Ποια Ευρωπη θελουμε;

Διάλογος στην Κομοτηνή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό

Μια διαλογική αντιπαράθεση για το μέλλον της Ευρώπης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι νέοι που γέμισαν τον πάνω όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων το απόγευμα της Παρασκευής 31 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης- debate με θέμα «Ποια Ευρώπη Θέλουμε» που διοργάνωσε το παράρτημα Θράκης του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης (ΚΕΑΣΜ).
 
Ο κ. Σωτήρης Σέρμπος, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και ο Βασίλης Γραμματίκας, Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου με έμφαση στην προστασία των μειονοτήτων στον Παρευξείνιο χώρο στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών Δ.Π.Θ. «διασταύρωσαν» τα ξίφη τους και τις απόψεις τους, παραθέτοντας τις διαφορετικές γνώμες γύρω από τους οπαδούς της ομοσπονδιοποίησης (φεντεραλισμός) και του ευρωσκεπτικισμού.
 
Το ΚΕΑΣΜ είναι ένα ινστιτούτο πολιτικοοικονομικών μελετών που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2015, και φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο ανταλλαγής σκέψεων και προώθησης μεταρρυθμιστικών ιδεών  Για αυτό άλλωστε και διοργάνωσε τη συγκεκριμένη εκδήλωση, θεωρώντας πως θα αποτελέσει μια ευκαιρία να διαλυθούν μύθοι, να αποκτηθούν νέες γνώσεις και να συμμετάσχουν νέοι πολίτες με ανησυχίες και διάθεση να  συμμετάσχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο στη συζήτηση με ερωτήσεις για την προοπτική της ΕΕ με αφορμή την συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση της.
 
 

Σωτήρης Σέρμπος «Ας σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και ας προχωρήσουμε σε μια ρεαλιστική και ψύχραιμη ανάλυση της πραγματικότητας» 

Το ζητούμενο τόσο στην εκδήλωση όσο και στην Ευρώπη σήμερα, είναι το μέλλον της Ευρώπης και αν σε αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνεται περισσότερη ή λιγότερη ΕΕ, τόνισε ο κ. Σέρμπος, δηλαδή «σε ποιο βαθμό τα εθνικά μας συμφέροντα μπορούν να προστατευτούν καλύτερα σε ένα ευρύτερο συλλογικό πλαίσιο, στο οποίο θα βάλουν στο τραπέζι τις μεγάλες προκλήσεις εντός και εκτός της Ευρώπης».
 
Τον προηγούμενο μήνα είχαμε τα 60 χρόνια της ΕΕ, και μια σημαντική διακήρυξη που έγινε στη Ρώμη, όπου τα 27 κράτη μέλη αποφάσισαν την ενιαία κατεύθυνση για την ΕΕ, περιμένοντας βέβαια να ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος του 2017 ώστε από το 2018 να αρχίσουν να λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο κ. Σέρμπος είναι πολύ σημαντικός και ο ρόλος της Ελλάδας, σε διάφορους τομείς πολιτικής αιχμής, όπως η οικονομική διακυβέρνηση, η ασφάλεια, τα εξωτερικά σύνορα και εν γένει οι εξελίξεις στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική.
 
Άποψή του, την οποία και υποστήριξε, ήταν ότι η συλλογική ευρωπαϊκή «ομπρέλα» αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου να συντεθούν και να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα, τα οποία μπορούν να πάνε χέρι χέρι την επόμενη μέρα.
 
Μάλιστα εκτίμησε πως για να αποφευχθεί ένα σενάριο προοδευτικής αποδόμησης της ενοποιητικής διαδικασίας, είναι σαφές ότι με βάση τις πολυεπίπεδες κρίσεις που βιώνει το ενωσιακό μοντέλο διακυβέρνησης μετά το 2010, με τη κρίση χρέους, το πρόβλημα της Ουκρανίας, το προσφυγικό, το BREXIT κτλ, η Ευρώπη θα αλλάξει. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να θέσουμε τα πρώτα υλικά, την πρώτη ύλη όσο αφορά στην κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσουμε» παρατήρησε ο ίδιος για να επισημάνει πως μέχρι σήμερα απουσίαζε η πολιτική πυξίδα και η πολιτική καθοδήγηση, το πρώτο βήμα όμως φαίνεται ότι έγινε με τη διακήρυξη της Ρώμης.
 
Ήδη η αλλαγή έχει καθυστερήσει αρκετά, σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως το πιο απαισιόδοξο σενάριο θα ήταν η Ευρώπη να κάνει πολύ λίγα πράγματα σε πάρα πολύ χρόνο, σε μια περίοδο που οι δυνάμεις της αλλαγής εντός και εκτός Ευρώπης είναι πολύ πιο έντονες, γιατί «το μέλλον έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε». «Ας σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και ας προχωρήσουμε σε μια ρεαλιστική και ψύχραιμη ανάλυση της πραγματικότητας» υπογράμμισε ο ίδιος κλείνοντας την τοποθέτησή του.
 
 

Βασίλης Γραμματίκας «Διάλογοι υπάρχουν, το θέμα είναι σε τι επίπεδο γίνονται και τι επίδραση έχουν σε αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες των ευρωπαϊκών λαών» 

Την άποψη ότι ο προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και τις διεργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ  είναι πάρα πολύ επίκαιρος, όχι μόνο όσο αφορά στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με τον προσανατολισμό της Ευρώπης και την μελλοντική σύνθεση και λειτουργία της, εξέφρασε ο κ. Γραμματίκας.
 
Για αυτό εξέφρασε την ελπίδα μέσα από τη διαλογική συζήτηση να αναδειχθούν αυτά τα προβλήματα, ώστε το κοινό να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις δικές του ενστάσεις και απορίες, στο βαθμό που οι καθηγητές μπορούν να τις λύσουν ή διευκρινίσουν.
 
«Διάλογοι υπάρχουν, το θέμα είναι σε τι επίπεδο γίνονται και τι επίδραση έχουν σε αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες των ευρωπαϊκών λαών και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων» επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Γραμματίκας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.