Πολεμος για τη φετα μεταξυ Ηπειρου και Θεσσαλιας

Με αφορμή τη σύσταση της Διεπαγγελματικής

Ένας ακόμα γύρος στον «πόλεμο» για τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στα διάφορα μέρη που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην προσπάθεια για τη συγκρότηση του οργάνου, το οποίο προορίζεται να προστατέψει τη φέτα.

Ο «πόλεμος» ουσιαστικά γίνεται ανάμεσα στη μεριά που επιθυμεί διακαώς τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής και σε μια μερίδα του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, υπό τη σκέπη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) που διεκδίκησε από την αρχή, περισσότερα από όσα εδικαιούτο στην προκειμένη υπόθεση…

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της Διεπαγγελματικής γράφεται την προτελευταία ημέρα του χρόνου. Στις 30 Δεκεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο ΣΕΒΓΑΠ και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων επανακαταθέτουν το φάκελο που είχαν καταθέσει και το 2017 για τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής (σε αυτή τη μακρά ιστορία θυμίζουμε πως σε εκείνη ακριβώς τη φάση, δεύτερο φάκελο καταθέτει για τον ίδιο λόγο και ο ΣΕΚ και οι δύο φάκελοι ήταν ουσιαστικά ο λόγος που οι προηγούμενοι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, επί ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούνταν ότι κωλύονταν να βάλουν την υπογραφή τους στον έναν από τους δύο φακέλους, προτρέποντας τα δύο μέρη να ομονοήσουν… Κάτι που δεν έγινε ή δεν κατέληξε).
Η Ομοσπονδία της Θεσσαλίας, ο Σύνδεσμος των Γαλακτοβιομηχάνων και η ΠΕΚ στην ουσία πήραν διαφορετικό αριθμό πρωτοκόλλου για τον ήδη από το 2017 κατατεθειμένο φάκελό τους, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και τις Διεπαγγελματικές που μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες, και με δεδομένο ότι οι τρεις φορείς εκπροσωπούν πάνω από το 75% των παραγωγών φέτας της χώρας μας, περιμένουν την υπογραφή του Υπουργού, τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.

Είτε σκόπιμα είτε όχι, άφησαν εκτός το ΣΕΚ του Παναγιώτη Πεβερέτου, Συνδέσμου που απέκτησε πολιτική δύναμη επί ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επί της ουσίας να έχει ποτέ σοβαρή συνεταιριστική ισχύ, ωστόσο κατάφερνε με τις πλάτες των προηγούμενων Υπουργών να παρακωλύει τις διαδικασίες, θέλοντας να έχει ισχυρό λόγο στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Το πραξικόπημα

Απέναντι στην επανακατάθεση του φακέλου από τους τρεις φορείς, ξεκίνησε μια αντίδραση που κάνει λόγο για πραξικόπημα. Συγκεκριμένα, σε κείμενο στο facebook (!) δημοσιογράφου από τη Λάρισα, το οποίο αναπαρήχθη και από το site agronews.gr, καταγγέλλονται οι τρεις φορείς, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φ. Αραμπατζή και ο συνήθης ύποπτος… γαλακτοβιομήχανος Σαράντης, ότι έκαναν «πραξικόπημα» σε βάρος του ΣΕΚ και του Πανελλαδικού Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων και ότι «τορπιλίζουν» την ενωτική προσπάθεια που είχε καταβληθεί μετά το 2017, ώστε οι δύο ξεχωριστοί φάκελοι (από ΠΕΚ και ΣΕΚ), να ενοποιηθούν σε έναν… Μάλιστα ο δημοσιογράφος χρησιμοποιεί στο κείμενό του τις λέξεις «διαπλοκή», «Ιούδας» και «30 αργύρια»!

Τις καταγγελίες για το… «πραξικόπημα», υιοθέτησε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης που με δηλώσεις του έκανε λόγο για «έγκλημα σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», αφού πίσω από αυτές τις ενέργειες είδε την οικογένειά Σαράντη, με την οποία έχει ανοίξει προσωπική βεντέτα εδώ και λίγο καιρό…

Η απάντηση

Στην πρόκληση της καταγγελίας να απαντήσει συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος απαντά μέσω του agronews.gr όπου σημειώνει μεταξύ άλλων πως «Είμαστε ανοικτοί σε όλους και δεν αποκλείουμε κανέναν αλλά πρέπει κάποια στιγμή να πάρει επιτέλους σάρκα και οστά η διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας γιατί από το 2003 μέχρι σήμερα έχουμε μόνοι λόγια και όχι πράξεις. Είναι απορίας άξιο γιατί ενώ έχουμε από το 2017 συστήσει καταστατικό μαζί με την ΠΕΚ και τον ΣΕΒΓΑΠ έχουμε πάρει ΑΦΜ και απλά επανακαταθέσαμε τον ίδιο φάκελο, κάποιοι γνωστοί άγνωστοι αντιδρούν. Προφανώς είναι αυτοί που μετά από τόσα πολλά χρόνια φοβούνται ότι επιτέλους θα συσταθεί η πολυπόθητη διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει επίσης πως: «το συμβούλιο της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας πριν από τα Χριστούγεννα έκρινε να επανακαταθέσουμε την αρχική αίτηση που είχαμε καταθέσει το 2017 χωρίς καμία αλλαγή και μάλιστα μετά την νέα νομοθεσία που θέσπισε το ΥΠΑΑΤ. Ο φάκελος που καταθέσαμε μαζί με την ΠΕΚ και τον ΣΕΒΓΑΠ είναι ακριβώς ο ίδιος που είχαμε καταθέσει και το 2017 και ο σκοπός μας είναι επιτέλους να γίνει η διεπαγγελματική και αφού πάρουμε έγκριση στην συνέχεια μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αφού προσκομίσουν την αντιπροσωπευτικότητα που έχουν να μπουν στην διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας».

Στο δικό του υστερόγραφο, ο Θεσσαλός πρόεδρος λέει: «Όσοι θέλουν να μας ταυτίσουν με αυτούς που κάνουν νοθείες στην φέτα θα μας βρουν απέναντι καθώς είμαστε αυτοί που χρόνια τώρα στηρίζουμε με πράξεις τον κτηνοτροφικό κλάδο και στόχο έχουν να μας βγάλουν από την μέση για να δρουν ανενόχλητοι».
                                                                 Πηγή: Εφημερίδα Νέοι Αγώνες Ηπείρου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.