Ποινες απο εξι μηνες μεχρι 12 χρονια για 21 εμπλεκομενους σε διακινηση ναρκωτικων

Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης απέρριψε για όλους τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, θεωρώντας πως δεν υπήρχε διάρκεια, δομή ή κατανομή ρόλων

Ποινές που κυμαίνονται από κάθειρξη 12 ετών μέχρι φυλάκιση 6 μηνών επέβαλε το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου σε 21 από τα 34 άτομα που βαρύνονταν με τις κατηγορίες για συμμετοχή σε οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
 
Το δικαστήριο κήρυξε αθώους όλων των κατηγοριών 10 εκ των κατηγορουμένων, ενώ εκ των υπολοίπων κηρύχθηκαν όλοι αθώοι για την κατηγορία της συγκρότησης, διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση,καθώς και την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, θεωρώντας πως από κανέναν αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι υπάρχει συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
 
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν υπήρχε διάρκεια, δομή, κατανομή ρόλων, σημειώνοντας πως από την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών των κατηγορουμένων δεν προέκυψαν στοιχεία για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
 
Στη συνέχεια το δικαστήριο έκρινε τους υπόλοιπους παριστάμενους ένοχους για μια σειρά κατηγοριών, μην επιβάλλοντας όμως ποινή σε τρείς από αυτούς λόγω της ελαφρότητας των πράξεων.
 
Ένας σημαντικός παράγοντας κατά την καταδίκη των κατηγορουμένων ήταν ο αυτοτελής ισχυρισμός περί τοξικομανίας τους, μη δεχόμενο ότι υπάρχει επαρκές αποδεικτικό υλικό για την εξάρτηση, όταν αυτή αποδεικνύονταν μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο και όχι σε βιολογικό (δηλαδή όταν γινόταν δεκτή η ψυχολογική εξάρτηση αλλά δεν υπήρχαν αποδεικτικά σωματικής εξάρτησης).
 
Η διάκριση αυτή έκρινε και το ύψος των ποινών που επέβαλλε το δικαστήριο στους κατηγορουμένους. Έτσι το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό τοξικομανίας στον έναν εκ των κατηγορουμένων κρίνοντας τον ωστόσο ένοχο αγοράς, πώλησης και κατοχής κατ’ εξακολούθηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, επιβάλλοντάς του συνολική κάθειρξη 12 ετών και συνολική χρηματική ποινή 75.000 ευρώ, με την έφεση του να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
 
Αντίθετα έκρινε τον συγκατηγορούμενό του ένοχο αγοράς, πώλησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών αλλά ως τοξικομανή, θεωρώντας πως έχει αποδειχτεί η τοξικομανία του, επιβάλλοντάς του φυλάκιση 5 ετών με δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως, ενώ η έφεσή του έχει ανασταλτική ισχύ, με την ίδια ακριβώς ποινή, για τις ίδιες κατηγορίες να έχει και ο τρίτος συγκατηγορούμενος.
 
Σημαντική ποινή κάθειρξης 8 ετών και έξι μηνών έλαβε άλλος ένας εκ των κατηγορουμένων, που κρίθηκε ένοχος για πώληση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών (περίπου 2,5 κιλών) καθώς και ένοχος πλαστογραφίας, ενώ η έφεσή του δεν έχει ανασταλτική δύναμη.
 
Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι είτε για αγορά, ή πώληση, ή κατοχή ή κάποιο συνδυασμό αυτών των αδικημάτων, με κάποιους να βλέπουν τις ποινές τους να αυξάνονται αν το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους για την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, και τις ποινές να κυμαίνονται από 6 έτη ως τους 6 μήνες.
 
Να σημειωθεί πως οι περισσότερες ποινές κάτω των 4 ετών ήταν με αναστολή, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.