Πολιτικη προταση απο το μελλον

Τη δυναμική εμφάνιση του Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη με έμφαση στην εναλλακτική πρόταση εξουσίας που διατύπωσε με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν σε όλους τους τομείς, σχολίασαν στον «ΠτΘ» στελέχη του κόμματος.

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει ένα συνολικό σχεδιασμό διακυβέρνησης, μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, η οποία κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από της κυβέρνησης.

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις των στελεχών του κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε ψηλά τον πήχη, δείχνοντας ένα διαφορετικό δρόμο, για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Όλγα Τσετινέ, μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος έβαλε ψηλά τον πήχη

Ο Γ.Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, παρουσιάστηκε σκληρός και επικριτικός προς την κυβέρνηση αλλά και την πολιτική της αλλά ταυτόχρονα παρουσίασε και την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα. Ανέπτυξε θέσεις προοδευτικές για την οικονομία, το κοινωνικό κράτος την παιδεία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό δικαίως ότι μια κυβέρνηση την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη της την αποδεικνύει στις δυσκολίες. Ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της (ελάχιστη αύξηση του ΕΚΑΣ, απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση, συμπόρευση και συμβιβασμό με τα μεγάλα συμφέροντα, υποθήκευση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στα εξωτερικά θέματα. Παρουσίασε τον άλλον δρόμο που έχουμε ως χώρα, με πειθώ και επιχειρήματα. Υποστήριξε τις πρωτοβουλίες ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει δυναμική παρουσία σε κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης και να καθιερώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Μίλησε για την Ελλάδα των αξιών στην περίθαλψη, στην μόρφωση, στο προϊόν του αγρότη, μίλησε για το σεβασμό στις μειονότητες και στις μειοψηφούσες απόψεις, στο διαφορετικό. Μίλησε για το δυναμισμό που κρύβουν οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες αφού φέρνουν νέες ιδέες, δημιουργικότητα και εξωστρέφεια. Υποστήριξε πως πρέπει να γίνει αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου με αύξηση του φορου κεφαλαίου και μείωση του φόρου εργασίας. Δεν μπορεί να υπάρχουν προνόμια για τους λίγους και προνόμια για τους πολλούς. Παρουσίασε προοδευτικές ιδέες που αφορούν την έρευνα και την τεχνολογία, την αύξηση 5% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία και την κατάργηση της βαθιάς ταξικής σημερινής παιδείας. Ύπαρξη των επιλογών ώστε να άρει τα αδιέξοδα των νέων στη γνώση και στη μάθηση. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ένα διαφορετικό δρόμο κι έβαλε τον πήχη ψηλά. Με την συμμετοχή του πολίτη και την κινητοποίηση της νέας γενιάς πάνω στην οποία στηριζόμαστε για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ δια του Προέδρου μας διατράνωσε την πίστη του στις δυνατότητες της χώρας και υποσχέθηκε μια πολύ διαφορετική διακυβέρνηση από ό, τι έχουμε σήμερα.

Πανάγιωτης Ζαπάρτας, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ ΠΑΣΟΚ

Καθαρό πολιτικό στίγμα από το ΠΑΣΟΚ

Πρέπει να τονίσουμε πρώτα από όλα την πραγματικά μεγαλειώδη υποδοχή που είχε στο αεροδρόμιο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ . Νομίζω ότι κι εκεί στην υποδοχή ξεκαθάρισε κάποια πράγματα σε σχέση με τα δρώμενα της κυβέρνησης της Ν.Δ, για όλα αυτά που η Ν.Δ ονομάζει μεταρρυθμίσεις και νέα διακυβέρνηση. Έδωσε δε, τη σωστή διάσταση σε όλα αυτά τα πράγματα δηλαδή ότι αυτό που σήμερα βαφτίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ ως νέα διακυβέρνηση ουσιαστικά είναι η εγκαθίδρυση ενός καθαρά κομματικού κράτους, ότι αυτά που ονομάζει ως μεταρρυθμίσεις στην πραγματικότητα είναι «μπαλώματα» που δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση για να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά. Καταλύονται σοβαρά θεσμικά επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ εν ονόματι υποτιθέμενων βελτιώσεων και μεταρρυθμίσεων και στο δημόσιο και στα γενικότερα συμφέροντα πολιτών. Να δώσω ως παράδειγμα αυτά που ειπώθηκαν για την κατάργηση στην ουσία του ΑΣΕΠ μέσω της συνέντευξης που μπήκε, να μιλήσουμε για όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται με προσλήψεις εκεί που δεν έχει απολύτως καμία ανάγκη η χώρα, δηλαδή όταν προσλαμβάνονται αγροφύλακες ενώ τα νοσοκομεία έχουν πρόβλημα κι επιπλέον να πούμε το πολύ σοβαρό θέμα, της ακρίβειας που άλλα αντί άλλων είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση κι άλλα είναι αυτά που βιώνουμε στην πραγματικότητα οι πολίτες κι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.

