«ΠΟΛΙΤΙΣΜΩ ΑΦΟΥ… ποιηματα και κυματα» του Ομ. Καθηγητη ΔΠΘ Θωμα Βουγιουκλη

Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020 η νέα ποιητική του συλλογή από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης»

«Πολιτισμώ / και ευ ποιώ / για πείσμα / για γινάτι»

 
Ο «δαίμων» των γραμμάτων Θωμάς Βουγιουκλής ακάθεκτος στη συγγραφή ποιημάτων εξέδωσε σε σύμπραξη με τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης» στις αρχές του μήνα τη νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΩ ΑΦΟΥ… ποιήματα και κύματα», που απαριθμεί 86 ποιήματα, πεζές δημιουργίες και χαϊκού αλλά και 23 έμμετρα «κύματα», όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος, ή αλλιώς μελωδικές «συνθέσεις», συνολικά δηλαδή 109 ποιητικές «σκέψεις» τις οποίες, όπως υποστηρίζει στο εισαγωγικό του πεζολογικό ποίημα ―εν είδει προλόγου―, «Λέω να τις αποθέσω έτσι, όπως στη ζωή, στη φύση. Χαοτικές και αλλοπρόσαλλες. Να ’χουμε το δικαίωμα να λέμε: Τακτοποιούνται, γαμώτο, δε μπορεί να είναι τόσο χάος! Δικαίωμα στη δόμηση μέχρι και στα όνειρα!».
 
«Χαοτικές» μεν οι ποιητικές του αποτυπώσεις, εμπνευσμένες όμως από τη ζωή, από τις καθημερινές και διαχρονικές περιδιαβάσεις στον κόσμο του έρωτα, και των ηδονών, της θλίψης και των «καταιγίδων», της μοναξιάς και της συντροφικότητας, των εσωτερικών αναζητήσεων και της σύγχρονης αγωνίας ‒«αλλοπρόσαλλες» καταστάσεις από μια «αλλοπρόσαλλη φύση» που η τελειότητά της είναι αποτέλεσμα της διαφορετικότητάς της και της «χαοτικής» της ανακολουθίας. Σ’ έναν κόσμο όμως γεμάτο ρωγμές και «ξέφτια» πόσο εύκολο είναι κανείς να επιτύχει την οργάνωση; Ένας ποιητής παίρνει ανά χείρας τα όπλα του, χαρτί και μολύβι, και προσπαθεί να «τακτοποιήσει» τα όνειρά του…    
 

Γνωρίζοντας τον «ποιητή» Θωμά Βουγιουκλή

 
Ο Θωμάς Βουγιουκλής είναι Ομότιμος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Υπηρέτησε στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης επί 41 συνολικά έτη. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής για 10 έτη και Πρόεδρος του ΠΤΔΕ για 8 έτη. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, στο Udine της Ιταλίας και στο Bangor της Ουαλίας. Εργάζεται ερευνητικά κυρίως στα Καθαρά Μαθηματικά και ειδικότερα στην Άλγεβρα των Υπερδομών όπου έχει θεμελιώσει έναν κλάδο που πήρε το όνομά του, τις Hv-δομές.
 
Επιπλέον, ασχολείται με τα Μαθηματικά Μοντέλα, τις εφαρμογές τους στην Εκπαίδευση και στις άλλες επιστήμες. Έχει πάνω από 160 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 3.000 διεθνείς αναφορές σε αυτές. Συμμετείχε και διοργάνωσε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και προπαντός στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και τον Κ. Καραθεοδωρή. Το 2018 ο Δήμος της Ξάνθης τον βράβευσε με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης.
 
Έχει γράψει 7 διδακτικά βιβλία. Έχει εκδώσει  1 ανθολογία άρθρων για θέματα παιδείας και 10 ποιητικές συλλογές: «Ανάσες, παρεξηγήσεις» (1980), «Απόπειρες… γραφής ποιημάτων» (1985), «Τραγούδια» (1990), «Κωδικοί ή Homo Informaticus» (1990), «Με τα αίματα του Αίμου» («Γιατί», 1997), «ΙΟΙ ΟΙ ΙΟΙ», (Σύγχρονη Εποχή, 2006), «Απο πειρα – Απόπειρα ποίησης απο πειρα ποίησης ένοχος», (Σύγχρονη Εποχή, 2007), «Αφη, (Τυπωθήτω, 2011)», «Το ψάρι βρωμάει απο το… ΚΕΦΑΛΑΙΟ» (Σπανίδης, 2015), «Λιτογραφίες» (Σπανίδης, 2019). Επίσης, έχει κυκλοφορήσει 1 CD με τραγούδια του.
 
Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα από τη νέα του ποιητική συλλογή:
 
Ηδονικός Λόγος

Πέσε για ύπνο και θα ’ρθω
Μόλις κοιμηθείς βαθειά
Εκεί βαθειά θα με βρεις
Εκεί βαθειά θα μ’ έχεις
Εκεί θα είμαι όνειρο του ονείρου σου
Δηλαδή πραγματικότητα
Εκεί οι δημιουργίες μας θα γίνουν ένα
Όλα γίνονται εκεί
Όλα παίζονται εκεί
Εκεί η ανάσα δεν είναι επιβίωση
Είναι ηδονή
Είναι εξάρτηση και απεξάρτηση ταυτόχρονα
Και ο λόγος ρέει
Ο λόγος ο δημιουργός, καταλύτης
Ηδονικός λόγος, ιδανικός λόγος
Ολοκλήρωση.
————————
Χειλοφιλώ

Αιματοβαμμένη η αγάπη μένει
μένει κι όλο δένει κόμπους στην καρδιά.
Ξεχασμένα λόγια, πίσω τα ρολόγια
θέλω να γυρίσω να σε ξαναδώ.
 
(ρεφρέν)
Έρη-ερημένη είμ’ ερωτευμένη
είπω-ειπωμένη να σε καρτερώ
φίλη-φιλημένη και παραδομένη
χάιδε-χαϊδεμένη μένω για να ζω.
 
Μέσα σ’ ένα μήνα έχτισα εκείνα
όλα τα όνειρά μου ροδοστόλιστα,
μέσα σ’ ένα χρόνο γέννησα τον χρόνο
χρόνο, χάρη χαίρω σε χειλοφιλώ.
————————
Αισθησιογόνο

Γλυκιά μου παρένθεση
Ανάσα της καρδιάς μου
Φιλί μου δαγκωμένο
Γλώσσα των δακρύων μου
Ένταση της αφής μου
Μελωδία της οσμής μου
Γλυπτό της προσδοκίας μου
Αντίδωρο του έρωτά μου
Ίριδα της γεύσης μου
Αέναη ηδονή μου
Το πικρό σου βλέμμα να σκοτώσω.
 
*Τη νέα ποιητική συλλογή του Θωμά Βουγιουκλή με τίτλο ««ΠΟΛΙΤΙΣΜΩ ΑΦΟΥ… ποιήματα και κύματα»,  που κυκλοφόρησε τον Μάρτιου του 2020 από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», μπορείτε να την αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία, στο site των εκδόσεων www.paratiritisbooks.gr και τηλεφωνικά στο 25310 72486.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.