«Ποια «Αριστερα» Ποια «Δεξια»;»

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» Τάσου Παππά, με τίτλο «Ποια Αριστερά; Ποια Δεξιά;» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης». Παρουσία του συγγραφέα για το βιβλίο μίλησαν ο Γιώργος Πεταλωτής, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ο Χρήστος Μέτιος, αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής και η κ. Τζένη Κατσαρή –Βαφειάδη, διευθύντρια – εκδότρια του «Παρατηρητή της Θράκης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πατέρας Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. κ. Δαμασκηνού, ο αντινομάρχης Μεχμέτ Δεβετζήογλου, η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μάγδα Γιαμουστάρη, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Κομοτηνής Νίκος Χατζηκωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της ΔΕΤΑΚΟΜ Γιάννης Μουρτίδης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, η δημοτική σύμβουλος Σοφία Μενεσελίδου, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Όλγα Τσετινέ, εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων (Δικτύου – ΠΑΣΠ) και πλήθος κοινού, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας.

Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, εκδότρια – διευθύντρια του ΠτΘ:

«Υπάρχουν ακόμη πολίτες που ασχολούνται με την πολιτική φιλοσοφία και δεν υπακούουν στη λογική των best sellers»

Η εκδότρια και διευθύντρια του ΠτΘ κ. Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, δίνοντας το δικό της απόσταγμα απ’ την ανάγνωση του βιβλίου του Τάσου Παππά, σημείωσε με έμφαση πως τη βοήθησε να κατανοήσει την αξία της ύπαρξης τέτοιου είδους βιβλίων «αλλά και τέτοιων εκδοτών, που ασχολούνται ακόμη με την πολιτική και την πολιτική φιλοσοφία ως αντικείμενο ενδιαιτήματος και δεν υπακούουν στη λογική παραγωγής βιβλίων best sellers. Ιδιαίτερης αξίας ζήτημα γιατί τελικά απαντήσεις στις ανισότητες και στα αδιέξοδα που θέτει το σύγχρονο πλαίσιο πολιτικής διακυβέρνησης και ζωής παγκοσμίως, δεν μπορούν να δοθούν μ’ άλλους τρόπους για μας τους πολλούς, τους εν επαρχία διαβιούντες, παρά μόνον με τρόπους σαν την αποψινή σύναξη, που εξοβελίζει τα δελτία των 8:00 και κουβεντιάζει αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτηματικά της για το μέλλον». Η κ. Κατσαρή – Βαφειάδη εξήρε τη σπουδαιότητα του βιβλίου «Ποια “Αριστερά” Ποια “Δεξιά”;» και τη συγγραφική μέθοδο του κ. Παππά, επισημαίνοντας ότι: «Οι δημοσιογράφοι μπορεί τις περισσότερες φορές να παράγουν για την εφημερίδα τους εφήμερο λόγο, αυτό όμως δεν περιορίζει ούτε τους πνευματικούς τους ορίζοντες ούτε τους στερεί τη δυνατότητα να θέτουν ερωτήματα και να προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις ούτε, κυρίως, τους στερεί τη δυνατότητα του συνολικού λόγου. Αυτού που διατρέχει την παγκόσμια διανόηση και συγκεφαλαιώνει με γόνιμο τρόπο απαντήσεις στα ερωτηματικά που ως ενεργοί πολίτες, έσω κυρίως θέτουμε. Έσω, γιατί και οι ίδιες οι εφημερίδες που οι δημοσιογράφοι υπηρετούν μπορεί να σχολιάζουν, να αναλύουν, να θέτουν τα ερωτήματα, αλλά δεν “σουμάρουν”, δεν παραδίδουν ολοκληρωμένη τη διαδικασία επεξεργασίας ενός ερωτήματος.

Ενδεικτική ακόμη της άποψης των καιρών για την αξία της πολιτικής φιλοσοφίας είναι το ότι ο συγγραφέας Τάσος Παππάς στις “Σημειώσεις” του βιβλίου του, φιλοξενεί εκτενή βιβλιογραφία πολιτικής φιλοσοφίας, <<εφημεριδοπροερχόμενη>>, την οποία όμως ούτε οι ίδιες οι εφημερίδες στην τηλεοπτική τους διαφήμιση, ως μη τροφοδοτούσα το καταναλωτικό έντστικτο του αναγνώστη, προβάλλουν» κατέληξε η κ.Κατσαρή – Βαφειάδη.

