Πλατεια Δασαρχειου: Η παιδικη χαρα… του βιβλιου!

Ψυχαγωγία και διασκέδαση, με σημείο αναφοράς την ανάγνωση, στην 4η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου

Σε μια μεγάλη παιδική χαρά, με σημείο αναφοράς της το βιβλίο, μετατράπηκε τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου η πλατεία Δασαρχείου στην Κομοτηνή, γνωστότερη ως πλατεία της ΧΕΝ ή πλατεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Εκεί συνέρευσαν δεκάδες παιδιά, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, για να παίξουν, να διασκεδάσουν, να παρακολουθήσουν κουκλοθέατρο, να λάβουν μέρος σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και να διαλέξουν μέσα από μια μεγάλη γκάμα νέων εκδόσεων το βιβλίο που τους αρέσει. Η αθρόα συμμετοχή, το γιορτινό κλίμα και ο διάχυτος ενθουσιασμός στα πρόσωπα των παιδιών επιβεβαίωσαν ότι η πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας έκθεσης παιδικού βιβλίου στον συγκεκριμένο χώρο, 4 χρόνια μετά από την πρώτη σχετική απόπειρα, έχει πλέον αγκαλιαστεί από μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας και έχει αποκτήσει ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.

Εμπνευστές της πρωτοβουλίας και συνδιοργανωτές της 4ης Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, είναι οι γυναίκες-μέλη της ΧΕΝ Κομοτηνής και η διεύθυνση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Πολύτιμη συμβολή στην επιτυχία της προσπάθειας για καθιέρωση ενός νέου θεσμού έχουν και τα βιβλιοπωλεία της πόλης, τα οποία ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκληση των διοργανωτών και δίνουν δυναμικό «παρών» στην έκθεση. 

Άννα Μακρίδου «Δε θα μπορούσε να απουσιάζει από έναν τέτοιο θεσμό, που αγκαλιάζει τα παιδιά, η ΧΕΝ Κομοτηνής»

Τη χαρά της για την ανταπόκριση του κοινού και για την καθιέρωση της έκθεσης πλέον ως θεσμού, εξέφρασε η κ. Άννα Μακρίδου, μέλος της ΧΕΝ Κομοτηνής και μέλος της διοικούσας επιτροπής της ΧΕΝ Ελλάδας. «Η έκθεση παιδικού βιβλίου έχει γίνει θεσμός», παρατήρησε, για να επισημάνει ότι «δε θα μπορούσε να απουσιάζει από έναν τέτοιο θεσμό, που αγκαλιάζει τα παιδιά, η ΧΕΝ Κομοτηνής». 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα δικαιώματα των παιδιών από το φθινόπωρο στη ΧΕΝ


Με την ευκαιρία η κ. Μακρίδου ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με αντικείμενο τα δικαιώματα των παιδιών, το οποίο σχεδιάζει να υλοποιήσει στον χώρο της η ΧΕΝ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Προσκάλεσε λοιπόν τους μικρούς, αλλά και τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας, «να έρθουν εδώ να περάσουν καλά, να μάθουν για τα δικαιώματα και να ανοίξουν περισσότερο τους ορίζοντές τους». 

«Τα παιδιά διαβάζουν και αναζητούν έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο»

Κλείνοντας, η κ. Μακρίδου διέκρινε ότι το βιβλίο εξακολουθεί να είναι ένας καλός φίλος των μικρών παιδιών, πράγμα που είχε την ευκαιρία να το επιβεβαιώσει στη διάρκεια της παρουσίασης του «κουκλοθέατρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Βλέπουμε και από το κουκλοθέατρο, που είναι βασισμένο σε βιβλία και καταπιάνεται με τα δικαιώματα των παιδιών, ότι τα παιδιά διαβάζουν», σημείωσε. «Και πράγματι αναζητούν αυτή τη διαφυγή», προσέθεσε, «και αναζητούν να έρθουν σε επαφή με ωραίες ιδέες, με την ιδέα του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της υποστήριξης των αδύναμων ανθρώπων». «Τα παιδιά αναζητούν έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο», επισήμανε, «και νομίζω ότι από αυτά μπορούμε να μάθουμε κι εμείς». 

Αργυρώ Σαλπιγγίδου «Η έκθεση έχει καθιερωθεί και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν, να χαρούν, να διαβάσουν και να δουν ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος διασκέδασης»


Ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των παιδιών και των γονιών τους, εμφανίστηκε και η κ. Αργυρώ Σαλπιγγίδου, προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας του δήμου Κομοτηνής και υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης. «Έχει καθιερωθεί πλέον αυτή η έκθεση», διαπίστωσε, επισημαίνοντας ότι «φέρνει κοντά τα παιδιά-αναγνώστες με τις καινούργιες εκδόσεις, ενώ τους δίνει την ευκαιρία να παίξουν, να χαρούν, να διαβάσουν και να δουν ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος διασκέδασης». «Δίνει επίσης την ευκαιρία στους βιβλιοπώλες να προβάλουν τη δουλειά τους και να δώσουν στα παιδιά ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί», επισήμανε η κ. Σαλπιγγίδου, «ενώ δίνει ταυτόχρονα την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να δουν και να γνωρίσουν από κοντά τη δημοτική βιβλιοθήκη». 

Η δημοτική βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της στους μαθητές

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, φαίνεται πως γνωρίζουν καλά τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης, καθότι την επισκέπτονται με τα σχολεία στα οποία φοιτούν. Με αφορμή διάφορες δραστηριότητες, φέτος η δημοτική βιβλιοθήκη υποδέχτηκε σχεδόν όλα τα σχολεία της πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κατά την προϊσταμένη της βιβλιοθήκης, είχαν οι αναγνωστικές εμψυχώσεις για παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου, που έγιναν με τη συνεργασία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Η συνεργασία όχι μόνο θα επαναληφθεί στη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά όπως προανήγγειλε η κ. Σαλπιγγίδου, θα είναι συστηματικότερη και δώσει την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους μαθητές να λάβουν μέρος στις αναγνωστικές εμψυχώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.