Πιτα του Πολιτιστικου Ομιλου Ποντιων Θρυλοριου «Η Κερασουντα και το Γαρς»

Με αθρόα προσέλευση των μελών αλλά και των φίλων του συλλόγου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η καθιερωμένη εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Ομίλου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», κατά την οποία παρουσιάστηκε ο απολογισμός των πεπραγμένων για το έτος 2004, αλλά τέθηκαν και στόχοι για το νέο έτος.

«Σήμερα έχουμε την κοπή της πίτας μας. Είναι μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί απ’ όλους τους συλλόγους και πιστεύω ότι είναι ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί, να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς και φυσικά να θέσουμε τους καινούριους στόχους μας», είπε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη χαρά της για την παρουσία του Συλλόγου Ποντίων «Οι Κομνηνοί» από τη Δράμα, ο οποίος παρουσίασε στην εκδήλωση ποντιακά τραγούδια με τη χορωδία του.


Η κατασκευή του Ποντιακού Μουσείου στο Θρυλόριο που θα γίνει με τη στήριξη του δήμου Κομοτηνής είναι ο βασικότερος στόχος του συλλόγου, σύμφωνα με την κ. Μαυρίδου.

«Οι στόχοι για το καινούριο χρόνο έχουν σαν κύριο σημείο τους την κατασκευή του Ποντιακού Μουσείου, που θα γίνει στο χωριό μας με την στήριξη του δήμου Κομοτηνής. Το ευχάριστο είναι ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα του δήμου και τα πράγματα οδεύουν σε καλό δρόμο.

Από κει και πέρα όμως έχουμε πολλούς άλλους στόχους. Ο πήχης πρέπει να είναι πάντοτε ψηλά. Υπηρετούμε την παράδοση μέσα από διάφορους τρόπους, κύρια, με την αναβίωση των εθίμων μας, τα οποία θα συνεχίσουν όσο μπορούμε να τα κρατάμε».

Ένας από τους στόχους είναι και η έκδοση cd με ποντιακά τραγούδια και μουσικά ακούσματα από τους παλιούς Πόντιους λυράρηδες που υπάρχουν στο Θρυλόριο αλλά και τους καινούριους λυράρηδες. «Θέλουμε να καταγράψουμε τα ποντιακά μας παιχνίδια, τα οποία τα έχουμε αναβιώσει στα πλαίσια των εκδηλώσεων της «Αγίας Μαρίνας» εδώ και αρκετά χρόνια διότι δεν έχει γίνει ποτέ μια συστηματική καταγραφή αυτών των παιχνιδιών αυτών».

Επίσης, ο Σύλλογος δραστηριοποιείται μέσα από την θεατρική του ομάδα και ένας από τους στόχους του για τη νέα χρονιά είναι να ανεβάσει μια ποντιακή θεατρική παράσταση, ενώ κάνει σκέψεις και για δημιουργία ποντιακού θεάτρου, γενικότερα.

«Η θεατρική μας ομάδα δεν θα σταματήσει εδώ. Μετά τον κ. Μουρατίδη που φιλοξενήσαμε στην Κομοτηνή πριν λίγο με τη ΔΕΠΑΚ και το δήμο Κομοτηνής, πήραμε την υπόσχεση ότι θα μας στηρίξει ο δήμος να ανεβάσουμε μια θεατρική παράσταση ποντιακή γιατί όχι με τον κ. Μουρατίδη».

Τέσσερα χρόνια έκδοσης έχει η ποντιακή εφημερίδα του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς», η οποία «φυσικά θα συνεχίσει», σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου κ. Μαυρίδου.

Σε ό,τι αφορά τις σημαντικές δράσεις που πραγματοποίησε ο σύλλογος κατά την προηγούμενη χρονιά είναι η βιβλιοθήκη που ήταν όνειρο του συλλόγου. «Καταρχήν, πετύχαμε να φτιάξουμε ένα όνειρό μας, την βιβλιοθήκη μας. Το θεωρώ πολύ σημαντικό. Τα εγκαίνια τα κάναμε στις εκδηλώσεις της «Αγίας Μαρίνας».

Αλλά επίσης πολύ σημαντική εμπειρία αποτελεί και η συμμετοχή του συλλόγου στο Φεστιβάλ Βερολίνου όπου αναβίωσε το έθιμο των «Μωμογέρων».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ η κ. Μαυρίδου δεν παρέλειψε, με τη σειρά της, να ευχαριστήσει όσους έχουν στηρίξει όποιες προσπάθειες του Συλλόγου, καθώς και τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ για την συμπαράστασή τους.

Ποντιακά τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου Ποντίων «Οι Κομνηνοί» από τη Δράμα, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου, ακολούθησαν μετά τους χαιρετισμούς για να φέρουν εορταστική ατμόσφαιρα στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια έγινε γλέντι με χορό και τραγούδια.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.