Πλουσιο το «μενου» του Νομαρχιακου Συμβουλιου

Περιβαλλοντικές μελέτες για μονάδες οστρακοκαλ-

λιέργειας μαζί με ένα σχέδιο διαχείρισης στερεών απορριμμάτων του Νομού Ροδόπης αποδείχθηκαν βαρύνουσας σημασίας θέματα μεταξύ των 16 που είχε στην ημερήσια διάταξή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατά την χθεσινοβραδυνή του συνεδρίαση.

Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων απασχόλησε για μία ακόμα φορά την πρώτη φθινοπωρινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης. Το αίτημα των πέντε εταιρειών για λειτουργία μονάδας οστρακοκαλλιέργειας στον Βιστωνικό όρμο προσεγγίσθηκε και αξιολογήθηκε πολυπλεύρως από τους νομαρχιακούς συμβούλους που εντέλει ενέκριναν την μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Μεταξύ των 16 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ξεχώρισε και η έγκριση του σχεδίου διαχείρισης στερεών απορριμμάτων (Α΄ σταδίου) του Ν. Ροδόπης, με ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής για την πορεία των εργασιών, το θέμα των πιστώσεων και τον φορέα υλοποίησης, καθώς και διαχείρισης ενός τέτοιου προγράμματος. Πάντως «για διευκόλυνση του Δήμου Κομοτηνής που έχει την έγκριση της ΤΕΔΚ» εγκρίθηκε και το σχετικό σχέδιο διαχείρισης.

Η συνεδρίαση άρχισε με το εκτός ημερήσιας διάταξης αίτημα του Δήμου Μαρώνειας προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο για δημιουργία σχολής τουριστικών επαγγελμάτων ΤΕΙ στον οικισμό της Ξυλαγανής. «Πρόκειται για θέμα αρμοδιοτήτων» τόνισε ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Κ. Πολυζωίδης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιολογηθεί σε μια άλλη συνεδρίαση. Ακολουθεί η από κοινού συζήτηση των πέντε θεμάτων, τα οποία αφορούσαν την λειτουργία μονάδων οστρακοκαλλιέργειας.

Μια ήπιας μορφής επένδυση που προστατεύει το περιβάλλον

Μετά την σχετική γνωμοδότηση της κ. Ασπασίας Πασιατζή από την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας Ροδόπης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι είχαν τον λόγο. Έκπληξη πάντως προκάλεσε ο αυξημένος αριθμός των εταιρειών που την ίδια χρονική περίοδο έδειξαν ενδιαφέρον για την λειτουργία μονάδας οστρακοκαλλιέργειας. Πρόκειται για εταιρείες στην Αλεξανδρούπολη και Καβάλα που θα εγκαταστήσουν τις μονάδες τους στον Βιστωνικό Όρμο, μια περιοχή που προστατεύεται από την Συνθήκη Ραμσάρ. Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι έδειξαν ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, την δυνατότητα παραπέρα εξέλιξης, την δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και για την τήρηση όρων αποκατάστασης. «Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Αλιείας προχώρησε στην χωροθέτηση ζωνών μετά από δεκάδες ελέγχους και σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου. Οι ζώνες είναι πεντακάθαρες με δυνατότητες οστρακοκαλλιέργειας. Τα μύδια καθαρίζουν την θάλασσα και δεν την λερώνουν, εκτός και εάν γίνεται μη ορθολογική λειτουργία. Στο χέρι μας είναι ο καθορισμός του αριθμού των εταιρειών. Θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα, θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Το κενό όπου υπάρχει σε μία ελεύθερη οικονομία αναπληρώνεται. Δεν θα αποκλείουμε επενδυτή. Δεν υπάρχει πρόβλημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος» ανακεφαλαίωσε ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Στέργιος Σταυρόπουλος, απαντώντας και στις τυχόν απορίες των νομαρχιακών συμβούλων για να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων μαζί με τις παρατηρήσεις των κ.κ. Παπαλεξίου και Στρατιάδη να προστεθούν και όροι αποκατάστασης.

Ένα σχέδιο νομικά αποδεκτό και από την Ε.Ε.

