Ποιοτητα ζωης για τους εργαζομενους και τους κρατουμενους

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής και τις δυσκολίες που βιώνουν λόγω του υπερπληθυσμού των κρατουμένων εκθέτουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Καταστήματος στην Κομοτηνή, ζητώντας το αυτονόητο, όπως τονίζουν, «μια ποιότητα ζωής εντός του καταστήματος του προσωπικού αλλά και των κρατουμένων διαφορετική από τη σημερινή». Με την επιστολή τους αυτή συγχρόνως εκφράζουν και φόβους ότι «η συνεχής και αλματώδης αύξηση του αριθμού των κρατουμένων θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μία εκρηκτική και ανεξέλεγκτη κατάσταση αφού καθημερινώς τον τελευταίο καιρό έχουμε δεχθεί μηνύματα από τους έγκλειστους ανθρώπους στο κατάστημα»

Στην επιστολή συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής:

«Οι συνθήκες κράτησης στην εποχή μας έχουν γίνει για εμάς που ζούμε και εργαζόμαστε στο Κατάστημα κράτησης Κομοτηνής μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι κίνδυνοι, τα ανυπέρβλητα εμπόδια και προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, μας δημιουργούν χωρίς καμία διάθεση υπερβολής αδιέξοδα στην εργασία μας.
Άγχος, ανασφάλεια, ακόμη και ψυχολογικά προβλήματα, επιτείνονται ακόμη περισσότερο στους εργαζόμενους στο κατάστημα – ίσως το μοναδικό – όπου η φιλοξενία των κρατουμένων είναι 4 φορές επάνω από τις δυνατότητές του.

 

Σήμερα, 18-10-2010 στο κατάστημά μας κρατούνται 342 άτομα με χωρητικότητα 96 ατόμων, είναι γυμνό από παντός, είδους ηλεκτρονικά τεχνικά μέσα, ούτε αυτής της ηλεκτρονικής πύλης εισόδου και κυρίως χωρίς επαρκές προσωπικό με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον έλεγχο των μεταλλικών αντικειμένων (όπλων, κινητών), κλπ.
Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, το γνωρίζουμε, το σεβόμαστε, αλλά γνωρίζουμε ότι κανένα κατάστημα δεν κρατά τόσους υπεράριθμους κρατούμενους με αποτέλεσμα να θεωρούμε τον εαυτό μας αδικημένο εδώ στην εσχατιά της Ελλάδος.

 

Η υπεραισιόδοξη άποψη κάποιων, ότι αφού μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι δεν πρόκειται να γίνει και στο μέλλον, διαψεύδεται καθημερινά από τη σκληρή πραγματικότητα όπου καταγράφουμε νέους τρόπους εισαγωγής κινητών τηλεφώνων, ναρκωτικών, ευτυχώς όχι ακόμη όπλων. Η προσπάθεια όλων μας και η αγωνία μας να εξοπλιστούμε κι εμείς με τεχνικά μέσα διαιωνίζεται.

 

Κάποτε το κατάστημα αποτελείτο από Έλληνες τους οποίους λίγο πολύ τους γνωρίζαμε από την τοπική ή την γύρω κοινωνία. Σήμερα η ανομοιογένεια στη σύνθεση της κοινωνίας των κρατουμένων είναι πολυεθνής και μάλιστα χωρίς καμία επαφή λόγω γλώσσας.

Κύριε Υπουργέ

Άρχισε να μας επηρεάζει αρνητικά η επικρατούσα κατάσταση νοιώθουμε ανησυχία, πικρία, απογοήτευση, ανασφάλεια, απαισιοδοξία αλλά και παράπονο γιατί δεν έχουμε αντιμετώπιση ίση και όμοια με άλλα καταστήματα.
Είναι καλό τα τελευταία χρόνια να παίρνουμε τα «μπράβο» όσων επισκέπτονται το κατάστημα, και κυρίως του εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών, και τα προηγούμενα χρόνια του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι κοινό ιδανικό και πρέπει να επιδιώκεται απ’ όλους, όμως θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει και ένας σεβασμός των δικών μας δικαιωμάτων από την πολιτεία, να παρέχουμε την υπηρεσία μας σε καλές συνθήκες με επαρκή δύναμη πληρωμένοι για όσα προσφέρουμε (έχουμε να πληρωθούμε ακόμη και υπηρεσίες του 2008) και πάνω απ’ όλα εξοπλισμένοι με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Ζητούμε λοιπόν το αυτονόητο, μια ποιότητα ζωής εντός του καταστήματος του προσωπικού αλλά και των κρατουμένων διαφορετική από τη σημερινή.

 

Προσπαθήσαμε κατά καιρούς να συμφιλιωθούμε με το πρόβλημα κυρίως του υπερπληθυσμού όταν η δύναμη των κρατουμένων ήταν στα 270-280 σύντομα όμως αντιληφθήκαμε το αδιέξοδο το οποίο οδηγηθήκαμε με τις συνεχείς αφίξεις κρατουμένων από τα 6 κυρίως αστυνομικά τμήματα, της Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας που ευελπιστούμε σύντομα να γίνουν 4 με τα Α.Τ. Καβάλας και Δράμας να αποστέλλουν τους κρατούμενους στο νεοσύστατο κατάστημα της Νιγρίτας μιας και σήμερα βρίσκονται συνολικά στα παραπάνω τμήματα περί τους 100 κρατουμένους και μάλιστα από τον Ιούλιο μήνα όπως σ’ αυτό του Α.Τ. Δράμας.
Η συνεχής και αλματώδης αύξηση του αριθμού των κρατουμένων θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μία εκρηκτική και ανεξέλεγκτη κατάσταση αφού καθημερινώς τον τελευταίο καιρό έχουμε δεχθεί μηνύματα από τους έγκλειστους ανθρώπους στο κατάστημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.