Πολιτιστικα μελτεμια

Επειδή καλοκαίρι χωρίς πολιτισμό δεν υφίσταται, έτσι και αυτές τις ημέρες (Σάββατο έως και τη Δευτέρα) πραγματοποιούνται πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Έβρο μέχρι και την Καβάλα. Χαρείτε, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο και όσοι μπορείτε και τη Δευτέρα, με τον πλέον ψυχαγωγικό τρόπο. Εμείς σας δίνουμε ένα πλάνο-σύμβουλο για τις εκδηλώσεις προκειμένου να σας καθοδηγήσει. Εσείς από την πλευρά σας δεν έχετε παρά να αναμετρήσετε τις δυνάμεις σας και τις αντοχές και να είστε αποφασισμένοι να διασκεδάστε… Μπορείτε να κάνετε υπέροχες καλοκαιρινές αποδράσεις και να ξεφύγετε από την καθημερινότητα… Καλή διασκέδαση!

Στη Μαρώνεια

«Μήδεια» του Μποστ από το Θέατρο Στοά και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης

Τη Μήδεια, την κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, ιέρεια και μάγισσα, πληγωμένη ερωμένη και μητέρα των παιδιών του «άτακτου» Ιάσονα, η οποία καταλήγει να σκοτώσει τα παιδιά της, τίμησε ο «Μποστ», μεταμορφώνοντας αυτήν και τα αρχαία «κατορθώματά» της. Στη δική του εκδοχή, η ηρωίδα ζει σε μια παρωδία, καθώς παρουσιάζεται νωθρή και τυφλωμένη από την απιστία του συντρόφου της Ιάσονα. Η τυφλωμένη από έρωτα γυναίκα παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια στις 9.30 μ.μ. από το Θέατρο Στοά σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Ρούμελης στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μαρώνειας, δέκα χρόνια μετά το ανέβασμα της πρώτης παράστασης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η Λήδα Πρωτοψάλτη. Μαζί της ο Θανάσης Παπαγεωργίου, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Μαζί τους παίζουν μεταξύ άλλων οι Παύλος Ορκόπουλος, Ηλίας Κατέβας, Ευδοκία Σουβατζή, Καμινάρη Εύα, Χριστόδουλος Στυλιανού, Αλέκος Κούρος, Αδριανή Τουντοπούλου, Νίκη Χαντζίδου, Ελένη Κουλουριώτη.

Στην Αλεξανδρούπολη

«Η Κωμωδία των παρεξηγήσεων» από το Γιώργο Κιμούλη

Η «Κωμωδία των παρεξηγήσεων», η πιο ξεκαρδιστική κωμωδία του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο 26 Ιουλίου στις 9.15 μ.μ., στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο (Κηποθέατρο Εγνατία) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΕΠΑΔΑ «Καλοκαίρι και πολιτισμός 2003».

Η «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» στηρίζεται στο εύρημα των δίδυμων αδερφών που έχουν χαθεί και συναντώνται, χωρίς να γνωρίζει ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Τα δίδυμα αδέρφια, όμως, έχουν ως υπηρέτες δύο επίσης διδύμους. Πρόκειται για ένα θεατρικό παιχνίδι, γοητευτικό και διασκεδαστικό, όπου εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι νόμοι της θεωρίας των πιθανοτήτων. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ρένια Λουιζίδου, Βίκυ Σταυροπούλου.

Στον Δαφνώνα Ξάνθης

ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ 2003

Σε μια μαγευτική τοποθεσία στην όχθη του Νέστου, κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι, στην καρδιά της κοιλάδας του Νέστου ξεκίνησαν χθες Παρασκευή οι εκδηλώσεις ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ 2003. Πρόκειται για το θεσμό που διάγει τον πέμπτο χρόνο του και συγκεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον όλης της χώρας. Τρεις μέρες περιπέτειας και πολιτισμού. Το καλλιτεχνικό σκέλος των εκδηλώσεων εμπλουτίζεται και φέτος με καλλιτέχνες γνωστούς και καταξιωμένους που προσφέρουν μοναδικές βραδιές στους τυχερούς που θα βρεθούν στο Νέστο. Σήμερα Σάββατο στις 9.30μ.μ. η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μανόλης Λιδάκης, που εντυπωσίασαν το φετινό χειμώνα στην Αθήνα, θα βρίσκονται στο Δαφνώνα παρουσιάζοντας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές συνεργασίες των τελευταίων χρόνων. Την Κυριακή στις 9μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μια παραδοσιακή βραδιά με τον Γ. Ορφανίδη μέσα στο χωριό του Δαφνώνα με τραγούδια από τον Πόντο. Συναυλίες μέχρι τις πρωινές ώρες, παιχνίδια στη φύση, κατασκήνωση για όσους το επιθυμούν και ένα υπέροχο τοπίο στην καρδιά της Κοιλάδας του Νέστου περιμένουν για άλλη μια χρονιά τους επισκέπτες.

