Πολιτικα παιχνιδια με φοντο τη γεφυρα Κομψατου ( ; )

Θυελλώδης η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου - Νέες καθυστερήσεις για την αποκατάσταση• ανακλήθηκε η σύμβαση με το ΤΕΕ

Στο περιφερειακό συμβούλιο για ανάκληση επέστρεψε η ειδική επιτροπή του άρθρου 7 του Ν. 2839/2000 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης την απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΤΕΕ Θράκης για  την εκτέλεση πραγματογνωμοσύνης που θα διερευνούσε τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου αλλά και προτάσεις αποκατάστασής της.
 
Εισηγητής της ανάκλησης, στο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ήταν ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΑΜΘ, κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, που υποστήριξε πως η αποκεντρωμένη διοίκηση απέρριψε την σύμβαση με την αιτιολογία της «απευθείας ανάθεσης» στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
 
Μέσα από την συζήτηση πυροδοτήθηκαν πολιτικές κόντρες και εντάσεις, με τον κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, περιφερειακό σύμβουλο Ξάνθης της συμπολίτευσης, να ζητά μάλιστα την παραίτηση τόσο του Περιφερειάρχη όσο και όλων των συμβούλων του υπερτονίζοντας πως «οι αμέλειές τους οδήγησαν σε εγκληματικά λάθη». 

Κωνσταντίνος Καλούδης «Δεν γίνεται ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ, θα γίνει από τον μελετητή που θα προκύψει από τη διαδικασία» 

Το θέμα συζητήθηκε πολλές φορές στο Συμβούλιο και η τελευταία απόφαση ήταν ομόφωνη, όμως η αποκεντρωμένη διοίκηση θεώρησε πως πρόκειται για απευθείας ανάθεση στο Τεχνικό Επιμελητήριο και εισηγήθηκε να απορριφθεί. Ως εκ τούτου παρέπεμψε το θέμα στην ειδική επιτροπή στην οποία, προεδρεύει, πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και συμμετέχουν εκπρόσωπος της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και εκπρόσωπος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
 
Τα παραπάνω ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, σπεύδοντας να υποστηρίξει πως δεν πρόκειται για ανάθεση μιας και το τεχνικό επιμελητήριο δεν είναι οικονομικός φορέας κατά την έννοια του νόμου. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η επίμαχη προγραμματική σύμβαση επιδιώχθηκε να συναφθεί ώστε να υπάρχει ανεξάρτητος πραγματογνώμονας και όχι εξαρτώμενος με σύμβαση από την Περιφέρεια. Μετά τις παραπάνω εξελίξεις όμως από εδώ και πέρα θα γίνουν όλες οι προγραμματισμένες ενέργειες που σημαίνει πως «δεν θα γίνει ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ, αλλά θα γίνει από τον μελετητή που θα προκύψει από την διαδικασία», όπως εξήγησε ο ίδιος για να πληροφορήσει πως έχουν εξασφαλισθεί πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθώς και 1,5 εκ ευρώ  για την πλήρη αποκατάσταση της βατότητας της παλιάς γέφυρας. 

Μουμίν Οντέρ «Η καθυστέρηση έχει όνομα και επίθετο: Χρήστος Μέτιος» 

Παίρνοντας τον λόγο ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Μουμίν Οντέρ κατηγόρησε ανοικτά τον Περιφερειάρχη, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την καθυστέρηση στις διαδικασίες αποκατάστασης της γέφυρας.
 
«Η καθυστέρηση έχει όνομα και επίθετο: Χρήστος Μέτιος», υποστήριξε για να εκφράσει στην συνέχεια την άποψη πως παρ’ ότι η απόφαση είχε ψηφιστεί ομόφωνα η διοίκηση πάντα έχει το βάρος της κάθε εισήγησης, «όταν ήρθε αυτό το θέμα εμείς δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε να ψηφίσουμε, καθώς όλοι ήθελαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Στις περισσότερες τοποθετήσεις που έκανα για την αποκατάσταση της γέφυρας Κομψάτου και για την παράκληση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατηγορήθηκα πολλές φορές από τον Περιφερειάρχη ότι εξυπηρετώ τις βλέψεις μου και ότι θέλω να αναδεικνύομαι μέσα από όλο αυτό. Βλέπουμε, όμως, πως η καθυστέρηση είναι εις βάρος των δημοτών, των κατοίκων του Δήμου Ιάσμου και εν γένει ολόκληρης της περιοχής αυτής». 

Χρήστος Μέτιος «Είναι ένα σκόπιμο πολιτικό παιχνίδι με στόχο εμένα τον ίδιο» 

«Ορισμένοι εδώ μέσα δυστυχώς δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε. Η αποκεντρωμένη, παρεπιπτόντως, απέρριψε την προγραμματική σύμβαση του Δήμου Ιάσμου, αλλά δεν θέλω να σχολιάσω αυτό», απάντησε ο Περιφερειάρχης, κ. Χρήστος Μέτιος κάνοντας λόγο για «παιχνίδια πολιτικής» από πλευράς αποκεντρωμένης διοίκησης. «Η αποκεντρωμένη διοίκηση ως προέκταση του κράτους σκοπίμως καθυστερεί και εμποδίζει στο να ενημερωθούν οι πολίτες για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας. Αναρωτιέμαι πραγματικά πως είναι δυνατόν να ζητά να γίνει διαγωνισμός, ώστε ιδιώτης να δώσει την μεγαλύτερη έκπτωση και να πάρει το έργο την πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια της πτώσης. Πρέπει να δεχτούμε ότι θα είναι αμερόληπτο αυτό το αποτέλεσμα;» διερωτήθηκε ο περιφερειάρχης.
 
Χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ανάλογη περίπτωση στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου η αποκεντρωμένη διοίκηση έκανε δεκτή παρόμοια προγραμματική σύμβαση, συνέχισε την τοποθέτησή του στον ίδιο τόνο, εξαπολύοντας πυρά και κατά του περιφερειακού συμβούλου, κ. Χρήστου Γάκη.
 
«Δεν μπορώ να εξηγήσω πως στην Ήπειρο έγινε δεκτό και εδώ όχι. Ισχύουν άλλοι νόμοι εκεί; Εκεί δεν προστατεύονται τα συμφέροντα του δημοσίου; Στόχος αυτού του πολιτικού παιχνιδιού είναι να υπάρξει καθυστέρηση για την κατασκευή της νέας γέφυρας και προφανώς ο στόχος είμαι κι εγώ ο ίδιος. Τουλάχιστον αυτό είναι και το δικό μου συμπέρασμα. Δυστυχώς όμως σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι συμμετέχει και ο περιφερειακός σύμβουλος, Χρήστος Γάκης ο οποίος ως μέλος της επιτροπής του άρθρου 7 στην οποία παρέπεμψε στην επιτροπή την δική μας προγραμματική σύμβαση.Ο κ. Γάκης είτε άθελά του είτε σκόπιμα συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι και έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να ανατεθεί η προγραμματική σύμβαση στο ΤΕΕ, ζητώντας διαγωνισμό».
 
Ο Περιφερειάρχης έδωσε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσει η διαδικασία για την αποκατάσταση της γέφυρας, ενώ απευθυνόμενος τόσο στους πολίτες όσο στο περιφερειακό συμβούλιο είπε ότι για τους λόγους που περιέγραψε δεν θα μπορέσει να υπάρξει έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τα πραγματικά αίτια της πτώσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.