Πλημμυρες και καταστροφες στον Δοκο, την Αγια, το Καλλυντηριο και τις γυρω περιοχες

Γιώργος Παυλίδης «Ήταν μια καιρική “βόμβα”»

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή έντονη βροχόπτωση που έπληξε περιοχές του Δήμου Αρριανών και συγκεκριμένα τους οικισμούς Δοκού, Αγιάς, Καλλυντηρίου αλλά και την ευρύτερη περιοχή, κάνοντας το ποτάμι να βγει από την κοίτη του και να πλημμυρίσει δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών. Μάλιστα η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε έντονα προβλήματα και μέσα στους οικισμούς, με τον Δοκό να πλήττεται ιδιαίτερα μιας και ο χείμαρρος που περνά μέσα από τον οικισμό είχε φουσκώσει πολύ, παρασέρνοντας δύο οχήματα ενώ αγνοείται και η τύχη δύο τρακτέρ, παράλληλα πλημμύρισαν και αυλές σπιτιών, ενώ υπάρχουν και αναφορές για πνιγμένα ζώα στον Άρατο.
 
Στην περιοχή της Αγιάς δημιουργήθηκαν προβλήματα γιατί υπάρχει δρόμος ο οποίος σε περίπτωση βροχής μετατρέπεται σε ρέμα, παρόλο που οι κάτοικοι κατάφεραν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Παρόμοια θέματα υπήρξαν σε όλους τους οικισμούς.
 
Στους οικισμούς που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα έσπευσε από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης μαζί με συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Οντέρ Μουμίν, ο περιφερειακός σύμβουλος Κατραντζή Μουσταφά και ο περιφερειακός σύμβουλος Χουσέ Μουσταφά Ισμαήλ, καθώς και τον Δήμαρχο Αρριανών Αμέτ Ριτβάν και συνεργάτες του, για να δουν τις ζημιές και να συντονίσουν τις υπηρεσίες, ενώ στο Καλλυντήριο βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και άλλοι Περιφερειακοί σύμβουλοι.
 
«Καιρική βόμβα» χαρακτήρισε το φαινόμενο που έπληξε την περιοχή ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως το βαρύτερο φαινόμενο παρατηρήθηκε νωρίς το πρωί, παρόλο που η συνεχιζόμενη βροχή δεν βοηθούσε στην αποσυμφόρηση του προβλήματος. Πάντως τόνισε πως θα πρέπει να βρεθούν μόνιμες λύσεις, κάτι που θεωρεί πως θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Σημείωσε δε ότι υφίστανται δημοτικοί οδοί που ήταν κοίτες χειμάρρων, και σε ένα βίαιο καιρικό φαινόμενο αυτές επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση, δημιουργώντας προβλήματα.
 
Όσο για το κομμάτι των καλλιεργειών που πλήχθηκαν, από τις μεγάλες ποσότητες νερού, όπως δήλωσε ο κ. Παυλίδης, ήδη έχει ειδοποιηθεί ο ΕΛΓΑ μέσω του Δήμου, που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ενώ η Περιφέρεια θα συνδράμει με κάθε τρόπο.
 
Πάντως τόνισε ξανά ότι η λύση ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα αυτά δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε απλή, θα πρέπει να μελετηθεί, να χρηματοδοτηθεί και επειδή παρουσιάζει μια σημαντική πολυπλοκότητα. «Τα ζητήματα αυτά δεν είναι σημερινά, έχουν μια μεγάλη πολυπλοκότητα, και θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.