αντιερωτική εποχή που ζούμε, στην συνθηκολογημένη ζωή μας:

«Έχουμε ανάγκη από την παρουσία ενός Δον Κιχώτη και μιας Δουλτσινέας, από παραμύθι και σκοπούς, από καλοσύνη και όραμα, από απλότητα και αγάπη. Σε κάποιο σημείο του έργου λέει: «Θα σε ρωτήσει κάποτε ο γιος σου; Τι έκανες; Τι μου πρόσφερες για να αγαπήσω τον άνθρωπο;» και φορώντας την σκουριασμένη πανοπλία του υπερασπίζεται μεγάλες ιδέες, μεγάλες σκέψεις και μεγάλες φιλοδοξίες για μια ζωή που να αξίζει τον κόπο.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας προσφέρει στο κοινό αυτόν τον ήρωα που μεγαλώσαμε μαζί του, που τον αγαπήσαμε. Τον ασυμβίβαστο με το κατεστημένο Δον Κιχώτη, τον οραματιστή, που τον παραστέκει ο λαϊκός Σάντσο, συμφεροντολόγος και πονηρός αρχικά αλλά μετά, μέσα από την περιπέτεια και την αλήθεια, μαγεμένος τόσο πολύ, που γίνεται ο συνεχιστής του ονείρου του συντρόφου του».

Με τον Δον Κιχώτη ο Θερβάντες, ίσως, ζωγράφισε τις εμπειρίες της δικής του πολυτάραχης ζωής. Με γνώση, ανθρωπιά και χιούμορ, φωτίζει τα πάθη, τους έρωτες, τις κοινωνικές και οικονομικές διαφορές. Να μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο Μιγκέλ Θερβάντες συμμετείχε ως ναύτης – πολεμιστής πριν ακριβώς 430 χρόνια στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, μια ναυμαχία μεγίστης ιστορικής σημασίας, η οποία ουσιαστικά «ψαλίδισε» τα όνειρα των Οθωμανών για την κατάκτηση ολόκληρης της Ευρώπης.

Ένα κωμικό πανηγύρι, γεμάτο απρόοπτα και γελοίες περιπέτειες. Η Ιθάκη για τον Δον Κιχώτη είναι η Δουλτσινέα, το τέλειο πλάσμα, η πεμπτουσία και το άπιαστο του έρωτα.

Για τον Σάντσο, ένα νησί ή ένα πουγκί με χρήμα για να γλιτώσει από τη φτώχια και την γκρίνια της γυναίκας του…Ο Παναγιώτης Μέντης διασκεύασε το έργο έτσι που να μην στερηθεί ο θεατής το δικαίωμα στη φαντασία και στην άποψή του. Οι μάχες με γίγαντες και στοιχεία μεταφέρθηκαν στο πίσω μέρος της κυρίαρχης δράσης και του σκηνικού χώρου που έφτιαξε τη Αφροδίτη Κουτσουδάκη. Η μουσική του Γιούρι Στούπελ διατρέχει πότε ηρωικά και πότε μελαγχολικά την παράσταση, ενώ η Έφη Καρακώστα κίνησε χορευτικά όλους τους ήρωες.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι: Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Δον Κιχώτης) και Παύλος Χαϊκάλης (Σάντσο). Παίζουν ακόμη οι: Νικολέτα Βλαβιανού (Τερέζα), Παναγιώτης Μέντης (Δον Φερνάρδος), Μαίρη Σαουσοπούλου (Δουλτσινέα), Βαγγέλης Ζερβόπουλος (Θερβάντες), Βασιλική Ανδρίτσου (Λουσίντα), Σπύρος Κωτσόπουλος (κουρέας) κ.ά.

Ο Μικρός Ήρως της καρδιάς μας…

Ο θίασος του Δημήτρη Πιατά ξεκινά το μεγαλεπήβολο σχέδιο της μεταφοράς των περιπετειών του Γιώργου Θαλάσση και της παρέας του, στο θέατρο.

Φορούσε πάντα γαλάζιο πουκάμισο και κοντό παντελονάκι, είχε ένα ατίθασο τσουλούφι στο μέτωπο και μια φλόγα για ελευθερία στην καρδιά. Ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί – φάντασμα που πολεμούσε με θεϊκή δύναμη τους Γερμανούς κατακτητές, είχε όλα τα χαρακτηριστικά του νεαρού Ήρωα της καθημερινότητας, που αντιστέκεται στο κακό, υπερασπιζόμενος τις ανθρώπινες αξίες…

Προικισμένος με ενθουσιασμό, αγάπη για την πατρίδα, αφοσίωση σε υψηλούς στόχους και διαθέτοντας σπάνια προσόντα και εξαιρετικές ικανότητες, προκαλούσε τεράστιες ζημιές στα στρατεύματα κατοχής. Μαζί με την Κατερίνα, ένα γλυκό, θαρραλέο κορίτσι και τον περίφημο Σπίθα, έναν χοντρό, μόνιμα πεινασμένο, αστείο τύπο, εκτελούσε με επιτυχία επικίνδυνες αποστολές, αφιερωμένος στην αντιστασιακή δράση ενάντια στην τυραννία, αγώνα που μετατράπηκε σε αντιπαράθεση του καλού με το κακό.

