Ποιοτικη Δημοκρατια

Τελευταία άρχισαν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Τα κόμματα άρχισαν να προσεγγίζουν σιγά σιγά τη μειονότητα. Η κυβέρνηση στέλνει πότε υπουργούς, πότε υφυπουργούς, πότε κομματικά στελέχη στη Ροδόπη, που έχει βαφτεί με πράσινο εδώ και χρόνια στον εκλογικό χάρτη. Αυτά τα στελέχη αφού συναντούνται στην Κομοτηνή πρώτα με τους εκπροσώπους του κόμματος ύστερα στέλνουν μηνύματα στον κόσμο. Θα έρθει υπουργός στην Κομοτηνή και δεν θα συναντηθεί με τους «μουσουλμάνους συμπολίτες του»; Δεν θα κάνει έστω και μία μικρή δήλωση σχετικά με τα προβλήματα της μειονότητας; Αυτό κάνουν και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Μπίστης δήλωσε: «Η συμπεριφορά της μειονότητας καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας». Εάν χρειαστεί να σχολιάσουμε τη συγκεκριμένη δήλωση μπορούμε να πούμε ότι ο υφυπουργός έχει ομολογήσει ότι η κυβέρνηση άσκησε λανθασμένη πολιτική στο θέμα της μειονότητας. Η κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της δημοκρατίας, δυστυχώς ομολόγησε ότι δεν εφαρμόστηκε μια ποιοτική δημοκρατία στη Δυτική Θράκη. Αν είχε γίνει το αντίθετο, δεν θα ένιωθε την ανάγκη να κάνει μια τέτοια δήλωση ο υφυπουργός. Ποιος μπορεί να πει ότι εφαρμόζεται μια ποιοτική δημοκρατία στη Δ. Θράκη; Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη! Ζυγίστε το φέρσιμο του κράτους, της κυβέρνησης απέναντι στη τουρκική μειονότητα, και θα έχετε την ποιότητα της δημοκρατίας που εφαρμόζεται στη Δ. Θράκη! Δεν ξέρω εάν αξίζει να μετρηθεί, αλλά η μη αναγνώριση της τουρκικής ταυτότητας, ο σφετερισμός των μουφτήδων, η μη ακύρωση του ρατσιστικού νόμου που άφησε χωρίς πατρίδα τους 60.000 ομογενείς, το να ισχύει ακόμα ένας νόμος που έχει απομείνει από την περίοδο της χούντας, που παρόμοιός του δεν υπάρχει σε άλλη χώρα του κόσμου, η καταστρατήγηση της εκπαιδευτικής αυτονομίας, οι προσπάθειες επιβολής ταυτότητας σε μια ομάδα ανθρώπων που ανήκουν στη τουρκική μειονότητα…

Δεν θέλω να συνεχίσω…

Η ελεύθερη έκφραση της εθνικής ταυτότητας και η ελευθερία διατήρησης αυτής, έχουν απόλυτη σχέση με το ένστικτο του ανθρώπου και αποτελούν ζωτικά σημεία για τις μειονότητες.

Αρχικά η συνθήκη της Λοζάννης, αλλά και οι άλλες διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που έχει υπογράψει και η Ελλάδα, αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα στη μειονότητα. Οι συνθήκες το αναγνωρίζουν, αλλά ιδού τα θύματα, δεν υπάρχει κανείς να τις εφαρμόσει.

Η κυβέρνηση, αφού πρώτα έκανε «καραμέλα» στο στόμα του την ισονομία και την ισοπολιτεία, δηλώνει στην ΕΕ ότι η αναγνωρισμένη από το κράτος «μουσουλμανική» μειονότητα ζει άνετα, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι η κυβέρνηση κάνει επενδύσεις έτσι ώστε η μειονότητα να ζει σε καλύτερες συνθήκες. Και αυτοί τους ακούν.

Ομως δεν αναφέρεται ποτέ η κυβέρνηση στο ζήτημα της κύρωσης από τη βουλή της σύμβασης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε δήλωση που έκανε την προηγουμένη εβδομάδα στον ΠτΘ ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κ. Πετρίδης, υπογράμμισε ότι ξεκίνησαν οι προσπάθειες για να γίνουν οι εκλογές στα βακούφια και ίσως να πραγματοποιηθούν μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Ναι, έκανε τη δήλωση αυτή, αλλά κατά πόσο είναι πειστική; Μια παρόμοια δήλωση είχε κάνει και η τότε υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, επισκεπτόμενη το Δημαρχείο της Φιλύρας. Είχε υποσχεθεί ότι θα γίνουν πολύ σύντομα οι εκλογές στα βακούφια, αλλά θα τεθούν σε λειτουργία και τα δίγλωσσα- στην ελληνική και τουρκική- νηπιαγωγεία. Οι υποσχέσεις έμειναν στον αέρα. Αν και πέρασαν δύο χρόνια από τότε δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη. Και από τη στιγμή που δεν βρίσκουν λύση λένε ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση εκ μέρους της μειονότητας για τις βακουφικές εκλογές.

Αν θέλει η κυβέρνηση πρόταση, πρέπει πρώτα να καθίσει επίσημα στο τραπέζι με τη μειονότητα και να αναζητήσουν μαζί λύσεις στο πρόβλημα. Ας πετύχουμε πρώτα αυτό, θα έρθουν μετά και οι προτάσεις.

Είναι γεγονός ότι η ποιότητα της δημοκρατίας στη Δ. Θράκη θα φανεί όταν η κυβέρνηση θα αρχίσει να κάνει κάποιες σοβαρές προσπάθειες για την επίλυση των μειονοτικών προβλημάτων από κοινού με την μειονότητα.

Τζεμίλ Κάμπζα

Γκιουνδέμ, 3-10-2003

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.