Στον Άρδα

Συναντούνται οι νέοι και όχι μόνο!

Αναμφίβολα ο «Άρδας» είναι το πιο γνωστό πανελληνίως φεστιβάλ μουσικής και παράλληλων εκδηλώσεων για νέους και για όσους αισθάνονται νέοι! Διοργανώνεται με κέφι και μεράκι ανελλιπώς από το 1995 στο παρόχθιο δάσος από άγριες λεύκες, μόλις 500 μέτρα από το κέντρο του χωριού Καστανιές και ουσιαστικά μέσα στον ποταμό Άρδα. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή τοποθεσία, μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Οι εκδηλώσεις «Συνάντηση Νέων-ΑΡΔΑΣ» έγιναν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1995. Από την περασμένη Τρίτη πραγματοποιείται φέτος η 9η Συνάντηση Νέων με διοργανωτές τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Βύσσας και το Δημοτικό διαμέρισμα Καστανέων. Οι εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο. Σήμερα Σάββατο στην Κεντρική Σκηνή θα εμφανιστούν οι Παντελής Θαλασσινός και Νίκος Παπάζογλου, ενώ η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει αύριο Κυριακή 27 Ιουλίου με τους Πυξ -Λαξ και τον Βασίλη Καζούλη (και οι δυο συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 10 το βράδυ).

Στα Άβδηρα

Δημοκρίτεια 2003

Για 20η χρονιά διοργανώνονται από το Δήμο Αβδήρων οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Δημοκρίτεια». Οι εκδηλώσεις, που έχουν γίνει θεσμός στα Άβδηρα, έναν τόπο ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος και σημασίας και συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής, ολοκληρώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο. Σήμερα Σάββατο στην κεντρική πλατεία στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής με το συγκρότημα «Οι παλιοί Διαβάτες». Ενώ την Κυριακή οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγάλη συναυλία του Νίκου Παπάζογλου στις 9.30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία των Αβδήρων.

Στις Σάπες

Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο

Ο Δήμος και η Δ.Ε.Π.Α. Κομοτηνής συνεχίζουν για φέτος το καλοκαίρι-με την Μουσική Παρέα του Δήμου Κομοτηνής- το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Μάνος Λοΐζος, τα τραγούδια μιας ζωής». Πρόκειται για ένα ταξίδι στα ατέλειωτα μονοπάτια της μουσικής του Μάνου Λοΐζου συνοδευόμενα από οπτικό υλικό από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του μεγάλου δημιουργού. Το μουσικό αφιέρωμα ταξιδεύει στις έδρες των Δήμων του Νομού Ροδόπης με τη συμβολή της Τ.Ε.Δ.Κ. του νομού μας. Την προσεχή Δευτέρα η Μουσική Παρέα θα παρουσιάσει το αφιέρωμα στις Σάπες και την επόμενη μέρα, Τρίτη, στον Σώστη.

Στους Φιλίππους

Χατζηδάκις – Θεοδωράκης με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη

Καθώς το 46ο Φεστιβάλ Φιλίππων βρίσκεται εν εξελίξει, οι φίλοι της μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι και στο Μίκη Θεοδωράκη. Η Μαρία Φαραντούρη, που έχει συμβάλει στη ριζική μεταμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, και ο Γιάννης Βακαρέλης, ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες (με συχνή παρουσία σε διεθνή Φεστιβάλ και στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου), παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με έργα των δυο μεγάλων μας συνθετών, που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Επιμέλεια: Μπάμπης Καλπάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.