Πιστοποιητικο καθαροαιμου για ελληνικο ιχνηλατη

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο πεδίο βολής Κομοτηνής εκδήλωση αναγνώρισης φυλής ελληνικού ιχνηλάτη. Μέλη του συλλόγου που είχαν σκυλιά με τα χαρακτηριστικά της φυλής του ιχνηλάτη έλαβαν πιστοποιητικό καθαρόαιμου από τον κυνολόγο και διεθνή κριτή Αθανάσιο Γκόπη. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Μαηλιάνης ο οποίος εξήγησε τη σπουδαιότητα της φυλής του ελληνικού ιχνηλάτη. H συγκεκριμένη φυλή είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας και μάλιστα αναφέρεται και στον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιοι σκοπευτικοί αγώνες του Κ.Σ.Κομοτηνής στον ίδιο χώρο, με τη συμμετοχή και τεσσάρων γυναικών οι οποίες αγωνίστηκαν σε ξεχωριστή κατηγορία.

Όπως μετέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Γιάννης Σκαπαριώτης η προσπάθεια της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ για την αναγνώριση όλων των καθαρόαιμων σκυλιών στους 16 νομούς της ομοσπονδίας δίνει ελπίδες για να σωθεί η φυλή του ελληνικού ιχνηλάτη.

Ο κ. Μαηλιάνης πρότεινε να γίνονται ελεγχόμενες αναπαραγωγές του ελληνικού ιχνηλάτη και να ενημερώνονται κατάλληλα οι ιδιοκτήτες τους. «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ελλάδα που δεν έχουμε αναπτύξει τη φυλή που θα έπρεπε, δηλαδή τον ελληνικό ιχνηλάτη. Το ζώο χάνεται από επιμιξίες κι επιπλέον έχουμε αθρόα εισαγωγή σκυλιών από άλλες χώρες γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια. Αυτό το ζώο έχει εκπληκτικές ικανότητες γι’ αυτό και πρέπει να φροντίσουμε να γίνονται ελεγχόμενες αναπαραγωγές».

Ο κ. Γκόπης εξήγησε ότι ο ιχνηλάτης «είναι κυνηγόσκυλο, η ζωντανή εθνική κληρονομιά μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έφτασε στις μέρες μας από την εποχή του Ξενοφώντα που τα χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι του τριχωτού θηράματος.

Το 1959 με τη φροντίδα του Ελληνικού Κυνολογικού Οργανισμού αναγνωρίστηκε από τη διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία σαν καθαρόαιμη φυλή». Ο κ. Γκόπης παρατήρησε ότι αυτό που δεν έχει γίνει είναι η σωστή εκτροφή, η αμιγής αναπαραγωγή, η σωστή επιλογή και η αξιολόγηση αυτού του σκύλου. «Το αποτέλεσμα είναι να ζευγαρώνουν άτομα που δεν είναι απολύτως καθαρόαιμα και δημιουργούνται διάφοροι μιγάδες».

Η προσπάθεια του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη συνίσταται στο να συγκεντρωθούν κατά το δυνατόν περισσότεροι ιχνηλάτες και να καταγραφούν όσοι ανταποκρίνονται στα στάνταρτ της φυλής.

Αγώνες σκοποβολής

Στο πεδίο βολής Κομοτηνής πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι σκοπευτικοί αγώνες με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 μελών του συλλόγου καθώς και τεσσάρων γυναικών (οι δύο από την Αλεξανδρούπολη). Ο συναγωνισμός ήταν έντονος και δεν έλειπαν τα πειράγματα σε περίπτωση που κάποιοι συμμετέχοντας, γνωστοί για τις επιδόσεις τους στο σημάδι, δεν κατάφερναν να «σπάσουν» τον πήλινο στόχο. Η παρουσία γυναικών έγινε αποδεκτή από τους συναδέλφους τους καθώς ακόμη κι όταν αποτύγχαναν τους απαντούσαν ότι στο κυνήγι είναι καλύτερες.

Την πρώτη θέση στους άντρες κατέλαβε ο Γιώργος Βασιλούδης, τη δεύτερη ο Ξενοφών Τσομπανίδης και την τρίτη ο Θανάσης Γκελίρης.

Στις γυναίκες πρώτη ήρθε η Μαρία Πεππέ, δεύτερη η Εμινέ Κοτσά Χαφούζ και τρίτη η Καρολίνα Σταρσίνωφ.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.