Ποιηση, χορος και μουσικη
Μια πρωτότυπη ιδέα, ένα πάντρεμα μουσικής, χορού και ποίησης, μια βραδιά με τίτλο «Ηδυσμένω λόγω» ετοιμάζει για το κοινό της Κομοτηνής το Ωδείο Μενέλαου Συκάκη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Ροδόπης.
Η βραδιά όπου η κλασική μουσική παντρεύεται με την ποίηση θα πραγματοποιηθεί στην ανακαινισμένη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, την Κυριακή 14 Μαρτίου, στις 7.00 το βράδυ.
Τον Νοέμβριο γεννήθηκε η σκέψη, αυτή της παντρειάς της κλασικής μουσικής με την ποίηση που ξεκίνησε από την κ. Ουρανία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη του Ωδείου Μενέλαου Συκάκη, την οποία αποδέχτηκαν με πολύ χαρά οι φιλόλογοι από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων του νομού μας. Ως φιλόδοξο σχέδιο χαρακτήρισε αυτή τη σκέψη ο κ. Μενέλαος Συκάκης: «Μέσα από τη συνεργασία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο ο Σύνδεσμος Φιλολόγων επέλεξε τα ποιήματα, τα οποία θα απαγγελθούν, ενώ το Ωδείο μας επέλεξε την μουσική, η οποία θα συνοδεύσει αυτά τα ποιήματα την ώρα της απαγγελίας. Ο τίτλος «Ηδυσμένω λόγω» είναι δανεισμένος από την τραγωδία του Αριστοτέλη, τον οποίο επέλεξαν οι φιλόλογοι, όπως και τα ποιήματα, ενώ εμείς επιλέξαμε τα μουσικά κομμάτια, τα οποία θα είναι ζωντανά πάνω στην εκδήλωση. Η κ. Μαρίνα Στυλίδου έκανε τις χορογραφίες, στις οποίες θα χορέψει η σπουδάστρια χορού Όλγα Μουρουζίδου».
Για άριστη συνεργασία του Ωδείου και του Συνδέσμου Φιλολόγων, αλλά και για την σκληρή και φιλότιμη δουλειά που έκαναν οι μουσικοί για να φέρουν στο ίδιο ρυθμό την μουσική και τα ποιήματα, μίλησε ο κ. Μενέλαος Συκάκης. «Δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο στα χρονικά και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο και φάνηκε στις πρόβες που κάνανε οι ηθοποιοί με τους μουσικούς. Δεν είναι δύο ξεχωριστά σημεία, δηλαδή απαγγέλλεται το ποίημα, παίζεται ένα μουσικό κομμάτι, ή να απαγγέλλεται το ποίημα και παράλληλα να επενδύεται μουσικά. Έπρεπε αυτά τα δύο να δέσουν και ήταν πραγματικά επίπονη η προσπάθεια. Ο Φιλοποίμην και η Μυρσίνη έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, το ίδιο και οι μουσικοί δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά με μεράκι και φαντασία».
