Ποιος ο ρολος του ΟΗΕ σημερα;
Αποτίμηση του ρόλου του ΟΗΕ στα 70 χρόνια ύπαρξής του πραγματοποιήθηκε κατά την εκδήλωση «70 χρόνια ΟΗΕ: Μια αποτίμηση» που οργάνωσε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου η ELSA Komotini σε συνεργασία με τον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αίθουσα Τελετών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ.
Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν η Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, τέως Καθηγήτρια, Τμήμα ΔΕΣ ΠΑΜΑΚ, Σωτήρης Μουσούρης, τέως Επίκουρος Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Ευθύμιος Παπασταυρίδης, Ειδικός Επιστήμων Νομική Σχολή ΔΠΘ και Χαρίκλεια Αρώνη, Διδάσκουσα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές ΝΑ Ευρώπης».
Η εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια δύο επετειακών εορτασμών, των 70 χρόνων από την ίδρυση των ΗΕ, και της ELSA Day, σημείωσε η κ. Ελένη Γερασούδη, Αντιπρόεδρος Σεμιναρίων και συνεδρίων στην ELSAΚομοτηνής. «Το σεμινάριο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό», τόνισε, «μιας και το Νοέμβριο ο ΟΗΕ έκλεισε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του», γι’ αυτό και θεώρησαν πως θα ήταν χρήσιμο τόσο για τα μέλη τους όσο και τους φίλους της ELSA να γνωρίσουν το θέμα.
Ο ΟΗΕ, σημείωσε, μέσα στο 70 αυτά χρόνια, έχει κάνει πολλά, όμως δεν έχει καταφέρει να λύσει βασικά προβλήματα, για αυτό και επέλεξαν τους πέντε ομιλητές για να θίξουν διαφορετικές πλευρές του.

Σωτήρης Μουσούρης, τέως Επίκουρος Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ «Για να είναι αυτή τη στιγμή ο ΟΗΕ αποτελεσματικός, πρέπει να έχει τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων»
Τη χαρά του που συμμετέχει σε μια εκδήλωση στην γενέτειρά του Κομοτηνή εξέφρασε ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, τέως Επίκουρος Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ, από την οποία έφυγε πολύ μικρός και γνώρισε την προσφυγιά, μια γνώση που αποκτά μια διαφορετική χροιά με δεδομένη την παγκόσμια κατάσταση.
Ο κ. Μουσούρης περιέγραψε στο κοινό τις προσπάθειες του ΟΗΕ στο θέμα της ειρήνης και της ασφάλειας, τις επιτυχίες αλλά και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει.
Στα προβλήματα ο ομιλητής εντόπισε το θέμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου για να υπάρξει μια αποτελεσματική επέμβαση χρειάζεται συμφωνία όλων των μελών, ιδίως των μονίμων μελών με δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αγγλία, Γαλλία), ενώ δεν υφίστανται και τα μέσα για αυτή την επέμβαση.
«Μπορεί να περάσουν μια απόφαση, αλλά δεν δίνουν τα μέσα και τους στρατιώτες για τις ειρηνευτικές δυνάμεις και έτσι τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε καλά» σημείωσε, τονίζοντας πως συνήθως ο ΟΗΕ καλείται να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Ο ίδιος έχει εμπειρίες από το θέμα, καθώς βρέθηκε για 2,5 χρόνια στο Αφγανιστάν (94-95), κατά τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνονταν μετά την απόσυρση της Σοβιετικής Ένωσης, όπου αντιμετώπισε την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύσει και να δημιουργηθούν οι Ταλιμπάν, που βοήθησαν την Αλ Κάιντα, οι δράσεις της οποίας προετοίμασαν το έδαφος για το Ισλαμικό Κράτος.
