Ποδηλατει απο την Αθηνα στο Ποντο και πισω

Στάση και στην Κομοτηνή για τον Β. Καρυοφυλλίδη - Τη σημασία του ταξιδιού και της επαφής με όλους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον Δήμο Αχαρνών βρήκε για δεύτερη φορά ο ποδηλάτης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, στην επιστροφή του από την Τραπεζούντα, όπου ταξίδεψε με το ποδήλατο για δεύτερη φορά.
 
Ο κ. Καρυοφυλλίδης είχε περάσει από την Κομοτηνή και το 2012, όταν είχε πραγματοποιήσει την διαδρομή «Αθήνα-Τραπεζούντα-Αθήνα: Ποδηλατώντας στη γη των προγόνων μου». Φέτος επανέλαβε την διαδρομή, αυτή τη φορά ξεκινώντας από τις Αχαρνές και καταλήγοντας πάλι εκεί, με στόχο να αναδειχθεί ο Δήμος Αχαρνών και το Αρχαίο θέατρό τους.
 
Τη δράση, που ονομάζεται αυτή τη φορά «Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές: Ποδηλατώντας για τον πολιτισμό» διοργάνωσαν ο τοπικός δήμος σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών «Επισκήνιον», στο πλαίσιο της ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της αρχαίας Ελλάδας.
 
Έτσι από τις 16 Ιουλίου ο κ. Καρυοφυλλίδης, συνοδευόμενος από τον κ. Άκη Γερασίμου σε όχημα, έφτασε στην Τραπεζούντα και τώρα επιστρέφει στις Αχαρνές, έχοντας στις αποσκευές του πολλές εμπειρίες αλλά και την αγάπη όλων των ανθρώπων που συνάντησε σε όλα τα σημεία της διαδρομής.
 
Στην Κομοτηνή τον υποδέχτηκαν μέλη Ποντιακών Σωματείων της περιοχής, που αγκάλιασαν, όπως και σύλλογοι Ποντίων σε όλη την Ελλάδα, το εγχείρημά του. 

Ένα ταξίδι με πολλούς προορισμούς 

Μέσα από αυτή τη διαδρομή, σημείωσε ο ίδιος, θέλησαν να αναδείξουν την περιοχή των Αχαρνών, που είναι γνωστή από αρνητικές ειδήσεις στο Πανελλήνιο, και να καταδείξουν την άλλη, θετική πλευρά της πόλης, που αφορά και το μεγαλύτερο ποσοστό της.
 
Έτσι λοιπόν ανέδειξε μια σειρά από μνημεία της, με κυριότερο το Αρχαίο θέατρο, το οποίο ακόμα δεν έχει ανασκαφεί πλήρως και έχει άλλα προβλήματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα.
 
Πέρα του γεγονότος ότι είναι δημότης Αχαρνών, το θέμα του θεάτρου άγγιξε τον κ. Καρυοφυλλίδη, όπως εξήγησε και ως Πόντιο, μιας και η Ποντιακή διάλεκτος σήμερα διατηρείται μέσω του θεάτρου.
 
Η ανταπόκριση του κόσμου πάντως είναι πολύ μεγάλη όπου και αν περάσει, μιας και τους πιάνει ένα δέος μπροστά σε όλο αυτό το εγχείρημα, το οποίο είναι πολύ μεγάλο, και την αγκαλιάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα τα ποντιακά σωματεία, ώστε να περάσουν πολιτικά, θρησκευτικά, αθλητικά, κοινωνικά και οικονομικά μηνύματα.
 
Άλλωστε πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιες δράσεις για την ανάδειξη θεμάτων τα οποία είναι σημαντικά, μιας και σημασία δεν έχει μόνο η κατάληξη, αλλά και το ταξίδι, που θα ευαισθητοποιήσει τον άλλο. «Όλοι κερδίζουν, και θα αναδειχθεί το μήνυμα που θέλεις να περάσεις» υπογράμμισε ο κ. Καρυοφυλλίδης εξηγώντας πως αυτό αποδεικνύεται μέσα από τη σελίδα «Ποδηλατώντας στη γη των προγόνων μου» όπου καθημερινά κάποιος που έχει μάθει για το θέμα στον τόπου που βρίσκεται, έρχεται σε επικοινωνία μαζί του, και έτσι και το μήνυμα που μεταφέρει διαχέεται παραπάνω, αλλά και ο ίδιος αποκτά εμπειρίες, όπως έγινε στο Διδυμότειχο, όπου του έδειξαν τα μνημεία του τόπου. 

Ενθουσιώδης η ανταπόκριση στην Τουρκία 

Η ανταπόκριση ήταν πολύ ενθουσιώδης και στην Τουρκία, με δήμους όπως του Μπελίκτουζου στην Κωνσταντινούπολη, και του Σιράν στον Πόντο, που αγκάλιασαν την δράση αυτή, και μάλιστα έδωσαν και περαιτέρω δημοσιότητα στο εγχείρημα.
 
Έτσι ενώ στο πρόγραμμα είχε εκτιμήσει πως θα κάνει συνολικά 5.300 χιλιόμετρα, μέχρι στιγμής έχει ποδηλατήσει αρκετά λιγότερα (κάνοντας τη διαδρομή με αυτοκίνητο ώστε να μην μείνει εκτός προγράμματος), γιατί πολλές φορές, ιδιαίτερα στην περιοχή του Πόντου, ξέφευγε από το πρόγραμμα επειδή το ενδιαφέρον των εκεί πολιτών ήταν μεγάλο.
 
Έτσι για παράδειγμα σε ένα Δήμο της περιοχής ο Δήμαρχος τους γνώρισε, και τους παρακάλεσε να μείνουν για τρείς μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί το φεστιβάλ που είχαν στην πόλη, που τελικά έγιναν έξι, μιας και ταξίδεψαν σε ένα χωριό της περιοχής που τους ζήτησαν να επισκεφτούν.
 
«Ο κόσμος μας αγκάλιασε, μας έβγαλε από το πρόγραμμά μας, και είναι στιγμές που αν όλη η κοινωνία τις εκμεταλλευτεί σωστά, έχουμε κερδίσει την σύνδεση που πρέπει για να ζήσουμε αρμονικά και ειρηνικά σαν λαοί, και ας αφήσουμε τους πολιτικούς να κάνουν το δικό τους παιχνίδι» σημείωσε καταλήγοντας για να υπογραμμίσει πως οποιαδήποτε αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων έρθει θα έρθει πρώτα μέσα από τους λαούς, που με της σειρά τους θα πιέσουν τους πολιτικούς, και όχι το αντίστροφο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.