«Πολιτιστικη Αυρα»

Βασιλόπιτα για τους δημοσιογράφους της Ροδόπης επέλεξε να κόψει φέτος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου, συνδυάζοντας την εκδήλωση με μια παρουσίαση των δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου, των σχετικών με την ίδρυση και την δράση του Συλλόγου. Οι δημοσιογράφοι μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ανέτρεξαν στα βήματα που έγιναν από τις δραστήριες γυναίκες που το απαρτίζουν, σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, αλλά και πληροφορήθηκαν ποια θα είναι τα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου της Κομοτηνής κ. Δήμητρα Τοπαλίδου μίλησε για την «Πολιτιστική Αύρα». «Η «Πολιτιστική Αύρα» είναι ανθρώπινος πολιτισμός και παράδοση, είναι καρπός των μόχθων του Συλλόγου από τις 2 Νοεμβρίου του 2002, δηλαδή από την ίδρυση του Συλλόγου μας, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2004. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες που αναφέρονται σ’ αυτήν είναι καταστάλαγμα της πείρας πολλών ανθρώπων που έζησαν στον τόπο μας στο παρελθόν. Με τη συλλογή μας αυτή πιστεύουμε ότι προσθέτουμε στην πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας και έτσι η παράδοση τελειοποιείται.

Εμείς, σαν σύλλογος αναβιώνουμε και παρουσιάζουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις και εσείς είστε το μέσο μετάδοσης των πολιτιστικών στοιχείων και μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούνται στοιχειοθετημένες βάσεις για τους συνεχιστές της παράδοσής μας» απηύθυνε η κα Τοπαλίδου στους δημοσιογράφους.

Σ’ αυτή την έκδοση μπορεί να βρει κανείς όλα τα στοιχεία, όλη την πορεία του Συλλόγου μας από τη μέρα της ιδρύσεώς του, σημείωσε η πρόεδρος, εξηγώντας. «Δηλαδή, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις δημοσιεύσεις από τον ημερήσιο τύπο της πόλης μας και ο αναγνώστης μπορεί μέσα σε ελάχιστη ώρα να μάθει για την πορεία του συλλόγου μας και τις δραστηριότητές μας. Ο σύλλογος υιοθετεί παραδοσιακές εκδηλώσεις και το λεύκωμα συμπεριλαμβάνει πολλά λαογραφικά στοιχεία, τα οποία δεν είναι δικά μας, αλλά τα διαβάζουμε από άλλους καταξιωμένους λαογράφους, όπως ο Νικόλαος Πολίτης, ο Στίλπων Κυριακίδης και φυσικά αυτές που ακούμε απ’ τους προγόνους μας.

Εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, η καινούρια μας δουλειά για φέτος περιλαμβάνει, παράλληλα με την Ημέρα της Υπαπαντής, με την αρτοκλασία που θα έχουμε το πρωί στην εκκλησία, μια γιορτή που θα γίνει σε συνεργασία με το 1ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής στην αίθουσα του Θρακικού Ωδείου στις 2 Φεβρουαρίου, όπως εορταζόταν η Ημέρα της Μητέρας.

Επίσης, θα καλέσουμε τον κόσμο την 1η Μαρτίου να βγει στους δρόμους όπου θα μας δει συντροφιά με το Μουσικό Σχολείο, σε μια εκδήλωση όπου θα συμμετάσχει και ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΕΠΑΚ. Στα «Ελευθέρια Θράκης» θα παρουσιάσουμε σε συνεργασία με το ΤΕΕ Θράκης μια μελέτη ανακαίνισης της περιοχής του Βυζαντινού Φρουρίου, την οποία ετοιμάζει ο συντοπίτης μας, αρχιτέκτων Γιάννης Βασιλειάδης».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.