«Πιστευω στο ηθος και το υφος της νεας γενιας»
Μια σημαντική εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης, το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύεται σήμερα, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων που προέκυψαν μετά το εκλογική αποτέλεσμα της 7ης Μαρτίου και την νίκη της Ν.Δ.
Ο κ. Γιαννακίδης δηλώνει αποφασισμένος να συνεργαστεί ουσιαστικά στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου με την νέα πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ως θετική εξέλιξη για την Θράκη την παρουσία δύο ντόπιων βουλευτών στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο νομάρχης Ροδόπης σε αυτό το πρώτο μέρος της συνέντευξης θέτει ως μεγάλους αναπτυξιακούς στόχους για την επόμενη τριετία, το δεύτερο εργοστάσιο της ΔΕΗ, την κατασκευή του φράγματος του Ιάσμου και του Πανθρακικού Σταδίου, βάζει τον κοινωνικό διάλογο ως πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής του και εκδηλώνει ανοιχτά την εμπιστοσύνη του στο στελεχιακό δυναμικό της περιοχής και στους νέους ανθρώπους ανεξάρτητα από την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκουν.
ΠτΘ: Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, αισθάνεστε πια ως νομάρχης της αντιπολίτευσης;
Α.Γ.: Ο λαός μέσα από την αξιολογημένη ψήφο επέλεξε μια κυβέρνηση, και νομίζω ότι ήταν σαφής η λαϊκή εντολή να διακυβερνηθεί η χώρα από τη ΝΔ. Υπάρχουν προσδοκίες για καλύτερη διακυβέρνηση, είμαστε σε αναμονή, εγώ δε σαν αυτοδιοικητικός έχω πει ότι θα πρέπει να ανοίξει πλέον ένας δίαυλος προβληματισμού και συνεργασίας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους που συγκροτούν την αυτοδιοικητική βαθμίδα και να δούμε λοιπόν μια αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση που να προσεγγίζει την Ευρώπη, να είναι απαντητική στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Νομίζω ότι αυτό είναι το αίτημα και της ΕΝΑΕ, και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, ότι πέρα από προεκλογικά τερτίπια, θα πρέπει σε βάθος χρόνου να δούμε την νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.
ΠτΘ: Παρεμπιπτόντως ο κ. Πρωθυπουργός μίλησε για αιρετά περιφερειακά συμβούλια και κατάργηση της δέσμευσης των δύο τετραετιών για τους νομάρχες. Συμφωνείτε με το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων;
Α.Γ.: Θεωρώ ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά εγώ προείπα ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας δίαυλος συνεργασίας που να αφορά όλη την αυτοδιοικητική βαθμίδα. Από τον πρώτο, τον δεύτερο και τον αιρετό περιφερειάρχη, το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, μια συνολική πρόταση που να είναι απαντητική στην εποχή του 2004. Η χώρα χρειάζεται μια νέα διοικητική αναδιάρθρωση, πέρα από λαϊκισμούς και δημαγωγίες, πέρα από ιστορικές και σημειολογικές αναφορές θα πρέπει να βρούμε πως τρέχει η σύγχρονη κοινωνία παγκόσμια.
ΠτΘ: Πολλοί υποστηρίζουν σήμερα ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Έχετε και εσείς την ίδια εικόνα;
Α.Γ.: Ναι, υπήρξαν παλινωδίες από την κεντρική εξουσία, διεφάνη στη πορεία ότι υπήρξε μια λογική αυτοαναίρεσης του θεσμού, υπήρχαν αφαιμάξεις σοβαρών αρμοδιοτήτων. Υπήρξαν αγκυλώσεις του παρελθόντος από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, η πορεία όμως έχει προχωρήσει και εμείς οι αυτοδιοικητικοί έχουμε έναν τρόπο να επικοινωνούμε, να προσδιορίζουμε τις διεκδικήσεις μας και να έχουμε ενιαία έκφραση και συμπόρευση, αφήνοντας κομματικές ταμπέλες ή οτιδήποτε άλλο που να μας αποσυνθέτει. Νομίζω ότι θα προχωρήσει η αυτοδιοίκηση που μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο, βλέπετε ότι η κεντρική εξουσία με την δομή την σημερινή έχει αποτύχει. Θα πρέπει πλέον οι γηγενείς τοπικοί άρχοντες να έχουν και την δυνατότητα την οικονομική για να προσδιορίζουν στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους που να εναρμονίζονται και με τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.
