«Πολιτικη πολωση ενοψει των ευρωεκλογων»

Στον πάτο της Ευρώπης βρίσκεται η χώρα μας σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό που κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη εν όψει των φοιτητικών εκλογών βρέθηκε στην πόλη μας όπου και έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Τάκης Χαρίτος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ παρουσίασε τον Γρηγόρη Ψαριανό και πριν του δώσει τον λόγο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Ντιλέκ Χαμπίμπ, επικοινωνιολόγου, ως υποψήφιας ευρωβουλευτού με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στην όγδοη θέση του ευρωψηδελτίου, τονίζοντας ότι αυτή η υποψηφιότητα θα βρει απήχηση στην ελληνική κοινωνία.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός ανέφερε ότι βρίσκεται μετά από πολλά χρόνια στην περιοχή μας σε μια περίοδο «ιδιαίτερα κρίσιμη και περίεργη». Επεξηγώντας τον όρο «περίεργη» τόνισε ότι αφορά στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη βουλή πολλές μέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Επικεντρώνοντας στο θέμα των ευρωεκλογών ανέφερε ότι το κρίσιμο και ζητούμενο ερώτημα είναι για το ποια Ελλάδα θέλουμε μέσα στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει προβληματισμός και να κατατεθούν προτάσεις και οράματα. Αντί όμως να μιλάμε για αυτά τα θέματα επικεντρωνόμαστε στην Ελλάδα σε θέματα που έχουν να κάνουν με σκάνδαλα και επειδή κανείς δεν γνωρίζει τι σκάνδαλο θα έρθει στην επικαιρότητα μετά από δύο ώρες ίσως ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κλείσει γρήγορα τη Βουλή, ενώ επέρριψε ευθύνες για τα σκάνδαλα και στο ΠΑΣΟΚ. «Όπως καταλαβαίνετε θέλουν να δημιουργήσουν μια πολιτική πόλωση ενόψει των ευρωεκλογών», με την προσπάθεια να επιρρίψουν ο ένας στον άλλο τα σκάνδαλα με αποτέλεσμα «όλη αυτή η απαξίωση του πολιτικού τοπίου να κινδυνεύει να μας πνίξει και να μας προκαλέσει ασφυξία. Δεν θέλουν να γίνει καμία συζήτηση ούτε για κάθαρση ούτε για απόδοση ευθυνών. Μιλούν ακόμη και σήμερα για νόμο περί ευθύνης υπουργών όπως τον παπαγαλίζουν οι ρήτορες του κατεστημένου, ενώ θα έπρεπε να μιλούν για νόμο απαλλαγής υπουργών. Ουδέποτε αποδόθηκαν ευθύνες. Κάποτε πρέπει να ανοίξει αυτός ο μαύρος χάρτης και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες και αυτός ο νόμος θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους πολιτικούς με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Δεν μπορεί ένα ευνομούμενο κράτος να λειτουργεί έτσι. Αν οποιοσδήποτε πολίτης συμμετείχε σε μια τέτοια διαφθορά η δικαιοσύνη θα ήταν άτεγκτη και θα λειτουργούσε αστραπιαία»,τόνισε.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ευθύνη του κόσμου. Παίρνοντας αφορμή από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όπου στην πρώτη θέση η διαφθορά θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα από το 80% των ερωτηθέντων, αυτοί σε ερώτηση τι θα ψηφίσουν απαντούν το 80% που είναι σάπιο. Υποστήριξε ότι πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ποιοι θέλουμε να μας κυβερνούν «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα μας έχουν φέρει στον πάτο του βαρελιού. Και κάθε φορά που κινδυνεύει ένα κόμμα να πάρει την πρώτη θέση αλλά να μην εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση κινδυνολογεί ότι θα έχουμε ακυβερνησία. Ας έχουμε, για να συνεργαστούν δύο, τρία κόμματα σε μια κατεύθυνση αλλαγής του πολιτικού τοπίου ή της συνέχισης της επικρατούσας σήμερα κατάστασης», εννοώντας την συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων «κάτι που ζήτησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελλήνων Βιομηχάνων».

Μιλώντας για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε με ποιο ΠΑΣΟΚ θα γίνει αυτή. «Με του Κοσκωτά, του καλαμποκιού, του Βατοπεδίου; Η ερώτηση πρέπει να είναι «σε ποια κατεύθυνση θα συνεργαστείτε;». Οποιοδήποτε κόμμα εξουσίας μας ήθελε συνεργάτες με ένα μακρόπνοο σχέδιο για να αλλάξει το τοπίο, να το συζητήσουμε». Ως παράδειγμα ανέφερε την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο οποίος άλλαξε από το 1974 τέσσερις φορές ανάλογα με το πως βόλευε τους εκάστοτε κυβερνώντες. «Να αποφασίσουμε το αναλογικό σύστημα εκπροσώπησης για να λειτουργεί ο κοινοβουλευτισμός της πλειοψηφίας. Το 40% δεν είναι πλειοψηφία είναι μειοψηφία επί των ψηφισάντων». Ο κ. Ψαριανός τόνισε ότι κάποια στιγμή ο μέσος πολίτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.