Πολιτισμος – Ημερολογιο εκδηλωσεων

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του φετινού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού με κεντρική εκδήλωση την παρουσία του σχήματος Les Farfadais στην Κεντρική πλατεία της πόλης. Δεν είναι, όμως, μόνο η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης της Ξάνθης και ο δήμος που διοργανώνουν τις φετινές γιορτές καλώντας κόσμο από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχει. Σύλλογοι και φορείς καταθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλες τις επόμενες μέρες…

Παρουσίαση του παραμυθιού «ΜΙΚΟΜΠΟ»

Η Φ.Ε.Ξ., το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου και οι εκδόσεις Εστία παρουσιάζουν τo αφρικανικό παραμύθι «ΜΙΚΟΜΠΟ» που θα γίνει την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στις 7.00 το βράδυ, στον πολυχώρο Παπασωτηρίου (Βασιλίσσης Σοφίας 8, Ξάνθη). Την αφήγηση θα κάνει η Βασιλική Δαργενίδου ενώ θα μιλήσουν για το βιβλίο οι διασκευαστές Βασιλική Κοντογιάννη και Φραγκίσκος Καμπασελέ. Το βιβλίο παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό έναν αφρικανικό μύθο, που προέρχεται από την προφορική παράδοση των Λουμπά της κεντρικής Αφρικής. Η διασκευή σέβεται το αρχικό αφρικανικό υλικό, αλλά επιδιώκει ταυτόχρονα να δημιουργεί συνεχώς γέφυρες με τη σύγχρονη ελληνική πρόσληψη. Την ίδια προσπάθεια γεφύρωσης επιχειρεί παράλληλα να κάνει η εικονογράφηση, που είναι πρωτότυπη και έγινε από τον Νίκο Καμπασελέ.

Ομιλία για τις: «Οπερατικές περιπέτειες του Ορφέα»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, παρουσιάζουν την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις 20:00, την ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Γεωργίου Π. Τσόμη με θέμα: «Οι οπερατικές περιπέτειες του Ορφέα από τον Μοντεβέρντι στον 20ο αιώνα».

Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δύο όπερες,«Ορφέας», Κλαούντιο Μοντεβέρντι 1607, «Ορφέας και Ευρυδίκη», Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ 1762 και μία οπερέτα, «Ο Ορφέας στον Άδη» Ζακ Όφφενμπαχ 1858, αποτελούν κεντρικά ορόσημα στην εξέλιξη του μουσικού θεάτρου και έχουν σαν θέμα τους το μύθο του Ορφέα. Θα επιχειρηθεί, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, μία μουσικολογική αναδρομή των κυριότερων μουσικοδραματικών μεταφορών του μύθου του Ορφέα, με έμφαση στα τρία παραπάνω έργα καθώς και η ενίσχυση της θέσης του γερμανού φιλόσοφου-μουσικολόγου Τεοντόρ Αντόρνο ότι τελικά «Όλες οι όπερες είναι Ορφέας».


Παράλληλα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2004, «Ορφέας» του σκηνοθέτη-ηθοποιού Λάκη Κομνηνού. Στο τέλος της προβολής οι προσκεκλημένοι θα λάβουν δώρο την ταινία, σε μορφή ψηφιακού πολυμορφικού δίσκου (DVD), ευγενική προσφορά της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσικού Εργαστηρίου του «Άγγελου Μουρβάτη», στην αίθουσα εκδηλώσεων «Π» στην οδό καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Εκδηλώσεις στο MAO στην Καβάλα

15 Φεβρουαρίου, 22:00, «ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» «Αφιέρωμα στην κρητική μουσική»

Από τους μεγάλους πρωτομάστορες στη σύγχρονη δημιουργία, ένα πανόραμα της κρητικής μουσικής. Κοντυλιές, συρτά, πεντοζάλια, μαντινάδες…

Στέλιος Καραπατόγλου κρητική λύρα, κρουστά Οδυσσέας Μαυρομάτης ακουστική κιθάρα, τραγούδι

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, 22:00, «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΛΟΓΙΑ» του Κώστα Θεοδώρου

Τραγούδια κυκλοθυμικά για φεγγάρια και για πρόσωπα. Ιστορίες με ήχους, φωνές, αισθήματα, σιωπές.

Χοροί… Κι άλλοι χοροί!

