Πληρωνονται σημερα οι αποζημιωσεις για το σπαραγγι

Ο ΕΛΓΑ ξεκινά από σήμερα τη διαδικασία πληρωμής των αποζημιώσεων στους αγρότες από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στον Μάρτη θα ολοκληρωθούν – σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη – οι διαδικασίες για τις πληρωμές των επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης και των εξισωτικών ποσών. Η Ροδόπη περιμένει αποζημιώσεις κύρια για καπνό, βαμβάκι και δημητριακά.

Σήμερα, γίνεται η εκκίνηση των πληρωμών καθώς θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις για το σπαράγγι, ύψους περίπου 6,5 εκατ. ευρώ. Στη Ροδόπη, υπάρχουν κάποιες μικρές καλλιέργειες σπαραγγιού στην περιοχή της Διαλαμπής.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πληρωθούν ο καπνός και το βαμβάκι και την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 11 και 12 Μαρτίου, θα πληρωθούν τα δημητριακά και μ’ αυτά κλείνει ο κύκλος των αποζημιώσεων για τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Μένουν τα δέντρα και η πατάτα, προϊόντα για τα οποία η διαδικασία είναι σε εξέλιξη καθώς χρειάζεται να γίνουν γενικές εκτιμήσεις. Τα δέντρα όπως το κεράσι που ενδιαφέρει την περιοχή του Γιακά θα αποζημιωθούν προς το τέλος του Μάρτη.

Αναφορικά με τις δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι αγρότες της Κρήτης όταν εξαιρέθηκαν από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, διακρίνουμε ότι το μόνο προϊόν που διαθέτει από αυτά που θα τύχουν αποζημίωσης και είναι βασικό για το νησί είναι η ελιά, για την οποία τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι καλλιεργητές του νησιού είναι πολλά. Για την ελιά, αναμένεται το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής όσον αφορά στις περιοχές όπου θα εξειδικεύσουν τις ζημιές.

16 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2008

Ο ΕΛΓΑ από σήμερα πραγματοποιεί και τρέχουσες πληρωμές. Κατατίθενται σε όλη τη χώρα 16 εκατ. ευρώ για ζημιές που προκλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο. Η Ροδόπη αντιμετώπισε προβλήματα με χαλάζι στην Οργάνη όπως και ανεμοθύελλες, άρα περιμένει αποζημιώσεις και από το συγκεκριμένο πακέτο.

Τόσο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ απ’ όπου αναμένονται τα συνδεδεμένα μέρη όσο και από το πακέτο των κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων θα έρθουν σημαντικά ποσά. Για παράδειγμα, τα ποσά ανά στρέμμα για το βαμβάκι – από ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ – θα είναι 100 ευρώ ανά στρέμμα. Τα 45 ευρώ θα προέλθουν από τον ΕΛΓΑ και τα 55 με 56 ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το συνδεδεμένο μέρος (εντός του 10ημέρου αναμένεται το ποσό από τον ΟΠΕΠΕΚΕ για τις επιδοτήσεις).

Ημερολόγιο υπουργείου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκης σε σχέση με τα αιτήματα των αγροτών για επίσπευση της καταβολής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των δικαιούμενων Κοινοτικών Ενισχύσεων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα εξής:

Εντός του Μαρτίου θα καταβληθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις για το συνδεδεμένο ποσοστό ενίσχυσης (35%) στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα καταβληθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις που αφορούν ποιοτικά πριμ στις καλλιέργειες σίτου και αραβοσίτου.

Ο μικρός αριθμός εκκρεμοτήτων στην πληρωμή των επιδοτήσεων στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2007 και 2008 θα διευθετηθεί εντός του επομένου διμήνου, μετά τις διορθώσεις που θ’ αποστείλουν οι οικείες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για τους αγρότες – μέλη τους.

Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης ολοκληρώνονται και θ’ ακολουθήσουν οι πληρωμές για τους νέους δικαιούχους.

Η πληρωμή των δικαιούμενων ενισχύσεων για τους νέους αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης έχει ήδη ξεκινήσει και διαμορφώνεται ομαλός ρυθμός καταβολής των προβλεπόμενων Κοινοτικών Επιδοτήσεων.

Η προκήρυξη των μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που αφορούν στους αγρότες (πέραν αυτών που ήδη έχουν ανακοινωθεί, «Μικρά Σχέδια Κτηνοτροφίας», «Νέοι Αγρότες») θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου.

Η πληρωμή της ενίσχυσης για το συνδεδεμένο μέρος στη βιομηχανική τομάτα και τα τεύτλα θα πραγματοποιηθεί μετά την οριστικοποίηση των εκτάσεων για τις δύο αυτές καλλιέργειες.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.