Βγαλμένος από την έξοχη πένα του συγγραφέα Στέλιου Ανεμοδουρά, ο «Μικρός Ήρως», αδιαφιλονίκητος «βασιλιάς» των παιδικών περιοδικών της δεκαετίας του ΄50, υπήρξε ο αγαπημένος φίλος των γονιών μας, ο πιο δημοφιλής χάρτινος ήρωας των παιδιών όλων των εποχών.

Ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα, ο Σπίθας, οι πρωταγωνιστές του «Μικρού Ήρωα», του πρώτου ελληνικού «κόμικ με λέξεις» ξεπηδούν από τις σελίδες του περιοδικού του Στέλιου Ανεμοδουρά, αλλά και από τα χρόνια της χαμένης αθωότητας μιας προηγούμενης γενιάς, για να μεταφέρουν την Τρίτη, 28 Αυγούστου, στις 9.00 μ.μ., στο Θερινό Θέατρο τις περιπέτειές τους.

Επικεφαλής του θιάσου, καλλιτεχνικός υπεύθυνος – συντονιστής και σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Δημήτρης Πιατάς με τη σύμπραξη συνεργατών όπως ο Χάρης Μανταφούνης, επιμέλεια κίνησης – σκηνοθεσία, ο Tapa Sudana (συνεργάτης και πρωταγωνιστής του Peter Brook, στην παράσταση Mahabharata και δάσκαλος του θεάτρου της Ανατολής), ο Τάσος Ζωγράφος σκηνικά – κοστούμια, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μουσική και μουσική διδασκαλία, ενώ θα ακούγεται μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στο χρονικό πέρασμα των γεγονότων του 1967 που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος Νο 789 του «Μικρού Ήρωα».

Επίκεντρο της δουλειάς αυτής είναι η Ελλάδα – η χώρα σύμβολο – που αποτέλεσε τον πυρήνα δράσης και αντίστασης στις περιπέτειες της ανήλικης παρέας – Σπίθας, Κατερίνα, Γιώργος Θαλάσσης – των «αδούλωτων σκλάβων», η οποία αποτελεί την κρυφή συν – πρωταγωνίστρια στην παράσταση που ετοιμάζει η Εταιρεία Θεάτρου Commedia.

Η προετοιμασία της θεατρικής μεταφοράς του δημοφιλούς αναγνώσματος ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ ο εικοσαμελής θίασος εκπαιδεύεται συνεχώς σε μια σειρά θεμάτων που κυμαίνονται από πολεμικές τέχνες και μαθήματα κινησιολογίας έως και θεωρητικά μαθήματα (ιστορικές αναφορές, μελέτη της παραλογοτεχνίας) για τις ανάγκες της παράστασης. Πρόθεση της παράστασης είναι να διασωθεί η «χαμένη αθωότητα» της εφηβείας, με παράλληλο σχόλιο και καταγραφή ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τα τελευταία πενήντα χρόνια του αιώνα μας.

Πρόκειται για μια παράσταση έπους που κινείται ανάμεσα στο σήμερα και στο τότε, στα ιστορικά γεγονότα που τάραξαν την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο και τη μυθοπλασία, που οι ρίζες της ξεκινάνε από την αρχαία Ελλάδα σε ένα περιβάλλον που να αποδίδει το ήθος και το ύφος μιας ολόκληρης εποχής χωρίς ημερομηνία λήξης.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Πιατάς (Σπίθας), Πέτρος Αλατζάς (Γιώργος Θαλάσσης), Κατερίνα Παπουτσάκη (Κατερίνα), Αλέξανδρος Ζαχαρέας (Σεϊτάν Αλαμάν), Ιουλία Σιάμου (Φροϋλάιν «Χ»), Νίκος Ζώκας (Ορλάντο), Νεκταρία Γιαννουδάκη (Μαύρη Τίγρης), Ζανό Ντάνιας (Αδόλφος Χίτλερ), Μελίσσα Στοϊλη (Εύα Μπράουν) κ.ά.

Ακυρώθηκε ο Μολιέρος

Ύστερα από πληροφορίες που είχαμε, η θεατρική παράσταση «Δον Ζουάν» του Μολιέρου δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου, στο Θερινό Θέατρο. Ο λόγος της ματαίωσης είναι ότι η παράσταση δεν έχει την αναμενόμενη επιτυχία με αποτέλεσμα ο θίασος να ακυρώνει παραστάσεις – όχι μόνο αυτή της Κομοτηνής – και πολλοί από τους ηθοποιούς να παραμένουν απλήρωτοι. Έτσι, πρόβαλαν τη δικαιολογία της παρουσίας κάποιου τεχνικού προβλήματος στην εν λόγω παράσταση και έκλεισε το θέμα.

Μπάμπης Καλπάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.