Μετέπειτα τον λόγο είχε ο κ. Παρασκευόπουλος ο οποίος μίλησε για το σχέδιο διαχείρισης στερεών απορριμμάτων (Α΄ στάδιο) του Νομού Ροδόπης, εκπροσωπώντας την ομάδα μελέτης που ετοίμασε την σχετική μελέτη ύστερα από το αίτημα του Δήμου Κομοτηνής.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα δύο στάδια του σχεδιασμού, όπως την κατάρτιση του πλαισίου και τις μελέτες για τα ζητήματα εφαρμογών, σημείωσε τα βήματα που έγιναν για την καταγραφή της σημερινής κατάστασης, των αναγκών και την διερεύνηση μεθόδων διάθεσης απορριμμάτων σύμφωνα και με την νομοθεσία της Ε.Ε. Αφού λοιπόν αποκλείσθηκαν οι μέθοδοι καύσης και πυρόλυσης, αξιολογήθηκε η υγειονομική ταφή και η μέθοδος μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι υπήρξαν δύο επικρατέστερα σενάρια. Το πρώτο αφορούσε την επέκταση του ΧΥΤΑ με 1,8 δις κόστος εγκατάστασης και λειτουργικό κόστος 2.100 δρχ. ανά τόνο σκουπιδιών, το οποίο θα εξυπηρετούσε την περιοχή για 9,5 περίπου χρόνια. Το δεύτερο, το οποίο και προτιμήθηκε ήταν η ανακύκλωση των σκουπιδιών με την ταυτόχρονη κομποστοποίηση του 25% περίπου των υπολειμμάτων. Ένα σενάριο με λειτουργικό κόστος 3.100 δρχ. ανά τόνο σκουπιδιών, το οποίο θα εξυπηρετεί τον νομό για 25 χρόνια.

Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε στην συνέχεια στις απορίες των νομαρχιακών συμβούλων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πρότειναν μια κοινή συνεδρίαση όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως της ΤΕΔΚ, του Νομαρχιακού Συμβουλίου, του Επιμελητηρίου, του Πανεπιστημίου, θεωρώντας την απόφαση βαρύνουσας σημασίας για την ποιότητα ζωής του πολίτη.

«Εισάγεται θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ενημέρωση, τίθεται θέμα πιστώσεων και από που θα προέρχεται. Με ανοχή του Νομαρχιακού Συμβουλίου προχωρά το ΧΥΤΑ. Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Δεν γνωρίζουμε τι προσδοκά ο Δήμος, τι συζητήθηκε και αποφασίσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής και στην ΤΕΔΚ, ποιος θα είναι ο φορέας της διαχείρισης. Δεν μπορεί να αποκλείεται η εμπλοκή στην διαχείριση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εάν δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι χρονικών ορίων να γίνει μία κοινή συνάντηση» σημειώθηκε από τον κ. Σταυρόπουλο, ο οποίος συνόψισε καθ’ αυτόν τον τρόπο και τις απορίες του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

«Η μελέτη διαχείρισης απορριμμάτων είναι προαπαιτούμενο για ένταξη σε πρόγραμμα από οποιονδήποτε φορέα» δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος για το σχέδιο, το οποίο ανατέθηκε μεν από τον Δήμο Κομοτηνής με έγκριση της ΤΕΔΚ, αλλά αφορά όλο το Νομό Ροδόπης.

Η πρόταση για δημιουργία Συνδέσμου Καθαριότητας για να επιδοτηθεί από πρόγραμμα, το γεγονός ότι επιλέχθηκε κάτι νομικά δεκτό και από την Ε.Ε., μαζί με την συντηρητική αποτίμηση του λειτουργικού κόστους επεξηγούνται από τον Παρασκευόπουλο, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί επιλογή ΧΥΤΑ, χωρίς επεξεργασία». Στη συνέχεια ο μελετητής αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Φύσις», θεωρώντας ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια για την εφαρμογή του, όπως το γεγονός ότι ανέρχεται στα 17 δις και αντιμετωπίζεται σαν διαχειριστικό σχέδιο Νομού Ξάνθης, ενώ αφορά όλη την Περιφέρεια. Επιπλέον η επιλογή του Δήμου Κομοτηνής δεν αποκλείει και μελλοντική συνεργασία και συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φύσις».

Μετά τις επεξηγήσεις ο κ. Σταυρόπουλος πρότεινε την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Μετά τις διευκρινίσεις δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε. Η δεύτερη μέθοδος θεωρείται καλύτερη. Προτείνω να συμφωνήσουμε για να διευκολύνουμε τον Δήμο Κομοτηνής που έχει την έγκριση από την ΤΕΔΚ».

Μετέπειτα το Νομαρχιακό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση προγράμματος Αγροτικού Εξηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν 44 αιτήσεις εξηλεκτρισμού ύψους 54 εκ. μέσα από ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα, ενώ τον Νοέμβριο του 2001 αναμένεται και το τρίτο. Οι δαπάνες του εξηλεκτρισμού θα καλυφθούν «μέσα από το ήδη συρρικνωμένο νομαρχιακό πρόγραμμα» και σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο «ο εξηλεκτρισμός είναι επιλέξιμη δαπάνη για το Γ΄ ΚΠΣ και η Περιφέρεια οφείλεται να βρει την λύση για να το συμπεριλάβει».

«Υπήρχε ελλιπής διαπραγμάτευση και επιχειρηματολογία. Χρειάζονται 92 εκ. για εξηλεκτρισμό» επεξήγησε ο κ. Γιαννακίδης αποτιμώντας την υφιστάμενη κατάσταση και την ανάγκη να βρεθεί μία λύση για να μην επιβαρυνθεί το νομαρχιακό πρόγραμμα.

Ακολούθησαν τα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.