«Ποδαρικο» ο φορος διαμονης στα ξενοδοχεια της χωρας

Πολλά τα προβλήματα στην εφαρμογή, απουσία διευκρινήσεων από τους αρμοδίους καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι κ.κ. Γιώργος Χρυσοχοΐδης και Νίκος Παπαναστασίου

Όπως για τους καταστηματάρχες ο νέος χρόνος έφερε μαζί του και το περιβαλλοντικό τέλος για την χρήση πλαστικής σακούλας, έτσι και για τους ξενοδόχους ο νέος χρόνος έφερε μαζί του και τον Φόρο Διαμονής, ο οποίος από την 1η του Ιανουαρίου, βάσει του σχετικού νομικού πλαισίου θα επιβάλλεται σε κάθε διανυκτέρευση που θα πραγματοποιείται στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας.
 
Παρά την έναρξη επιβολής του φόρου, οι εμπλεκόμενοι, ξενοδόχοι αλλά και πελάτες, φαίνεται πως βρίσκονται ακόμα σε σύγχυση, καθώς όπως γράψαμε και σε σχετικό ρεπορτάζ που προηγήθηκε, οι αρμόδιοι δεν εξέδωσαν ακόμα την απαραίτητη εφαρμοστική απόφαση, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τις λοιπές διευκρινιστικές κατευθύνσεις και πληροφορίες, για την ορθή εφαρμογή του μέτρου.
 
Το γεγονός αυτό δεν στάθηκε ωστόσο ικανό να εμποδίσει τους ξενοδόχους της Ροδόπης να «συμμορφωθούν» στη νέα νομοθεσία, καθότι τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Έτσι από την 1η Ιανουαρίου όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ενημερώνουν τους πελάτες τους για την έξτρα χρέωση ανά διανυκτέρευση, η οποία αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των αστέρων.
 
Συγκεκριμένα ο φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση έχει ως εξής:
 
Ξενοδοχεία 1-2 αστέρων: 0,5 ευρώ.
Ξενοδοχεία 3 αστέρων: 1,5 ευρώ.
Ξενοδοχεία 4 αστέρων: 3 ευρώ.
Ξενοδοχεία 5 αστέρων: 4 ευρώ.
Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: 0,5 ευρώ.
Η εφαρμογή του νέου φόρου ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα, λόγω της μη παροχής των απαραίτητων διευκρινήσεων, όπως καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά «ειδικές» κατηγορίες πελατών, όπως οι εταιρικοί πελάτες, γκρουπ μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων αλλά και σε περιπτώσεις ημιδιαμονής. 

Γιώργος Χρυσοχοϊδης «Περιμένουμε διευκρινίσεις» 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τους εταιρικούς πελάτες, όπου όπως τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Γιώργος Χρυσοχοΐδης του ξενοδοχείου “Anatolia” «δεν γνωρίζουμε αν τον φόρο θα τον πληρώνει ο πελάτης, αν θα μπαίνει στο τιμολόγιο και θα το χρεώνεται η εταιρεία κ.ο.κ.».
 
«Περιμένουμε διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα χρεωθεί και ποιος θα το πληρώνει» ανέφερε ο ίδιος επισημαίνοντας πως η ασάφεια αυτή είναι αποτέλεσμα «κακής οργάνωσης». Ο ίδιος εντόπισε αδικίες στην εφαρμογή του φόρου, τασσόμενος υπέρ της ποσοστιαίας καταβολής του, καθώς όπως επεσήμανε «ένα τετράστερο ξενοδοχείο της Κομοτηνής που χρεώνει 50 ευρώ το δωμάτιο και ένα τετράστερο ξενοδοχείο μίας άλλης περιοχής που χρεώνει 200 ευρώ το δωμάτιο, καλούνται να καταβάλλουν το ίδιο ποσό».
 
Ο ίδιος τόνισε πως αυτό αποτέλεσε μία από τις προτάσεις του ξενοδοχειακού κλάδου προς τους αρμοδίους, αλλά απορρίφθηκε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο μπορεί η αύξηση αυτή στην τιμή του δωματίου να βλάψει το τουριστικό προϊόν της περιοχής, τόνισε πως «τουριστικά επειδή οι τιμές των ξενοδοχείων της περιοχής είναι ήδη χαμηλές και ο τουρίστας για να έρθει καλείται να πληρώσει πολλά άλλα, όπως βενζίνες, διόδια κ.ο.κ. ένα τέτοιο ποσό δεν θα τον αποτρέψει να έρθει». 

Νίκος Παπαναστασίου «Το μέτρο είναι ασαφές» 

Την ασάφεια του νόμου υπογράμμισε και ο κ. Νίκος Παπαναστασίου του ξενοδοχείου «Δημόκριτος» ο οποίος εξήγησε πως δεν υπάρχουν διευκρινήσεις και σε περιπτώσεις μακράς διαμονής, ημιδιαμονής, περιπτώσεις διαμονής μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων, ζητήματα που όπως επεσήμανε «για την περιοχή μας αποτελούν καθημερινότητα».

«Πρόκειται για ένα ασαφές μέτρο» τόνισε για να επισημάνει επίσης πως δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τις εκδόσεις τιμολογίων, ενώ επεσήμανε πως υπήρξαν ενστάσεις από πελάτες για την αύξηση των τιμών, οι οποίο ωστόσο τελικά κατέβαλαν το προβλεπόμενο αντίτιμο καθώς «δεν είχαν άλλη επιλογή». 

Αυξημένη πληρότητα τις εορταστικές μέρες στα ξενοδοχεία της Κομοτηνής 

Την ίδια ώρα που ο τουριστικός κλάδος αντιδρά στην επιβολή του νέου φόρου, φαίνεται πως η πορεία του τουρισμού στην χώρα μας συνεχίζει να κινείται με ανοδικούς ρυθμούς καταγράφοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο το Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας καταγράφηκε τον Νοέμβριο αύξηση των διεθνών αφίξεων +6,2% (+8,6% από την αρχή του έτους), με την αύξηση στα περιφερειακά  αεροδρόμια να ανέρχεται στο +7,3%.
 
Την τάση αυτή επιβεβαίωσε και ο κ. Νίκος Παπαναστασίου ο οποίος τόνισε πως για πρώτη φορά τη φετινή εορταστική περίοδο υπήρξε αυξημένη πληρότητα από εγχώριους τουρίστες, στα ξενοδοχεία της περιοχής, γεγονός που πιστοποίησε και ο κ. Χρυσοχοΐδης που γνωστοποίησε πως η πληρότητα του ξενοδοχείου “Anatolia” τόσο το διήμερο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς άγγιξε το 100%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.