Πληθωρα εκδηλωσεων με στοχο την αναδειξη της περιοχης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983 για κάποια χρόνια ήταν σε αδράνεια και πέρσι μετά την εκλογή νέου διοικητικού συλλόγου ξεκίνησε με νέα δυναμική την παρέμβασή του στα πολιτιστικά δρώμενα.

Όπως τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δώρα Φούτσα στόχος του συλλόγου είναι η ανάδειξη του χωριού Κίρκη και προς το σκοπό αυτό ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδηλώσεις οι οποίες τείνουν να γίνουν θεσμός.

Η γιορτή της γκάιντας

Συγκεκριμένα το Σάββατο στην Κίρκη πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή Γκάιντας». «Θεωρούμε ότι η Κίρκη είναι σταυροχώρι, ονομασία που δίνεται στα χωριά στα οποία σχηματίζουν σταυρό τα ξωκλήσια με τον κεντρικό ναό να βρίσκεται στο κέντρο του. Τα ξωκλήσια αυτά είναι ο Προφήτης Ηλίας, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Αθανάσιος, η Αγία Ειρήνη, ο Άγιος Δημήτριος και ο κεντρικός ναός είναι ο Άγιος Δημήτριος. Έτσι και στην Κίρκη υπάρχουν ξωκλήσια σε όλα τα σημεία του ορίζοντα έτσι ώστε να δημιουργούν σταυρό. Σε αυτά τα ξωκλήσια γίνονταν πανηγύρια και πάντα η γιορτή γίνονταν υπό τους ήχους της γκάιντας για αυτό και καθιερώσαμε προς τιμήν τους τη γιορτή».

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν παραπάνω από ικανοποιητική κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα το Σύλλογο και του δίνει το κουράγιο να συνεχίσει και στο μέλλον. Στους παραβρισκόμενους προσφέρθηκε άφθονο κρασί και πλούσια εδέσματα αλλά πάνω απʼ όλα τους δόθηκε η δυνατότητα να απολαύσουν ζωντανή παραδοσιακή μουσική υπό τους ήχους της γκάιντας και άλλων μουσικών οργάνων. «Ως Σύλλογος θέλαμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ γκάιντας αλλά επειδή έγινε κάτι ανάλογο πριν λίγο καιρό στην Κομοτηνή δεν θέλαμε να επαναλάβουμε παρόμοια εκδήλωση. Όνειρό μας είναι να το διοργανώσουμε στο μέλλον. Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν δύο γκαϊντατζήδες τους οποίους και ευχαριστούμε όπως ευχαριστούμε τα χορευτικά συγκροτήματα που πλαισίωσαν την εκδήλωση, συγκεκριμένα του Απαλού, του Τυχερού και των Φερών. Να ευχαριστήσουμε επίσης το δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως κ. Αλεξανδρή για την οικονομική και ηθική υποστήριξη αλλά και όλα τα μέλη μας και τον απλό κόσμο που στήριξε την προσπάθεια».

Η γιορτή της Μηλίνας

Η μηλίνα για τους κατοίκους της Κίρκης είναι όπως «το γλυκό του κουταλιού. Γίνεται με τρία φύλλα που ανοίγουν οι νοικοκυρές και ψήνεται στα κάρβουνα. Απαιτείται για όλη αυτή τη δουλειά μισή ώρα και σερβίρεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Γίνεται με τυρί, σπανάκι, κιμά, ακόμα και με γιουφκά. Απόφασή μας ήταν να γιορτάζουμε τη μηλίνα το Σεπτέμβρη αλλά λόγω καιρού αποφασίσαμε να γίνεται τέλος Αυγούστου. Έτσι φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου σε συνεργασία με το Τοπικό Διαμέρισμα».

Πληθώρα εκδηλώσεων

Ο Σύλλογος γιόρτασε επίσης τη γιορτή της μητέρας αλλά και του πατέρα την τρίτη Κυριακή του Ιούνη, «όπου και βραβεύσαμε ένα παππού εκατό χρονών. Συμπωματικά η θέσπιση της γιορτής ξεκίνησε πριν εκατό χρόνια και ο συγκεκριμένος γιόρταζε τα εκατό χρόνια του». Επίσης πραγματοποίησαν εκδήλωση για τον κλήδονα και τώρα «σκεφτόμαστε να κάνουμε μια εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Μικρής Δοξιπάρας. Επίσης έχουμε ακόμη ένα ξωκλήσι τον Άγιο Νεκτάριο που τον γιορτάζουμε επίσης. Θα έλεγα ότι κάθε μήνα έχουμε και μία εκδήλωση. Κάθε δε πρώτη Τετάρτη του μήνα οι γυναίκες με καταγωγή από την Κίρκη που μένουν στην Αλεξανδρούπολη συνευρίσκονται και συζητούν».

Στόχος η ανάδειξη

του χωριού

Απώτερος στόχος του συλλόγου η ανάδειξη του χωριού, «γιατί πιστεύουμε ότι η Κίρκη είναι πανέμορφη. Έχει μια περιοχή που την ονομάζουμε Φουντουκλί όπου συγκεντρώνονται πεταλούδες και στόχος μας είναι την αναδείξουμε όπως γίνεται και στη Ρόδο. Παλιότερα είχαν έρθει από τη Γαλλία βιολόγοι και ασχολήθηκαν με το θέμα όμως έκτοτε δεν έγινε τίποτα. Επίσης, υπάρχει μια περιοχή που την αποκαλούμε «μουσάνγκια και πέτρες», μουσάνγκια είναι οι κρίνοι, κανονικά όμως είναι ο αγριόκροκος. Η περιοχή έχει στρείδια και μύδια απολιθωμένα, τα στείλαμε συγκεκριμένα ο αδελφός μου στο ΙΓΜΕ για να εξεταστεί το DNA είναι 57 εκατομμυρίων χρόνων. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους χώρους αυτούς και να τους αναδείξουμε».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.