Γιώργος Πεταλωτής, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης:

«Αφορμή για επανατοποθετήσεις και νέους προβληματισμούς»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε το βιβλίο «εργαλείο για να συστηματοποιήσω τις απορίες μου, να τις βάλω σε μια τάξη, αλλά και να δημιουργήσω απορίες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στην εποχή του έτοιμου λόγου που ζούμε, για να τις αποκτήσουμε. Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα στο να βρούμε όμως λύσεις, αλλά και μόνο «αναγκαστικά», διαβάζοντας το βιβλίο αυτό κέντρισα το ενδιαφέρον μου σε έννοιες που είχα απωθήσει εδώ και πολλά χρόνια γιατί θεώρησα ότι δεν ισχύουν πλέον, ποια είναι η αριστερά, ποια η δεξιά, αν υπάρχει αριστερά, ανακάλυψα τον όρο της σοσιαλδημοκρατίας, γιατί για ένα μεγάλο διάστημα τον είχα ταυτίσει με τις παλιές ιδεολογίες, τις σύγχρονες του Λένιν. Ήταν πολύ σημαντικό που προβληματίστηκα ξανά».

Χρήστος Μέτιος, αντιδήμαρχος Οικονομικών: «Ο συγγραφέας οριοθετεί

το χώρο της αριστεράς και της δεξιάς απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα»

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μέτιος ξεκινώντας την εισήγησή του ισχυρίσθηκε ότι το δίπολο αριστερά – δεξιά στην πράξη, στην καθημερινότητα αποδυναμώνεται σταδιακά όλο και περισσότερο. Χαρακτήρισε το βιβλίο ενδιαφέρον «όπου ο συγγραφέας πετυχαίνει να οριοθετήσει σε μεγάλο βαθμό το χώρο της Αριστεράς και της δεξιάς απέναντι από τα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο θρησκευτικός φανατισμός, η τηλεοπτική δημοκρατία. Ένα βιβλίο γραμμένο με κριτικό πνεύμα απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και στερεότυπα, που πολλές φορές ξαφνιάζει».

Τάσος Παππάς, συγγραφέας – πολιτικός συντάκτης της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ: «Όσο οι δυνάμεις της αριστεράς είναι σε εμφύλιο πόλεμο, τόσο η συντηρητική παράταξη θα κυριαρχεί»

O συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Τάσος Παππάς, αναφέρθηκε στη σύγχυση που υπάρχει σήμερα μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, άσκησε κριτική στην αριστερά, εξαιρώντας από αυτή το σκανδιναβικό μοντέλο, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, όσο «οι δυνάμεις της αριστεράς παραμένουν διασπασμένες ή ακόμα χειρότερα σε διαρκή εμφύλιο πόλεμο για το ποια εκφράζει αυθεντικότερα τους εργαζόμενους, τόσο η συντηρητική παράταξη θα κυριαρχεί. Όταν οι διάφορες πλευρές της συντηρητικής παράταξης συνειδητοποιήσουν ότι η μία έχει ανάγκη την άλλη και ότι είναι εφικτό χωρίς να απαλλοτριώσουν την αυτονομία τους να συντονίσουν το βηματισμό τους τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια νέα εποχή για την αριστερά. Γιατί κατά την γνώμη μου η σοσιαλδημοκρατία χρειάζεται την αγωνιστικότητα, το ρομαντισμό το πάθος και την ουτοπία της άλλης αριστεράς. Και αυτή στα δεξιά της χρειάζεται τη μαζικότητα, της σοσιαλδημοκρατίας και τις εμπειρίες της στην κοινωνική διαχείριση».

Α.Π.

ΥΓ. Αναλυτική όμως παρουσίαση των εισηγήσεων στο φύλλο της Τρίτης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.