«Πληγη» για τους πρατηριουχους η Βουλγαρια

Η υψηλή φορολογία στην εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές της γείτονος οδηγούν στον αφανισμό τον κλάδο των βενζινοπωλών στην περιοχή μας

Αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση για τα θέματα που πλήττουν τους πρατηριούχους της Ροδόπης, με κυριότερο αυτό της «αιμορραγίας» που προκαλεί η γειτνίαση με τη Βουλγαρία και τα φτηνότερα προϊόντα της αποτέλεσε η ενημέρωση στους πρατηριούχους της Κομοτηνής με θέμα την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2014/94/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2014 για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης και άλλες διατάξεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας και λοιπές διατάξεις. 

Γιώργος Ασμάτογλου «Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ελληνική κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία» 

Παρών σε αυτή ήταν ο κ. Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και αντιπρόεδρος στην ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος τόνισε πως το σωματείο της Ροδόπης αποτελείται από επαγγελματίες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, για αυτό και η Ομοσπονδία κάνει αυτή την ενημέρωση, μαζί με θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του πρατηρίου όσο αφορά το υπουργείο μεταφορών, «για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα η οποία υπάρχει, την υψηλή φορολογία, το υψηλό ασφαλιστικό».
 
Ιδιαίτερα για περιοχή μας, έθιξε το θέμα της «εξόδου» προς τη Βουλγαρία, των πολιτών, από όπου ψωνίζουν τόσο τρόφιμα όσο και καύσιμα, με αποτέλεσμα να χάνουν έσοδα οι επαγγελματίες και κατ’ επέκταση φόρους το κράτος.
 
«Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ελληνική κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία» τόνισε ο κ. Ασμάτογλου. 

Χρήστος Ταπατζάς «Βάζουν τρικλοποδιά στο επάγγελμα» 

Η γειτνίαση της περιοχής μας με τη Βουλγαρία, που έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση στην κατανάλωση, θεωρεί το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρατηριούχοι ο πρόεδρος του σωματείου κ. Χρήστος Ταπατζάς, σημειώνοντας πως μαζί με την πολύ υψηλή φορολογία και το ασφαλιστικό «βάζουν τρικλοποδιά στο επάγγελμα».
 
Πλέον τόνισε πως τίθεται θέμα βιωσιμότητας των πρατηρίων, για αυτό και είναι χαρά τους ότι η ΠΟΠΕΚ ακούει τα προβλήματά τους, προσπαθώντας να βρει λύσεις στο μέτρο του δυνατού.
 
«Αν δεν διορθωθούν αυτά τα πράγματα, είναι φυσιολογικό τα πρατήρια να κλείνουν ένα ένα» σημείωσε, τονίζοντας πως με τη σημερινή κατάσταση το μέτρο που θεωρούν πως θα βοηθούσε είναι η δημιουργία διοδίων, κάτι ανάλογο με τη βινιέτα που υπάρχει στη Βουλγαρία, ώστε να μειωθεί η ροή του κόσμου προς τα εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο. «Να μείνει ο κόσμος να ψωνίζει στην τοπική αγορά, έτσι ώστε να υπάρχουν και έσοδα για το κράτος» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.