Τα τραγούδια δίχως λόγια γράφτηκαν στον απόηχο των γλωσσικών ιδιωμάτων και διαλέκτων που, με την πάροδο του χρόνου, έπαψαν να χρησιμοποιούνται. Σαν ενθύμιον λήθης το έργο είναι αφιερωμένο σε όσους επί γης απώλεσαν, παρά τη θέλησή τους, τη μητρική τους γλώσσα.

Μάρθα Μαυροειδή: πολίτικο λαούτο, τραγούδι, κρουστά

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα, φιλικόρνο

Κυριάκος Ταπάκης: ούτι, λαούτο, μαντόλα, ταμπουράς

Κώστας Θεοδώρου: κοντραμπάσο, κιθάρα, κρουστά, φωνητικά.

Τσικνοπέμπτη 19, «Live pop και rock», 22:00, ROCKA ROLLA

Γνωστό και αγαπημένο σχήμα της Καβάλας, οι Rocka Rolla εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ΜΑΟ με τη νέα τους σύνθεση και με ένα ρεπερτόριο που αγκαλιάζει όλες τις μεγάλες γνωστές pop και rock διεθνείς επιτυχίες!

Λάκης Λεοντιάδης: τραγούδι

Λευτέρης Νάσσος: ηλεκτρική κιθάρα

Χρήστος Σαγώνας: πλήκτρα

Αντώνης Κυπαρισσιάδης: ηλεκτρικό μπάσο

Νίκος Τσιλιγκούδης: τύμπανα

Διάλεξη για τα αποκριάτικα δρώμενα

Η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2008-9 διοργανώνει κάθε Τετάρτη στις 20:00, στην καπναποθήκη «Π», στην αίθουσα της βιβλιοθήκης, ανοικτό κύκλο μαθημάτων Ιστορίας και Λαογραφίας της Θράκης.

Ο υπεύθυνος του τμήματος φιλόλογος-συγγραφέας κύριος Θανάσης Μουσόπουλος αναπτύσσει και παρουσιάζει στο κοινό, κάθε εβδομάδα, ένα διαφορετικό θέμα με σκοπό την ιστορική πληροφόρηση-«ως μη τα γενόμενα εξίτηλα τω χρόνω γένηται»-και τον εποικοδομητικό διάλογο.

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009 στις 20:00 παρουσιάζει: «Αποκριάτικα Δρώμενα-Θράκη και Διόνυσος».

Η λατρεία, το σύνολο δοξασιών, εθίμων και εκδηλώσεων, των Απόκρεω στη Θράκη στηρίζεται στη χριστιανική θρησκεία, αλλά κρατά και από την αρχαία ελληνική παράδοση. Ο Διόνυσος και η Διονυσιακή λατρεία συνδέεται στενά με την πρωτόγονη θρησκευτικότητα της Θράκης και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολής.

Οι διαλέξεις έχουν διάρκεια μίας ώρας και είναι ανοικτές για το κοινό.

Συμπόσιο Λαογραφίας στην Ξάνθη

Πρόγραμμα Συμποσίου

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, στις 11.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

1. Παρουσίαση δράσεων και φορέων της περιοχής.

2. Τοποθετήσεις φορέων και συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες της περιοχής για οργανωμένες δράσεις σχετικά με την παράδοση μας. Συντονιστές οι δημοσιογράφοι Θ. Μπακάλης, Tηλ. Αρναούτογλου, Μ. Κώστογλου. και Σαμή Καρα- μπουγιούκογλου.

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Συναυλία με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο

Στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων 1ου εξάμηνου για τον Φεβρουάριο του 2009 η ΦΕΞ αντί του Live – Μαγγίνας – Saltchev – Κοντόπουλος την Παρασκευή 20 στις 21.30 στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, διοργανώνει συναυλία με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο.

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, κιθαρίστας του συγκροτήματος Τρύπες και στη συνέχεια στενός συνεργάτης των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Φλώρου Φλωρίδη. Με το δίσκο «Σκηνές Από Ένα Ταξίδι» ξεκινάει την προσωπική του δισκογραφική διαδρομή. Ο δίσκος, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, είναι σκηνές από ένα ταξίδι. Στην περιήγηση μας αυτή μας περιμένει το άγνωστο, το περίεργο, το όμορφο.

Επιμέλεια: Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.