Πληγη τα εγκαταλελειμμενα σπιτια στην Κομοτηνη και ολη τη Ροδοπη

Η ανάγκη λύσης του χρόνιου προβλήματος ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά το τραγικό συμβάν της Σάμου

Το ζήτημα της επικινδυνότητας των εγκαταλελειμμένων οικιών, οι οποίες συναντώνται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αναδείχτηκε για ακόμα μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, μετά τον σεισμό της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου, όταν στο νησί της Σάμου, δύο έφηβοι καταπλακώθηκαν από ένα τοίχο εγκαταλελειμμένου σπιτιού, δίπλα από τον οποίο είχαν την ατυχία να διέρχονται.

Ο πατέρας ενός εκ των δύο παιδιών μάλιστα, τόνισε πως εάν είχε γίνει κάτι για το κτίριο, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο εδώ και 30 χρόνια, τα παιδιά θα ήταν σήμερα ζωντανά. Μάλιστα ο ίδιος έχει πλέον στόχο ζωής να κατεδαφιστούν όλα αυτά τα κτίρια, που αποτελούν μάστιγα, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν επισκέφθηκε το σημείο, φέρεται να του ανέφερε πως «είναι υποχρέωση στη μνήμη των παιδιών αυτών να τακτοποιήσουν το πρόβλημα αυτό που έχουν κληρονομήσει».

Αξίζει να σημειωθεί, πως το θέμα της επικινδυνότητας των κτιρίων αυτών ανακύπτει κάθε λίγα χρόνια, εξαιτίας κάποιας κατάρρευσης, ακόμα και χωρίς σεισμούς. Στις αρχές του 2018, να θυμίσουμε, είχε έρθει πάλι στην επικαιρότητα, μετά από την κατάρρευση κτιρίων στην Αθήνα, ευτυχώς εκείνη τη φορά χωρίς θύματα, αλλά ξεχάστηκε πάλι.

Μόνιμο ζήτημα τα σπίτια αυτά στην Κομοτηνή

Ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι ξένο για την Κομοτηνή, η οποία έχει το δικό της μερίδιο στα εγκαταλελειμμένα σπίτια, κυρίως, αλλά όχι μόνο στις προσφυγικές γειτονιές αλλά και σε άλλα σημεία.

Για πολλά χρόνια, η μοίρα πολλών παλιότερων σπιτιών ήταν να κατεδαφίζονται, ιδιαίτερα μέχρι τα μέσα της πρώτης δεκαετίας της χιλιετίας, για να αντικατασταθούν από πολυκατοικίες. Κάποια κτίρια, κυρίως ιστορικής αξίας και διατηρητέα, ανακαινίστηκαν, όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία πολλά σπίτια διασκορπισμένα σε όλη την Κομοτηνή, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία, έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Το φαινόμενο αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που έφερε παύση στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και της οικονομικής μετανάστευσης, με πολλούς κατόχους ή κληρονόμους των οικιών να μην βρίσκονται πια στην πόλη ή καν στη χώρα.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην πόλη της Κομοτηνής, αλλά και σε πολλούς οικισμούς, με ένα από τα χαρακτηριστικότερα, αλλά σίγουρα όχι το μοναδικό, να είναι ο Ίασμος, όπου πολλά κτίρια βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης διάλυσης.

Απαραίτητη η πολιτική βούληση για τη λύση του προβλήματος

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής φυσικών καταστροφών κ. Κώστας Συνολάκης, σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση να αντιμετωπιστεί κάποτε το πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτηρίων, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τον κάθε περαστικό. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως πρόβλεψη για κονδύλια για την κατεδάφιση των επικίνδυνων κτιρίων υπάρχει στους προϋπολογισμούς των Δήμων, όμως η διαδικασία καθυστερεί, και η όλη νομοθεσία πλέον είναι απαρχαιωμένη.

Αν υπάρξει καταγγελία προς το Δήμο, τα κτίρια θα πρέπει να ελεγχθούν ώστε να κριθεί η επικινδυνότητά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Βάσει των αποτελεσμάτων, μπορεί να ζητηθεί η άμεση λήψη προσωρινών μέτρων από τον ιδιοκτήτη και υποχρέωση του για μόνιμη άρση της επικινδυνότητας, που στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει κατεδάφιση, εντός 6μηνου.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν προχωρήσει στα μέτρα αυτά, τότε ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην κατεδάφιση, χρεώνοντας στον ιδιοκτήτη τη δαπάνη, όμως πολλές φορές αυτό είναι δύσκολο λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων.

Να τονιστεί τέλος, πως παλιά σπίτια, δεν σημαίνει και εγκαταλελειμμένα, και πως υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια, στις γειτονιές της Κομοτηνής, που αντί να κατεδαφίσουν τα παλιότερα αυτά σπίτια, προχωρούν στην ανακαίνισή τους, διασώζοντας και φέρνοντας τα στον 21ο αιώνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.