«Πληγες του φθινοπωρου»

Ξεκινάει σήμερα στην Κομοτηνή η προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας «Πληγές του φθινοπώρου» της Τουρκάλας σκηνοθέτιδος Τομρίς Γκιριτλίογλου. Η ταινία αναφέρεται στα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη το 1955 και προκάλεσε θετικά και αρνητικά σχόλια. Το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Γιλμάζ Καρακογιουνλού (Εκδόσεις Λιβάνη) και έχει ως άξονα τον νεαρό Μπεχτσέτ που ζει στο κοσμοπολίτικο Πέραν και ερωτεύεται την αισθησιακή Έλενα που ζει στο απέναντι σπίτι. Η σκηνοθεσία της Τομρίς Γκιριτλίογλου δεν ξεφεύγει από τα μέτρα ενός τηλεοπτικού σίριαλ, προσεγμένου και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Η ταινία, που σημειώνει σημαντική εμπορική επιτυχία στην Τουρκία, ασχολείται με ένα από τα οδυνηρά κεφάλαια στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα Σεπτεμβριανά και τον διωγμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη. Οι «Πληγές», ανεξάρτητα από το κινηματογραφικό τους αποτέλεσμα, είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία για πολλούς λόγους. Η ταινία αφηγείται την ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Μπεχτσέτ, έναν νεαρό εθνικιστή, και την Έλενα, μια Ελληνίδα πόρνη που ζει στο απέναντι σπίτι. Ο Μπεχτσέτ δέχεται πολλές επιρροές από τον πατέρα του, την αρραβωνιαστικιά του, τον μέλλοντα πεθερό του και γενικότερα το οικογενειακό του περιβάλλον, όμως η σύγκρουση που γίνεται πρώτα μέσα του του λέει να ακολουθήσει την καρδιά του. Μπορεί όμως να είναι ελεύθερος και ο ίδιος και η αγάπη του για την Έλενα μέσα σε ένα κλίμα πιέσεων και μίσους

«Πληγές του φθινοπώρου» – Yilmaz Karakoyunlu



Το βιβλίο που σόκαρε τους Τούρκους! Ένα μυθιστόρημα έρωτα και ιστορίας! Τον Σεπτέμβριο του 1955 βιαία γεγονότα ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη. Εξαγριωμένοι και όπως αποδείχτηκε κατευθυνόμενοι Τούρκοι εθνικιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον σπιτιών και καταστημάτων των αλλόθρησκων τα κατέστρεψαν ολοσχερώς κα τα λεηλάτησαν χωρίς κανέναν οίκτο. Φυσικά η επίσημη τούρκικη ιστορία αποσιώπησε το γεγονός που χαράχθηκε όμως ανεξίτηλα στη μνήμη όσων το έζησαν. Ο συγγραφέας τολμά να αποκαλύψει όλες τις φρικαλεότητες εκείνου του φθινοπώρου που αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για τον ελληνικό πληθυσμό της Πόλης.

Ο έρωτας δεν έχει πατρίδα

Σήμερα, 54χρονια μετά τα γεγονότα που περιγράφει τι βιβλίο μια τούρκικη ταινία τολμά να παρουσιάσει τον απαγορευμένο έρωτα ενός Τούρκου και μιας Ελληνίδας, με φόντο τις φρικαλεότητες εκείνου του φθινοπώρου. Κα το κάνει τόσο ρεαλιστικά που συγκλονίζει τους θεατές της γειτονικής μας χώρας, οι οποίοι έκπληκτοι από όσα έκαναν πολλοί από τους πατεράδες και τους παππούδες τους, συρρέουν μαζικά στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η ταινία της Τομρίς Γκιριτλίογλου έγινε ήδη θέμα πολλών άρθρων και εκπομπών, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα.

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.