Πολιτιστικη ανοιξη με «Ελευθερια»

Ο φετινός Μάιος θα είναι «ο μήνας των Ελευθερίων της πόλης» ακριβώς γιατί ο συγκεκριμένος θεσμός έχει καταξιωθεί στην συνείδηση των Κομοτηναίων, σύμφωνα και με δηλώσεις της Προέδρου της ΔΕΠΑΚ κ. Σοφίας Μενεσελίδου.

Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής βρίσκεται στην τελική ευθεία προετοιμασίας του προγράμματος εκδηλώσεων που θα εκτείνεται χρονικά από τις 2 έως τις 30 Μαΐου 2004. Ο σχεδιασμός του πολυήμερου κύκλου δρωμένων, εξελίσσεται με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα εκ μέρους της Διοίκησης, με σκοπό το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο του κύρους του θεσμού και των προσδοκιών των πολιτών, αναφορικά με την ποιότητα των πολιτιστικών «προϊόντων» που θα περιλαμβάνει.

Η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ επιφυλάχθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των μεγάλων καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στα «Ελευθέρια 2004» αλλά και πολλά στοιχεία που συνδιαμορφώνουν την φυσιογνωμία του εορτασμού, ωστόσο παρουσίασε στον «ΠτΘ» το γενικότερο πλάνο των φετινών εκδηλώσεων, οι οποίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.
«Έχουμε μια πληθώρα εκδηλώσεων. Δεν εξοβελίζουμε την ντόπια δημιουργία, αφού η διάθεση των τοπικών φορέων και συλλόγων να μετέχουν είναι επιτακτική, την παντρεύουμε λοιπόν στο φετινό πρόγραμμα με αξιόλογες εκδηλώσεις που μεταφέρουμε από την Αθήνα» σημειώνει η κ.Μενεσελίδου.

Χαρακτηριστικό του προγράμματος των «Ελευθερίων» είναι ότι εμπερικλείει την Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2004» όπως επίσης το Πανελλήνιο Συνέδριο των οδοντιάτρων, το 12ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ και Συμπόσιο της Ένωσης Καθηγητών αγγλικής εκπαίδευσης. Η ΔΕΠΑΚ κι ο Δήμος Κομοτηνής άλλωστε πρόκειται να συνδράμουν οικονομικά τις παραπάνω διοργανώσεις.

Κατά το διάστημα εξέλιξης της «Θράκης»-5 με 9 Μαΐου- η ΔΕΠΑΚ θα οργανώσει 2 εκδηλώσεις στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ενώ μια συναυλία θα πραγματοποιηθεί επίσης στον ίδιο χώρο, από τη Helexpo.

Η αυλαία των εκδηλώσεων πάντως θα ανοίξει με την –καθιερωμένη από πέρσι- πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα κατέχουν 4 συναυλίες γνωστών κι αγαπημένων καλλιτεχνών, ένα διήμερο επαναστατικής ποίησης, με την συμμετοχή σύγχρονων υπερρεαλιστών ποιητών, ηθοποιών και γνωστών μουσικών που θα περιλαμβάνει και προβολές ταινιών.

Στη διάρκεια των Ελευθερίων θα πραγματοποιηθούν ακόμη τα εγκαίνια του Μουσείου Δίντσογλου, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Εβραίων και της προτομής του Καραθεοδωρή.

Παράλληλα προγραμματίζονται, διήμερη ή τριήμερη συνάντηση χορωδιών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, προβολή βραβευμένης ταινίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, βιβλιοπαρουσιάσεις –σε μια από αυτές θα συμμετέχουν οι καθηγητές Γιάννης Πανούσης και Χαράλαμπος Δημόπουλος- εμφάνιση φολκλορικών σχημάτων. Το φετινό πρόγραμμα θα είναι εμπλουτισμένο με εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας, ευχάριστα happenıngs για μικρά παιδιά με ξυλοπόδαρους, άλλες νεανικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κομοτηνής.

Το πλήρες πρόγραμμα των Ελευθερίων αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί μέσα στην μεθεπόμενη εβδομάδα , μετά και την οριστικοποίηση του την ερχόμενη Δευτέρα.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.