«Πληγη» η υποστελεχωση για τις οικονομικες υπηρεσιες της Ροδοπης

39 υπάλληλοι στην Εφορία, 13 κενές οργανικές θέσεις και διαρκώς νέες συνταξιοδοτήσεις

Το θέμα της υποστελέχωσης, που έχει σα συνέπεια να υπολειτουργούν οι οικονομικές υπηρεσίες του νομού Ροδόπης, ήταν το πρώτο στην ατζέντα των ζητημάτων που απασχόλησαν τη χθεσινή γενική συνέλευση του οικείου συλλόγου. Τα μέλη του συλλόγου είναι εργαζόμενοι της Εφορίας, της πρώην Κτηματικής Υπηρεσίας και του ΣΔΟΕ. Η εφαρμογή της πολιτικής «παγώματος» των προσλήψεων οριζόντια στον δημόσιο τομέα έχει αποφέρει τη δραματική συρρίκνωση του αριθμού υπαλλήλων, που εργάζονται στις ανωτέρω υπηρεσίες. Ενδεικτικά, στη ΔΟΥ Κομοτηνής, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρου του νομού Ροδόπης, σήμερα υπηρετούν 39 άτομα, τη στιγμή που το υφιστάμενο οργανόγραμμα προβλέπει 52 θέσεις. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν άλλοι τουλάχιστον 2-3 υπάλληλοι. 

Χαράλαμπος Μαυρίδης «Το ότι λειτουργούν ακόμη οι οικονομικές υπηρεσίες οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων τους»

«Το ότι λειτουργούν ακόμη οι οικονομικές υπηρεσίες οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων τους», υπογράμμισε, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χαράλαμπος Μαυρίδης. Ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το «κύμα» των αποχωρήσεων, που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια, και τις περαιτέρω επιπτώσεις στο έργο που καλούνται να βγάλουν εις πέρας οι οικονομικές υπηρεσίες. «Έστω και ένας  υπάλληλος αυτή τη στιγμή είναι σπουδαία βοήθεια για εμάς», σημείωσε χαρακτηρίστηκα, «δεν είναι πολυτέλεια όπως ενδεχομένως ήταν τα προηγούμενα χρόνια». «Πλέον το να λουφάρει κάποιος στην υπηρεσία», συμπλήρωσε, «είναι αναμνήσεις ενός κακού παρελθόντος». Ο κ. Μαυρίδης, παρατηρώντας συμπερασματικά ότι οι οικονομικές υπηρεσίες έχουν διττό ρόλο, να εξυπηρετούν από τη μια την πολιτεία και το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη τους έλληνες φορολογούμενους, υπογράμμισε ότι «με αυτήν την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, ούτε η πολιτεία, ούτε οι πολίτες εξυπηρετούνται, ενώ και οι υπάλληλοι δυσκολεύονται να κάνουν το έργο τους». 

Παροπλισμένος εξοπλισμός, λόγω βλαβών που δεν επιδιορθώνονται

«Εκτός από την υποστελέχωση όμως υπάρχουν ελλείψεις και στον εξοπλισμό», επισήμανε ο κ. Μαυρίδης. Καταρχήν εξήγησε ότι οι  υπολογιστές των οικονομικών υπηρεσιών είναι παλαιάς τεχνολογίας, πράγμα που δυσκολεύει το έργο των υπαλλήλων, ενώ γνωστοποίησε πως υπάρχει χρήσιμος εξοπλισμός, ο οποίος όμως παραμένει ανενεργός εξαιτίας του ότι δεν επισκευάζεται. «Οι εκτυπωτές που είναι στην άκρη ως χαλασμένοι είναι περισσότεροι από αυτούς που λειτουργούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προβλήματα επίσης εντοπίζονται ακόμα και στα αναλώσιμα, όπως οι κόλλες Α4, τις οποίες, σύμφωνα με το κ. Μαυρίδη, πολλές φορές οι συνάδελφοί του αναγκάζονται να τις προμηθεύονται οι ίδιοι γιατί δεν υπάρχει σχετική επάρκεια ποσοτήτων στην υπηρεσία. «Ντρέπομαι που το λέω, αλλά είναι μια πραγματικότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι κάτι που εντοπίζεται μόνο στη δικιά μας υπηρεσία», προσέθεσε, «αυτά είναι προβλήματα αντικειμενικά σε όλον τον δημόσιο τομέα». 

«Αν είναι απλός και ξεκάθαρος ο νόμος ο απατεώνας δεν μπορεί να κρυφτεί»

Ένα δεύτερο μείζονος σπουδαιότητας ζήτημα για τους εφοριακούς και γενικότερα για τους εργαζομένους των οικονομικών υπηρεσιών είναι η πολυπλοκότητα του νέου φορολογικού νόμου. «Είναι ένας νόμος πολύπλοκος, με πολλούς “διαδρόμους” και “παραδρόμους”», παρατήρησε ο κ. Μαυρίδης,  για να επισημάνει ότι «οι μόνοι που ευνοούνται από τέτοιου είδους νόμους είναι οι απατεώνες και οι άτιμοι». Και τούτο, διότι η πολυπλοκότητα του φορολογικού νόμου, κατά τον ίδιο, δυσκολεύει πολύ το έργο του ελεγκτή, αφού «για να μπορέσει να ελέγξει και να βγάλει συμπέρασμα για μια υπόθεση θα πρέπει να ανατρέξει σε πλείστες όσες διαταγές και ερμηνευτικές εγκυκλίους». «Αυτό είναι μια αντικειμενική δυσκολία στο έργο του ελεγκτή», παρατήρησε, «και αυτή η πολυπλοκότητα των νόμων ευνοεί τις παραβατικές συμπεριφορές». «Αν είναι απλός και ξεκάθαρος ο νόμος-και προφανώς δίκαιος», συνέχισε, «ο απατεώνας δεν μπορεί να κρυφτεί. Ή τουλάχιστον η απατεωνιά περιορίζεται πάρα πολύ».
 
Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την προσδοκία του ότι η χώρα μας, μετά από τις δοκιμασίες που έχει βιώσει, θα ακολουθήσει επιτέλους το παράδειγμα των σύγχρονων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν απλούς φορολογικούς νόμους και καλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι θέσεις και οι προτάσεις των εργαζομένων των οικονομικών υπηρεσιών του νομού μας, όπως διαμορφώθηκαν από τη χθεσινή γενική συνέλευση, θα αποσταλούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου, ενώ θα κοινοποιηθούν και στο Υπουργείο Οικονομικών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.