Σε ό, τι αφορά την ομιλία του βράδυ του Σαββάτου, ήταν μια ομιλία στην οποία δόθηκε ένα πολύ συγκεκριμένο και καθαρό πολιτικό στίγμα για το μέλλον από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ.Παπανδρέου έδωσε σε αδρές γραμμές την εναλλακτική πρόταση την οποία καταθέτουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα. Ξεκαθάρισε σε ποιους τομείς πρέπει να δοθεί βάρος, ποια είναι τα λάθη με τα οποία προχωράει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση της Ν.Δ και πώς θα έπρεπε εμείς να προχωρήσουμε είτε στη δημόσια διοίκηση , στην εξωτερική πολιτική σε μεγάλα θεσμικά θέματα όπως είναι η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις. Έχω την εντύπωση ότι ξεκαθάρισε ορισμένα πράγματα, για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία ότι δόθηκε με σαφήνεια το ότι εμείς ως ΠΑΣΟΚ είμαστε σίγουρα κάτι διαφορετικό από αυτή τη Ν.Δ, διότι εδώ θα πρέπει να πω ότι μια περιρέουσα λογική που υπάρχει στην κοινωνία είναι ότι, «δεν βαριέσαι ίδιοι είναι», λοιπόν δεν είναι ίδια τα πράγματα αφού προσπαθεί με στρατηγικό τρόπο η Ν.Δ να το περάσει, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα . Η δική μας η πρόταση είναι συγκεκριμένη είναι δομημένη. Αυτό αποδεικνύεται και πλέον σιγά σιγά θα αρχίσουν οι πολίτες να ξανακοιτάν με εμπιστοσύνη το ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε το κόμμα που ανά πάσα στιγμή και έτοιμοι είμαστε να πάμε σε εκλογές και να τις κερδίσουμε αλλά το κυριότερο όχι να τις κερδίσουμε για να τις κερδίσουμε γιατί αυτή ήταν τελικά η στρατηγική της Ν.Δ ως αντιπολίτευση. Εμείς θα τις κερδίσουμε για να προχωρήσουμε, όντως, τη χώρα μπροστά.

Παύλος Δαμιανίδης, Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ

Σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης για την Ελλάδα του μέλλοντος

Θα έλεγα ότι η παρουσία του Γ.Παπανδρέου τόσο στην ομιλία όσο και στην συνέντευξη τύπου ήταν ιδιαίτερα δυναμική .

Ανέδειξε με την ομιλία του, το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, το μέγεθος της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης της Ν.Δ . Παράλληλα όμως διατύπωσε και τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της χώρας για το ποιο μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε στη χώρα, για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να κυβερνήσει την επομένη των εκλογών και γενικότερα το πρόγραμμα το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει για τη χώρα και το μέλλον.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης αντίστοιχο με αυτό που ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τα βασικότερα σημεία τα οποία κατά τη γνώμη μου, έχουν ιδιαίτερη αξία είναι η έμφαση στην παιδεία, που θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και βέβαια η συμμετοχική δημοκρατία, η αποκέντρωση τόσο στα όργανα του κόμματος αλλά κυρίως η αποκέντρωση εξουσιών πλέον. Στη δημόσια διοίκηση με την ανασυγκρότηση της περιφέρειας, την ενίσχυση του θεσμού της περιφέρειας και τον αιρετό περιφερειάρχη, αλλά και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή αποφάσεις οι οποίες καθυστερούν για την ανάπτυξη διαφόρων περιοχών, από την Αθήνα, θα λαμβάνονται πλέον σε τοπικό επίπεδο με ταυτόχρονη παραχώρηση των απαραίτητων πόρων. Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία που θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας καθώς πλέον οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στις τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα αλλά θα έχουν και τις αρμοδιότητες να τα επιλύσουν και δεν θα περιμένουν από το κέντρο και τη γραφειοκρατία.

Νικολέτα Πετκίδου, αναπληρώτρια συντονίστρια Ν.Ε Ροδόπης ΠΑΣΟΚ

Ο Γ.Παπανδρέου είναι

ο ηγέτης του μέλλοντος

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν σαφέστατος, είχε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θέλουν να εκμεταλλευτούν από τη Ν.Δ λόγω ελλείψεων δικών τους. Ο Γ. Παπανδρέου είναι πολιτικός του μέλλοντος η πολιτική του σκέψη και πρόταση αφορά κυρίως το μέλλον. Είναι δύσκολο να τον καταλάβουν αλλά έχει πολύ καλές προδιαγραφές.

Θεωρώ καταπληκτικό ένα σύγχρονο κίνημα κάτω από τις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης να μιλά για τον άνθρωπο. Εκεί εστίασε την πολιτική του το ΠΑΣΟΚ σήμερα, στον άνθρωπο. Δεν τον ενδιαφέρει να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι.

Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική πρόταση που διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ μπορεί να περάσει στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ πιστεύει πως θα πρέπει να έχουμε μια τέλεια οικονομία, να έχουν ένα καθαρό πρόσωπο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης γενικότερα και αδιαφορούν παντελώς για την ευημερία των Ελλήνων πολιτών.

Θεωρώ πολύ σημαντική επίσης την αναφορά του Γ.Παπανδρέου στον πολιτισμό. Πιστεύω ότι ο Καραμανλής είναι τελείως αναρμόδιος για το θέμα. Δεν έχει καμία απολύτως αίσθηση του πολιτισμού έχει ισοπεδώσει τα πάντα. Αυτή την στιγμή υπολειτουργούν όλες οι δομές του πολιτισμού. Από την παιδεία μέχρι τα μουσεία. Σήμερα άκουσα ότι κλείνουν τη λυρική σκηνή. Είναι αναρμόδιος και θα πρέπει να φύγει από το Υπουργείο πολιτισμού.

Θεωρώ εξάλλου σημαντικές τις αναφορές του ΠΑΣΟΚ στην έρευνα. Λείπει αυτό το πράγμα από την Ελλάδα, με συνέπεια να έχουμε εξαγωγή επιστημόνων οι οποίοι σπουδάζουν είτε στη χώρα είτε εκτός αυτής διότι δεν υπάρχει μια ανάλογη απασχόληση στην Ελλάδα. Λείπει η παράλληλη ανάπτυξη, όταν δηλαδή έχει αναπτυχθεί η έρευνα στην Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να αναπτυχθούν βιομηχανίες σχετικές με τα ερευνητικά πεδία. Τώρα δεν υπάρχει αυτό.

Ν.Δ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.