ΠτΘ: Ποια θα είναι η σχέση που θα αναπτύξετε πλέον με την κεντρική εξουσία;
Α.Γ.: Εγώ θα επικροτώ κάθε τι που θα είναι σε θετική κατεύθυνση και κάθε θετική προσπάθεια και οτιδήποτε συνδράμει στην αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου. Σίγουρα θα στηλιτεύω αν συμβεί το αντίθετο. Έχω μακρά αυτοδιοικητική εμπειρία, έχω δηλώσει ότι δεν είμαι φερέφωνο και υποτακτικός κανενός πολιτικού υποκείμενου, ότι θα κάνω ρίξεις ακόμα και με τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχομαι, αλλά επαναλαμβάνω θα συνεργαστώ θεσμικά με τον οποιονδήποτε για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά που ονειρεύεται η τοπική κοινωνία, αυτά που έχουν προσδιορίσει όλοι οι κοινωνικοοικονομικοί φορείς σαν στόχους ορατούς και εφικτούς. Γι΄ αυτό λοιπόν την χρονιά την οποία διανύουμε, την έχω προσδιορίσει ότι θα ναι μια χρονιά διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικοοικονομικούς φορείς, όπου θα αποτυπώσουμε το νέο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της επόμενης δεκαετίας και μάλιστα μπροστάρης σ΄ αυτή την προσπάθεια θα είναι και το πανεπιστήμιο.
ΠτΘ: Γιατί κατά την άποψή σας έχασε το ΠΑΣΟΚ και τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα στον πολιτικό σας χώρο;
Α.Γ.: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει τεθεί ένας προβληματισμός, προκειμένου να αποτυπωθούν τα αίτια της ήττας. Νομίζω ότι είναι ένας υγιέστατος χώρος, έχει την δυνατότητα της ανασύνθεσης, της ανανέωσης και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένας πολιτικός χώρος που έχει την δυνατότητα να μεταρρυθμίζεται, να είναι απαντητικό, να προσεγγίζει τα διαχρονικά πολιτικά υποκείμενα που έχει απολέσει, και μιλάμε για τους μικρομεσαίους και τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις. Θα πρέπει να αρθρώσει έναν νέο πολιτικό λόγο, χρειάζεται όμως και η ανανέωση για να υπάρχει και η συνέχεια.
ΠτΘ: Σε πρακτικό επίπεδο, τι έφταιξε και το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα;
Α.Γ.: Δεν θέλω να μπω στην λογική να απολογηθώ για τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχομαι, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι υπήρξαν φαινόμενα αλαζονείας, καβαλικέματα καλαμιών. Αυτά τα φαινόμενα δυστυχώς υπήρξαν, και πιστεύω ότι ο λαός σοφά και αξιολογικά εκείνη την μέρα που του δίνουν την δυνατότητα να προσδιορίζει και τα πολιτικά αλλά και τα φυσικά υποκείμενα κάνει την επιλογή του. Εγώ πραγματικά πιστεύω ότι ο λαός έχει ένα αυξημένο αισθητήριο και αξιολογεί και την κυβέρνηση αλλά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση και τους θεσμικούς ρόλους, συγκεκριμενοποιεί λοιπόν ποιοι θα είναι στην συμπολίτευση, ποιοι θα είναι στην αντιπολίτευση. Είναι ένα σοφό πολιτικό μήνυμα που πρέπει να το εκλαμβάνουμε και να το αξιολογούμε, να το επεξεργαζόμαστε όλοι που έχουμε επωμιστεί θεσμικούς ρόλους. Εγώ θα ανησυχήσω εάν δεν είμαι καλός στην δουλειά μου, εάν καθημερινά δεν προσεγγίζω τον πολίτη, όχι με την πολιτική του ταμπέλα και ετικέτα αλλά μη αξιολογώντας και ιεραρχώντας την κοινωνική του ανάγκη. Νομίζω ότι ένας νομάρχης ο οποίος είναι σωστός καθημερινά, αν θέλετε αναβαθμίζει και τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται όταν πράττει σωστά την δουλειά του.