Ο κ. Μουσούρης θεωρεί πως ο ΟΗΕ έχει, θεσμικά, δυνατότητες να παρέμβει, αρκεί να του δοθούν τα εφόδια και αρμοδιότητες στον Γενικό Γραμματέα. Για αυτό και θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό ποιος θα εκλεγεί Γενικός Γραμματέας του χρόνου, μέσα από μια σωστή και δημοκρατική διαδικασία ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος.
Προς το παρόν όμως ο Γενικός Γραμματέας ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε χωρίς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ μάλιστα όταν ο τότε ΓΓ Μπούτρος Γκάλι προσπάθησε να προωθήσει την προληπτική διπλωματία, που θα μπορούσε να γίνει χωρίς εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν έγινε ευμενώς δεκτό, μιας και έδινε δικαιώματα στον ΓΓ που μπορεί να αντιστρατευόταν τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων.
«Για να είναι αυτή τη στιγμή ο ΟΗΕ αποτελεσματικός, πρέπει να έχει τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων, ρεαλιστικά δεν μπορούν να αγνοηθούν, για αυτό και ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών έχει και ιδεαλισμό αλλά και ρεαλισμό, για αυτό δημιουργήθηκε άλλωστε το βέτο».
Διεθνές θέμα το μεταναστευτικό
Ο κ. Μουσούρης τόνισε ακόμη πως το μεταναστευτικό είναι διεθνές θέμα και οι ροές θα συνεχιστούν, γιατί ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, που τα προϊόντα και το κεφάλαιο κινούνται ελεύθερα, όχι όμως και οι άνθρωποι. «Το θέμα είναι πως οι κοινωνίες που τους δέχονται δεν αντιμετωπίζουν πολύ ευχάριστα το όλο θέμα, γιατί αλλάζει το χρώμα και η υφή του πληθυσμού» σημείωσε υπογραμμίζοντας όμως και πως κάποιες φορές οι μετανάστες θέλουν να επιβάλλουν τα δικά τους έθιμα στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν, κάτι απαράδεκτο κατά τον ίδιο.
Παρασκευή Νάσκου-Περράκη «Ο ΟΗΕ είναι η μόνη ελπίδα του ατόμου»
Για το ρόλο του ΟΗΕ στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μίλησε η κ. Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, τέως Καθηγήτρια του Τμήματος ΔΕΣ ΠΑΜΑΚ, σημειώνοντας πως ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν κάποιος αναλογιστεί το τι έχει κάνει, ιδιαίτερα στο θέμα της αυτοδιάθεσης των λαών και την αποαποικιοποίηση, ελευθερώνοντας τα κράτη που ήταν για πολλά χρόνια υπό τον αποικιακό ζυγό, αλλά και το μεγάλο αριθμό, άνω των 80, συμβάσεων για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, από τις οποίες οι 9 μάλιστα διαθέτουν και μηχανισμούς προστασίας, δηλαδή επιτροπές στις οποίες μπορούν να καταφύγουν άτομα εναντίων των κρατών που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους.
Έχουν όμως δημιουργηθεί και θεσμοί, όπως ο Ύπατος αρμοστής για τα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά και το Συμβούλιο για τα δικαιώματα του ανθρώπου, το οποίο έχει εμπειρογνώμονες που καταγράφουν τα προβλήματα και ενημερώνουν το Συμβούλιο που με τη σειρά του ενημερώνει την Γενική Συνέλευση για τυχόν παραβιάσεις.
«Βεβαίως κάποιος μπορεί εύλογα να πει πως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη εφαρμογή της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όμως θέλω να σκεφτείτε το πολύ σημαντικό έργο που έχει γίνει τα τελευταία 70 χρόνια, με μια συνεχή διαβούλευση των κρατών, τη βούλησή τους αν συνεργαστούν και την ανάγκη να προστατευτεί το άτομο, γιατί ο ΟΗΕ είναι η μόνη ελπίδα του ατόμου, είναι ο οργανισμός που έχει καταφέρει να συμπεριλάβει τους πάντες»τόνισε κλείνοντας η κ. Νάσκου-Περράκη.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
