Πληρη απωλεια της σοδιας απο τη χαλαζοπτωση

Τις πληγές της μετρά η Ροδόπη, μετά την σφοδρή χαλαζόπτωση και τη νεροποντή, που έπληξε το νομό την Πέμπτη το βράδυ.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στη φυτική παραγωγή στο Κοπτερό, Μωσαϊκό, Διαλαμπή, Σάλπη, Αμβροσία, Καλλίστη, Πόρπη, Μέση, Παγούρια, Αίγειρο. Τις πληγείσες περιοχές της Καλλίστης και Διαλαμπής επισκέφθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Πανταζή και τον Πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γωνιωτάκη.


«Αργά το βράδυ είχα επικοινωνία με τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, των τριών δήμων Ν. Σιδηροχωρίου, Ιάσμου και Αιγείρου. Γύρω στις 11.00 το βράδυ είχα επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Πανταζή. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα από το πρωί. Έχουμε γυρίσει και έχουμε αξιολογήσει τη ζημιά σχεδόν σε όλα τα αγροτεμάχια».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη οι πληγείσες περιοχές αγγίζουν τρεις δήμους. Ξεκινάει από τις παρυφές Κοπτερού, Μωσαϊκού, Διαλαμπής, όπως επίσης και Σάλπη, Αμβροσία, Καλλίστη, Πόρπη, Μέση, Παγούρια, Αίγειρο όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στις περισσότερες περιοχές η ζημιά φθάνει το 100%. Μιλάμε για πλήρη απώλεια της σοδιάς.

«Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, είναι τραγική η κατάσταση. Ξεπερνάει τα 50.000 στρέμματα και αγγίζει πολλές καλλιέργειες από τεύτλα, σιτηρά, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα. Ήδη έχουμε ενημερώσει τους οικείους δήμους να προχωρήσουν οι αναγγελίες, δηλαδή οι γνωστοποιήσεις των ζημιών για να προχωρήσει η διαδικασία των δικαιολογητικών και η εξατομίκευση των ζημιών. Βλέπω ότι ο αγρότης δεν πλήττεται μόνο από λάθη της κεντρικής εξουσίας, πλήττεται γενικότερα και εφ΄ όλης της ύλης το αγροτικό εισόδημα. Ο αγρότης βιώνει τραγικές στιγμές Δυστυχώς, έχουμε και αντίξοες καιρικές συνθήκες και αυτό συμβάλλει στο να έχουν βρεθεί οι παραγωγοί σε απόγνωση.

Εμείς με τη θεσμική μας ευθύνη παριστάμεθα εδώ για να τους φορτίσουμε λίγο ψυχολογικά αφενός και αφετέρου να προχωρήσουμε την όλη προβλεπόμενη διαδικασία για να ενεργοποιηθεί η αποζημίωση για τα προϊόντα που υπέστησαν ζημιά».

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης η απόδοση των αποζημιώσεων είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης, και συγκεκριμένα του αρμόδιου Υπουργείου.

Φόβους για το μέγεθος της ζημιάς εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης που όπως είπε αν δεν καλυτερεύσει ο καιρός θα είναι μεγαλύτερη.

«Σε κάποια χωράφια με σιτάρι το μέγεθος της ζημιάς πλησιάζει το 100%. Μεγάλη είναι η καταστροφή στο καλαμπόκι, στη ντομάτα, στα ζαχαρότευτλα και στο βαμβάκι για το οποίο πολύ φοβάμαι ότι πάμε για επανασπορά».

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.