Πολ(η)-τισμος και ιστορικη μνημη

Προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης όπως η ερευνήτρια και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και πανεπιστημιακοί, όπως επίσης φυσιογνωμίες του καλλιτεχνικού στερεώματος όπως οι συνθέτες Γιάννης Σπανός και Γιώργος Ανδρέου, ο χρονογράφος του ελληνικού τραγουδιού Γιώργος Παπαστεφάνου, ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, οι ερμηνεύτριες Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γλυκερία κ.α πρόκειται να λαμπρύνουν με τη συμμετοχή τους το φετινό εορτασμό των Ελευθερίων Θράκης στην Κομοτηνή.

Ξεχωριστό και ποικίλο, το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Κομοτηναίων κ. Τ.Βαβατσικλής κι η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Σ. Μενεσελίδου. Περιλαμβάνει πολυάριθμες εκδηλώσεις και δρώμενα, καλύπτοντας όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού, με αιχμή την ανάδειξη της ντόπιας πολιτιστικής δημιουργίας.

Κεντρικό σύνθημα των φετινών γιορτών που διοργανώνονται από το Δήμο Κομοτηνής και τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης από τις 8 έως τις 30 Μαΐου είναι ότι η πόλη έχει ως συγκριτικός της πλεονέκτημα τον πολιτισμό.

Ο πολιτισμός γίνεται το όχημα για να μπορέσει να καταστεί η μνήμη ζωντανή, να μην αποτελέσει μουσειακό είδος και τα μηνύματα της να μεταλαμπαδευτούν στις νεώτερες γενιές, τόνισαν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές. Η ίδια φιλοσοφία αποτυπώνεται στην αφίσα και το εξώφυλλο του εντύπου του προγράμματος που δημιούργησε ο δημοσιογράφος και μέλος της διοίκησης της ΔΕΠΑΚ κ. Ξάνθος Κώστογλου.

Τις εκδηλώσεις αναμένεται να παρακολουθήσουν προσωπικότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο τέως Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Απόστολος Κοιμήσης, επιστημόνες που θα μετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, εκπρόσωποι των Νομαρχιών και των Δήμων από τη Βουλγαρία και την Τουρκία ενώ το δικό της χρώμα στις εκδηλώσεις θα προσδώσει με την παρουσία της αντιπροσωπεία της μαρτυρικής παλαιστινιακής πόλης Ναμπλούς.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής εστιάζοντας στη φιλοσοφία που εκπηγάζει από το φετινό εορταστικό πρόγραμμα σημείωσε ότι η δημοτική αρχή θέλει να τονίσει πως η εθνική ευωχία της ιστορικής μνήμης αγγίζει και στηρίζεται στη διατήρηση ζωντανής της τοπικής πολιτιστικής μας ταυτότητας. «Πρόκειται για μια πολυσήμαντη και λίαν αξιόλογη συμμετοχική συνιστώσα, αποδεικτική της πίστης μας ότι ο πολιτισμός της Θράκης, τα Ελευθέρια και τα ιδανικά της κοινωνικής δημοκρατίας είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Έννοιες που πετυχαίνουν να προσδώσουν τόνους ποιοτικούς στον εορτασμό και εκφράζουν την ίδια τη ψυχή του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαβατσικλής υπογράμμισε μεταξύ άλλων την καινοτομία του εορταστικού προγράμματος η οποία έγκειται στην συνεργασία μεταξύ των Δήμων Κομοτηνής και Φιλύρας για την πραγματοποίηση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης στη Φιλλύρα.

Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα σε φορείς, οργανώσεις και κόμματα να μετάσχουν στην πορεία ειρήνης που θα οργανωθεί την προσεχή Κυριακή, το πρωί.

Τι θα περιλαμβάνουν τα «Ελευθέρια»

Στις εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τα Ελευθέρια Θράκης 2005, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι επιδιώχθηκε ο συγκερασμός της ντόπιας πολιτιστικής δημιουργίας με ποιοτικότερα καλλιτεχνικά σχήματα του κέντρου. Για μια ακόμη χρονιά η ΔΕΠΑΚ δέχθηκε καταιγισμός προτάσεων από τους τοπικούς πολιτιστικούς σύλλογος για να μετέχουν με διάφορες δράσεις τους στα Ελευθέρια, υλοποιώντας ένα μέρος από τις ποιοτικότερες από αυτές.

Μεταξύ των σημαντικότερων εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν τα «Ελευθέρια» είναι η συναυλία του Γιάννη Σπανού την ερχόμενη Κυριακή, στην κεντρική πλατεία. Η ομιλία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ με θέμα «ποιητική ελληνική συνέχεια, την Τρίτη 10 Μαΐου.

Επίσης η μουσική εκδήλωση με τον Γιώργο Ανδρέου και την Ελένη Τσαλιγοπούλου (20 Μαΐου)που αποτελεί απόρροια της συνεργασίας τους με ντόπιους καλλιτέχνες της «μουσικής παρέας Κομοτηνής». Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα, το οποίο προετοιμάστηκε από τους καλλιτέχνες της πόλης με την συνδρομή του γνωστού καλλιτέχνη ο οποίος θα βρεθεί στην Κομοτηνή με την Ε.Τσαλιγοπούλου, ώστε να τους συνδράμουν στην προσπάθεια τους αλλά και να τους συνοδεύσουν επί σκηνής.

Και στα φετινά «Ελευθέρια Θράκης» θα λάβουν μέρος πολιτιστικές ομάδες της μειονότητας. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής από το τμήμα του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, υπό τη διεύθυνση και επίβλεψη της ζωγράφου Φισσούν Σούκα ενώ για πρώτη φορά θα διοργανωθεί έκθεση patchwork σε συνεργασία του Συλλόγου υφαντουργικής τέχνης Τουρκίας, Γυναικών Ανδριανούπολης και του προγράμματος «προσεγγίζοντας την περιφέρεια» του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας.

Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα κατέχει και το αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη, με την προβολή ταινίας της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία του Σταύρου Στρατηγάκου και αναφορές στο μουσικό έργο του με την συμμετοχή του Γιάννη Χαρουλή και επταμελούς ορχήστρας (21 Μαΐου ). Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης και η σύζυγος του Ξυλούρη, Ουρανία.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται και το αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία (19 Μαΐου), με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του, από το λογοτεχνικό και μουσικό Τμήμα της Κοινότητας Νέων και το συγγραφέα Μήτσο Κασόλα. Κατά την εκδήλωση θα ακουστούν ηχητικά αποσπάσματα από τις αφηγήσεις του Νίκου Καββαδία στον Κασόλα.

Εξάλλου στο πλαίσιο των Ελευθερίων θα παρουσιαστεί παράσταση του θρακικού θεάτρου σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη με τίτλο « Ο Καραγκιόζης βοηθός απελευθερωτή..». Το έργο αποτελεί τη δραματική θεατροποίηση των γεγονότων της απελευθέρωσης της Θράκης.

Λαϊκά γλέντια από το Σύλλογο Εβριτών και το Σύλλογο Καππαδόκων και Μικρασιατών Ν.Ροδόπης, είναι επίσης ενταγμένα στο φετινό εορτασμό.

Η κ. Μενεσελίδου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον κ. Κώστα Καρκατσέλη για τον εμπλουτισμό του εντύπου του προγράμματος με πολύτιμο αρχειακό υλικό και την κ. Ελένη Αντωνιάδου για την ευγενική παραχώρηση του αρχείου της «θρακικής στοάς».

Ας σημειωθεί τέλος ότι το κόστος των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων ανέρχεται περί τα 150.000 ευρώ.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.