Πλησιαζει η «ωρα της κρισης» για τον δρομο του Kosmopolis

«Ναι» σε χρηματικές κυρώσεις για τις κακοτεχνίες, «όχι» σε αποξήλωση και νέα ασφαλτόστρωση

Αφορμή για αστεϊσμούς και πειράγματα μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου αποτέλεσε το 33ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου, που αφορούσε στη σύσταση επιτροπής παραλαβής του έργου «Ολοκλήρωση Πεζοδρομίων στη Νέα Μοσυνούπολη και σύνδεση με το αστικό κέντρο της πόλης», προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Πρόκειται για το έργο, που περιλάμβανε την αποκατάσταση εσωτερικών δρόμων και πεζοδρομίων στην Εκτενεπόλ, την αποκατάσταση των πεζοδρομίων και την κατασκευή ποδηλατολωρίδων από το εμπορικό κέντρο Kosmopolis μέχρι το στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης, αλλά και την περιβόητη ασφαλτόστρωση κατά μήκος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Η αντίδραση των δημοτικών συμβούλων, όταν εκφωνήθηκε ο τίτλος του συγκεκριμένου θέματος, ήταν χαρακτηριστική της γενικής παραδοχής ότι η ποιότητα του έργου, που αφορά στην ασφαλτόστρωση, είναι τουλάχιστον για… γέλια.

Ο Νεκτάριος Δαπέργολας στην επιτροπή παραλαβής

Εν μέσω αστεϊσμών και σαρκαστικών σχολίων, λοιπόν, διενεργήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία της κλήρωσης, από την οποία προέκυψε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες θα κάνει τον έλεγχο και θα υπογράψει για την προσωρινή παραλαβή του έργου. Για την ιστορία, ο «άτυχος» της διαδικασίας ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτακος», κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, ο οποίος βρισκόταν εκτός αιθούσης τη στιγμή που γινόταν η κλήρωση, αλλά αντιμετώπισε με  ψυχραιμία την πρόκληση, όταν επέστρεψε και του ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.

Γιώργος Πετρίδης
 
«Το κομμάτι αυτό είναι ένα μικρό τμήμα ενός πολύ μεγάλου έργου, που δε στοίχισε ούτε ένα ευρώ στους δημότες και βελτίωσε τις συνθήκες σε μια μεγάλη περιοχή»

Ως προς την ουσία τώρα, στην οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κομοτηνής, σε δήλωσή του μετά το πέρα της συνεδρίασης, η παραλαβή του επίμαχου έργου από τον δήμο πιθανόν να συνοδευτεί από χρηματικές κυρώσεις για τον εργολάβο, όχι όμως και από αποκατάσταση των κακοτεχνιών που εντοπίζονται. Καταρχάς ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι «το κομμάτι αυτό είναι ένα μικρό τμήμα ενός πολύ μεγάλου έργου, που έκανε η διοίκησή μας, που δε στοίχισε ούτε ένα ευρώ στους δημότες της Κομοτηνής και βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων μιας μεγάλης περιοχής». «Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη αλήθεια», συμπλήρωσε, για να επισημάνει ότι «η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι ότι ένα μικρό τμήμα της οδοστρωσίας, το συγκεκριμένο τμήμα των 150 μέτρων, δεν έγινε έτσι όπως θα θέλαμε να γίνει».

«Η νομοθεσία ορίζει ότι τέτοιου είδους δραστικές λύσεις δίνονται μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος ζωής»

Περιγράφοντας τις δυνατότητες αντίδρασης εκ μέρους του δήμου Κομοτηνής, βάσει των οριζόμενων στη σχετική νομοθεσία, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι δεν είναι εφικτή η αποξήλωση και η νέα ασφαλτόστρωση του τμήματος δρόμου, όπου εντοπίζονται οι κακοτεχνίες. «Η νομοθεσία προστατεύει και τα δικαιώματα των αναδόχων σε αυτές τις περιπτώσεις», παρατήρησε, «και δεν είναι ο δήμος αυτός που μπορεί να παραβεί στη νομοθεσία». «Η νομοθεσία ορίζει ότι τέτοιου είδους δραστικές λύσεις», εξήγησε σε άλλο σημείο, «δίνονται μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος ζωής». «Εν προκειμένω είναι προφανές ότι όσο κι αν δεν μας ικανοποιεί αυτή η ποιότητα της κατασκευής», σχολίασε, «δεν προκύπτουν τέτοια ζητήματα σε αυτή τη φάση, και σύμφωνα με την υπηρεσία και σύμφωνα με τον κοινό νου».

«Έχει δοθεί εντολή και οι υπηρεσίες θα επιβάλουν την ανάλογη κύρωση για την κακοτεχνία που είναι εμφανής»

Στον αντίποδα, η αντίδραση του δήμου περιορίζεται στην επιβολή χρηματικής κύρωσης στον εργολάβο, είτε με τη μορφή απομείωσης του ποσού που πρόκειται να καταβληθεί για την εκτέλεση του έργου, είτε με τη μορφή προστίμου. «Έχει δοθεί εντολή και οι υπηρεσίες θα επιβάλουν την ανάλογη κύρωση για την κακοτεχνία που είναι εμφανής», τόνισε σχετικά ο κ. Πετρίδης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.