Πλουτος επιστημονων ολων των ειδικοτητων

Το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης και η Ελληνική Εταιρία Ανάλυσης Δεδομένων διοργάνωσαν με επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάλυσης Δεδομένων στο αμφιθέατρο του ΔΟΣΑ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων επιστημόνων καθώς και του Sergio Camiz που παρουσίασε την εισήγηση με θέμα «Guttman Effect: Interpretation and new redressing method». Οι περισσότεροι επιστήμονες είχαν προσέλθει και στο 1ο συνέδριο και ανταποκρίθηκαν εκ νέου με πρωτότυπες εισηγήσεις, αισθανόμενοι ότι στην Κομοτηνή και στο Δημοκρίτειο είναι στα νερά τους. Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι και θα κλείσει με εκδρομή.

Τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΔΟΣΑ και αντιπρύτανης του ΔΠΘ, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των εισηγητών, που συμμετείχαν και στο 1ο Συνέδριο. Τη διοργάνωση χαιρέτησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλης Μπαγιάτης, ο Καθηγητής του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κι ένας από τους πρώτους έλληνες στην ανάλυση δεδομένων, Μιχάλης Μεϊμάρης, ο οποίος τόνισε το κατόρθωμα του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και του ΔΟΣΑ, Γιάννη Παπαδημητρίου να διοργανώσει στην Κομοτηνή ένα συνέδριο με το συγκεκριμένο αντικείμενο.



EXPO 2008

Ο κ. Παπαδημητρίου πέρασε στην εισήγησή του, που είχε σαν αντικείμενο τις «Θέσεις των πολιτών για την EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Παπαδημητρίου θύμισε ότι την πρόταση για τη διεκδίκηση την είχε υποβάλλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση γιατί θεωρήθηκε ως ένας τρόπος παγκόσμιας προβολής της χώρας μας και διαρκούς προσέλευσης τουριστών.

Η έρευνα έγινε μέσα από 2.000 ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν σε άτομα αντιπροσωπευτικών επαγγελμάτων και ηλικιών και από τα δύο φύλα.

Ο κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε τις κύριες αντιπαραθέσεις που προκύπτουν ανάλογα με τις κατηγορίες. Οι νέοι, κυρίως οι σπουδαστές, εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους αδιάφοροι στην υπόθεση της «EXPO 2008» . Η θέση τους αντιπαρατίθεται των ατόμων με ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών, οι οποίοι είναι πολύ ενημερωμένοι και αντιμετωπίζουν πολύ θετικά την πραγματοποίηση της «EXPO 2008». Οι άνω των 40, οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες, με επικρατέστερο τόπο κατοικίας το ανατολικό τμήμα της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν θετικά την έκθεση και τη μετακίνηση της ΔΕΘ στη Σίνδο. Θεωρούν ότι η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί πολύ λόγω της έκθεσης. Αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των ενημερωμένων πολιτών.

Ο δεύτερος άξονας αντιπαράθεσης είναι των γυναικών, των κατοίκων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστεύουν στη βελτίωση των συνθηκών στη Θεσσαλονίκη. Αρνητική θέση έχουν και αντιπαρατίθενται με τους προηγούμενους οι απόφοιτοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κι εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς τη βελτίωση των υποδομών, του κυκλοφοριακού αλλά και της τουριστικής προσέλευσης, λόγω «EXPO 2008».

Οικολογική ανάλυση

Στη συνέχεια ο Θόδωρος Χατζηπαντελής, μέλος της Εταιρείας Ανάλυσης Δεδομένων πρότεινε ένα μοντέλο «οικολογικής ανάλυσης» στην περίπτωση των νομαρχιακών εκλογών στο νομό Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ότι η οικολογική ανάλυση είναι μια προσπάθεια ανασύνθεσης της ατομικής συμπεριφοράς, μέσα από συγκεντρωμένα στοιχεία. «Ξεκίνησα με την προσπάθεια του Γκούντμαν για ανασύνθεση της ατομικής συμπεριφοράς. Το πρόβλημα έχει πολύ μεγάλη σχέση με την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Είναι μια τεχνική που βασίζεται κυρίως στην ανάλυση του χώρου».

Ο κ. Χατζηπαντελής στο προηγούμενο συνέδριο είχε προχωρήσει σε ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Ροδόπη. Αυτό που ενδιαφέρει είναι αν αλλάζουν τα κριτήρια συμπεριφοράς από εκλογή σε εκλογή και η χωρική ανάλυση». Η έρευνα αφορούσε τους 43 δήμους και τις 2 κοινότητες της Θεσσαλονίκης. Για την εκτίμηση των ποσοστών κατέφυγε και στην εκτίμηση των ποσοστών με τη μέθοδο του Κινγκ, του 1999 σύμφωνα με την οποία «όλοι συμπεριφέρονται με ένα πιθανοθεωρητικό τρόπο». Ανέπτυξε τις τεχνικές με την ονομασία «οικολογική ανάλυση» κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, παρουσίασε τους περιορισμούς και τις συνθήκες. Παρουσίασε τα ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που ψήφισαν Χατζησάββα, Ψωμιάδη, στηριζόμενος σε ένα πίνακα δύο γραμμών και δύο στύλων.

Σύγκριση Ευρώπης –NBA

Ο Δρ. Γιώργος Μαυρίδης από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η επιθετική τακτική των ομάδων μπάσκετ Ευρώπης -NBA μέσα από την προβολή σε παραγοντικούς άξονες». Η εργασία είχε σαν στόχο την καταγραφή της τακτικής των ομάδων και ως δείγμα ελήφθησαν 80 μαγνητοσκοπημένοι αγώνες ομάδων μπάσκετ Ευρώπης – και ομάδων NBA. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα βιντεοανάλυσης για Η/Υ BasketAS. «Επιδιώξαμε μέσα από την έρευνα να συμβάλουμε σε νέες τεχνικοτακτικές επιλογές όπως και στην αναβάθμιση της προπόνησης στους επαγγελματικούς και τους ερασιτεχνικούς συλλόγους».

Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε τους όρους inside game και περιφερειακό παιχνίδι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: στην Ευρώπη το 64,49% των επιθέσεων καταλάμβανε το περιφερειακό παιχνίδι και το 22,76% το inside game. Στο NBA, το 48,56% καταλάμβανε το περιφερειακό παιχνίδι και το 41,38% αφορούσε το inside game.

«Η καταγραφή της τακτικής συμπεριφοράς ομάδων υψηλού επιπέδου μέσα από την προβολή γραμμών σε παραγοντικούς άξονες, μπορεί να προσφέρει στους προπονητές πολύτιμη βοήθεια στο να καθορίσουν την τακτική και τους στόχους των ομάδων τους στην επίθεση».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.