Ποδηλατες, κατεβαστε… ταχυτητα στη Βενιζελου!

Είχαμε ξαναασχοληθεί στο πρόσφατο παρελθόν με μια κακή συνήθεια που έχουν αρκετοί ποδηλάτες, οι οποίοι κινούνται στο κέντρο της Κομοτηνής, να βγαίνουν δηλαδή από τον ποδηλατόδρομο όταν φτάνουν στο πάνω ή στο κάτω μέρος της οδού Βενιζέλου και να «κόβουν δρόμο» μέσα από τον πολυσύχναστο πεζόδρομο. Μάλιστα, το γεγονός ότι ορισμένοι κάθε άλλο παρά αυξημένη προσοχή επιδεικνύουν κατά τη διέλευση τους από τον πεζόδρομο, φανερώνει τη λανθασμένη εντύπωση που προφανώς έχουν σχηματίσει, ότι δηλαδή η συγκεκριμένη διαδρομή προορίζεται αυτονόητα για την κίνηση ποδηλάτων.
 
Στη διαπίστωση αυτή συνηγορούν και οι μαρτυρίες, που θέλουν κάποιους ποδηλάτες να δυσανασχετούν όταν συναντούν πεζούς στο διάβα τους, επειδή αναγκάζονται να «κόψουν» ταχύτητα, να σταματήσουν ή να κάνουν ελιγμούς προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους.
 
Μια τέτοια συμπεριφορά, από περιστατικό που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, μας μεταφέρει φίλος αναγνώστης, που έτυχε να πίνει τον καφέ του σε παρακείμενη καφετέρια. Στον άξονα του πεζόδρομου, σύμφωνα με την περιγραφή, κινούταν μια ηλικιωμένη γυναίκα, που κρατούσε από το χέρι ένα μικρό κοριτσάκι- πιθανόν την εγγονή της- και βάδιζαν σιγά-σιγά με κατεύθυνση προς τα πάνω. Πίσω τους κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας μεσήλικας με ποδήλατο, που κινούταν προς την ίδια κατεύθυνση. Δεδομένου ότι από τη μία πλευρά ήταν τα τραπεζοκαθίσματα καφετέριας και από την άλλη κοντοστέκονταν και συνομιλούσαν άλλοι πεζοί, «έκοψε» ταχύτητα και για ελάχιστα δευτερόλεπτα ακολουθούσε σημειωτόν τη γυναίκα με την κοπέλα. Φαίνεται όμως ότι ο βιαστικός ποδηλάτης δεν είχε σκοπό να σπαταλήσει πολλά… δευτερόλεπτα από τον χρόνο του και έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δυο-τρεις φορές το «κουδουνάκι» του ποδηλάτου, υποδεικνύοντας έτσι στη γυναίκα με το κοριτσάκι να κάνει στην άκρη. Όπως μας μεταφέρθηκε, μάλιστα, ήταν εμφανής η δυσφορία στο πρόσωπό του, ενώ φάνηκε κάτι να ψελλίζει καθώς προσπερνούσε τις δύο πεζές και συνέχιζε την πορεία του κατά μήκος της οδού Βενιζέλου.
 
Παρότι ο πρωταγωνιστής αυτού του περιστατικού φαίνεται ότι είχε περίσσιο θράσος, ωστόσο η κτητικότητα που αναδύει η συμπεριφορά του σε σχέση με τη χρήση του πεζόδρομου εντάσσεται δυστυχώς σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μιας κακής νοοτροπίας, που πέρα από τον θυμό και την αγανάκτηση, που εύλογα προκαλεί στους πεζούς και σε παρατηρητές, ενισχύει και την ένταση των κινδύνων για πιθανή πρόκληση ατυχημάτων.
 
Επειδή η επισήμανση ότι ο πεζόδρομος δεν είναι ποδηλατόδρομος και επομένως δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως τέτοιος, μάλλον είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό, ας παροτρύνουμε τους φίλους ποδηλάτες τουλάχιστον να είναι προσεκτικότεροι και πιο υπομονετικοί όταν διέρχονται από παρόμοια σημεία στο κέντρο της πόλης. Τέλος, ίσως να συνέβαλε θετικά και η παρέμβαση με κάποια σχετική σήμανση εκ μέρους του δήμου. Θ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.