Πολιτισμος ειναι…

Πορφυρή Γαία ήταν ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που φιλοξενήθηκε τον Αύγουστο στο Μοναστήρι Φυρόγια της Σίφνου, σ’ ένα ανακαινισμένο μοναστήρι του 17ου αιώνα. Στην έκθεση συμμετείχαν 13 καταξιωμένοι εικαστικοί δημιουργοί που επιχείρησαν να συγκεράσουν την αφηρημένη σύγχρονη τέχνη με την παραδοσιακή αγγειοπλαστική.

Όχι Πορφυρή, μόνο Γαία

Φτάνοντας στο Μοναστήρι στα Φυρόγια ο επισκέπτης αποζημιώνεται από τη θέα του ανακαινισμένου χώρου που απέκτησε τη θαλπωρή των κυκλαδίτικων χρωμάτων και της ανθισμένης βουκαμβίλιας.
Αφορμή της επίσκεψης μια έκθεση που έγινε γνωστή σε πανελλαδικό επίπεδο, γιατί εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Η πρώτη εντύπωση από την παρουσία των αγγείων, από μια ομάδα εξαίρετων αγγειοπλαστών, είναι θετική και σε τίποτα δεν προδιαθέτει για τη συνέχεια.
Μικρόκοσμος και μακρόκοσμος, θεολογία και παράδοση, video και κολάζ, μνήμες και όραμα μπλέκονται για να εκπληρώσουν το όνειρο του κάθε δημιουργού.
Η χρηστική και η καλλιτεχνική άποψη της αγγειοπλαστικής είναι απόλυτα εύληπτη από τον θεατή, ο οποίος όμως νιώθει ένα απέραντο κενό μπροστά στις απόπειρες εντυπωσιασμού του καθενός από τους καλλιτέχνε. Και βέβαια η εντύπωση είναι σημαντική αίσθηση και κινητήριος μοχλός σε τεχνοτροπίες όπως ο σουρεαλισμός. Ο εντυπωσιασμός όμως…
Δεν απουσιάζουν βέβαια και κάποιοι χώροι που ξύπνησαν την αίσθηση της ακοής (ο ήχος του νερού που κυλάει) ή της όρασης (οι φωτογραφίες του Άγγελου Σκούρτη από τη Χρυσοπηγή).
Αν κάτι συνιστά τέχνη στην έκθεση που έκλεισε τις πύλες τις στις 24 Αυγούστου είναι τα κείμενα που επιχειρούσαν να εισαγάγουν τον επισκέπτη στην άποψη του δημιουργού, καλογραμμένα με εξαίρετη σημειωτική ανάλυση, σχεδόν μαγευτικά.

Γλυπτική στην Ψιλή Άμμο
 

Η Ψιλή Άμμος στη Σέριφο είναι μια περίεργα όμορφη παραλία που μοιάζει να προστατεύει τον εαυτό της από το μεγάλο αριθμό επισκεπτών, γι’ αυτό και είναι τόσο δύσβατη.
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες της αμμουδιάς. Τέσσερις άνθρωποι ενωμένοι σε σχήμα σταυρού, με τα κεφάλια και τα χέρια να ακουμπούν απαλά, πλάστηκαν από άμμο κι έμοιαζαν να απολαμβάνουν την αίσθηση από το κύμα.
Το μόνο στοιχείο που πρόδιδε κάποια ανθρώπινη παρουσία ήταν ένα όνομα χαραγμένο στο πλάι της κοπέλας της «συντροφιάς», Λυδία.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.