Σε καλό αποτέλεσμα πιστεύει ο κ. Συκάκης, όσον αφορά την επιτυχία της εν λόγω εκδήλωσης, ενώ όπως ανέφερε ο ίδιος «ο στόχος μας είναι μέσω αυτών των εκδηλώσεων, μέσω συνεργασιών ή και με ατομικές εκδηλώσεις που κάνουμε οι ίδιοι να στοχεύσουμε στην ψυχή των ανθρώπων. Η παραγωγή πολιτισμού επαφίεται στην όρεξη, στο μεράκι κάποιων ανθρώπων. Εμείς έχουμε ανεξάντλητα αποθέματα. Αυτό που θέλουμε όμως είναι η συμμετοχή του κόσμου σ΄ αυτές τις εκδηλώσεις που πιστεύουμε ότι παράγουν πολιτισμό, δεν τον αναπαράγουν. Δηλαδή θέλουμε να έρχονται οι άνθρωποι να μετέχουν για να ηρεμήσουν, να ξεχάσουν τα καθημερινά τους προβλήματα. Είμαστε διατεθειμένοι να έχουμε μια διαρκή παρουσία σ΄ αυτόν τον χώρο και με ακόμα μεγαλύτερες εκδηλώσεις αρκεί να έρχονται. Αν δεν υπάρχει συμμετοχή, τότε υπάρχει κούραση, τότε υπάρχει απογοήτευση και τότε αρχίζει σιγά-σιγά να ξεφτίζει αυτή όλη η όρεξη και το μεράκι που έχουμε».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του ΡΕΞ στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, -κατά τρόπον τινά θα εγκαινιάσει τη λειτουργία της εν λόγω αίθουσας αφού για πρώτη φορά θα λάβει χώρα εκδήλωση στο συγκεκριμένο χώρο μετά την ανακαίνισή του, -την οποία παραχώρησε με μεγάλη χαρά ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Πανελής Μαγαλιός. «Έχουμε την τιμή να εγκαινιάσουμε έναν πραγματικά καταπληκτικό χώρο του Εργατικού Κέντρου, την αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία έχει ανακαινιστεί και έχει γίνει ένα πραγματικό κομψοτέχνημα. Ο πρόεδρος κ. Παντελής Μαγαλιός δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρότασή μας, όταν του εξήγησα τι ακριβώς πρόκειται να κάνουμε. Νομίζω ότι είναι από τις ωραιότερες αίθουσες που υπάρχουν στην πόλη. Δηλαδή όλοι οι λόγοι συντρέχουν ώστε να γίνει κάτι πραγματικά πολύ όμορφο, αισθητικά, ηχητικά και ακουστικά».
Μαρία Παπαδοπούλου
«Μικρό ιστορικό… σε μείζονα κλίμακα»
Η όμορφη ιδέα ξεκίνησε από την κα Ουρανία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη του Ωδείου Μ. Συκάκη, «να δέσουμε την κλασική μουσική με την ποίηση».
Την κατέθεσε με συστολή στα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ροδόπης, που την αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό. Πρόσθεσαν αυθόρμητα μόνο δυο στοιχεία:
-τον τίτλο «Ηδυσμένω Λόγω» (=με λόγο που έχει ρυθμό, αρμονία και μελωδία), μικρό δάνειο απ’ τον ορισμό της τραγωδίας του Αριστοτέλη και
-την προτροπή του ποιητή «να βλέπουμε τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων». Γι΄ αυτό τα ποιήματα που επέλεξαν αναδίνουν τη χαρά της ζωής και τις αξίες της, την ελπίδα και την προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο.
Δυσχερές φαινόταν το εγχείρημα της αρμονικής συνάντησης δυο αυτοτελών τεχνών, της κλασικής μουσικής και της ποίησης. Στο σημείο αυτό αποφασιστική ήταν η συμβολή των ηθοποιών και των μουσικών. Οι καλλιτέχνες πάντα ξέρουν τους κώδικες και πάντα έχουν τα κλειδιά, για να ξεκλειδώσουν τα κείμενα, να επιλέξουν και να απογειώσουν τις μουσικές τους.
Έπειτα, προσήλθαν βοηθοί η χορογράφος και η χορεύτρια, που πρόσθεσαν την αιθέρια κίνηση.
Η αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με την άψογη αισθητική και ακουστική, η διακριτική βοήθεια της τεχνολογίας, οι γενναιόδωροι χορηγοί, αποτέλεσαν το ιδανικό πλαίσιο στήριξης αυτής της εκδήλωσης.
Ωστόσο, κάτι λείπει ακόμη, ουσιώδες, αποτελεσματικό, καίριο: οι δικές σας ανοιχτές και απροκατάληπτες αισθήσεις, η δική σας συναίνεση και συμμετοχή.
Το Δ.Σ.του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ροδόπης
Η Διοικητική Διεύθυνση του Ωδείου Μ. Συκάκη
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