ΠτΘ: Μπορείτε να μου δώσετε κάποια παραδείγματα αλαζονικών συμπεριφορών στον χώρο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης;
Α.Γ.: Τώρα δεν θέλω να τα ονοματίσω, νομίζω όμως ότι υπήρξαν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Όλοι μας λίγο πολύ είχαμε κάποιες συμπεριφορές που αρνητικά προϊδέαζαν την τοπική κοινωνία. Ελπίζω και πιστεύω να εκλείψουν, πιστεύω πολύ στην νέα γενιά, πιστεύω στο ήθος και στο ύφος της δικής μου γενιάς ή και νεότερων και έχω πει ότι υπάρχει ένα εκπληκτικό στελεχιακό δυναμικό στην περιοχή μας στην Ροδόπη απ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους που μπορεί να δραστηριοποιηθεί και επιβάλλεται να δραστηριοποιηθεί για να αναδείξουμε μια καινούργια πολιτική ηθική, για να αναδείξουμε το καινούργιο πολιτικό ήθος και ύφος που χρειάζεται η κοινωνία μας.
ΠτΘ: Από την υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη πιστεύετε ότι θα βγει ευνοημένη η περιοχή μας;
Α.Γ.: Νομίζω ότι ανοίγει ένας δίαυλος που μπορεί στην πορεία και άλλοι Ροδοπίτες και Θρακιώτες να στελεχώσουν οποιανδήποτε κυβέρνηση. Υπάρχει ένα άξιο στελεχιακό δυναμικό, θέλω να δηλώσω δημόσια ότι η επιλογή του Ε. Στυλιανίδη ως υφυπουργού Εξωτερικών αναβαθμίζει τη Ροδόπη, ο νεότερος πλέον υφυπουργός στην χώρα μας συναντιέται με την ιστορία, γράφει ιστορία και νομίζω ότι πρέπει να την γράψει και σωστά, και έχει όλη την δυνατότητα να την γράψει και σωστά. Άρα λοιπόν η υπουργοποίηση δύο Θρακιωτών, είμαι πεπεισμένος γι΄ αυτό, ότι θα ανοίξει τον δρόμο και για μελλοντικές επιτυχίες.
ΠτΘ: Θα έχετε στο άμεσο μέλλον κάποια επίσημη συνάντηση με τον κ. Στυλιανίδη στο πλαίσιο των θεσμικών σας αρμοδιοτήτων;
Α.Γ.: Έχω δεσμευτεί ότι τον πρώτο που θα επισκεφτώ όταν θα πάω στην Αθήνα θα είναι ο συμπολίτης μας κ. Στυλιανίδης με τον οποίο θα έχω συνεργασία και έχω πει ότι περίπου κάθε μήνα θα είμαι στην Αθήνα. Θα συνεχίσω λοιπόν την συνεργασία όπως είχαμε με την απερχόμενη κυβέρνηση, να την έχω και με την σημερινή, όπου θα αποτυπώνω και θα γνωστοποιώ στην τοπική κοινωνία τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.
ΠτΘ: Ποιο είναι το περιεχόμενο του αναπτυξιακού σχεδίου που θα συζητήσετε με τους φορείς τη περιοχής το προσεχές χρονικό διάστημα;
Α.Γ.: Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι η δεκαετία που διανύσαμε ήταν μια δεκαετία μεγάλης αναπτυξιακής κινητικότητας στην περιοχή μας. Το σημαντικότερο πέρα από έργα παρεμβάσεις και δράσεις είναι ότι εμπεδώσαμε ένα αίσθημα ασφάλειας και ότι σ΄ αυτή την περιοχή συνυπάρχουν αρμονικά και ειρηνικά άνθρωποι με διαφοροποιημένες πολιτισμικές διαδρομές, ανεξάρτητα από οριοθετήσεις και οποιουσδήποτε άλλους διαχωρισμούς.
Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πολίτες ενεργοί και συμμέτοχοι στα αναπτυξιακά και στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. Αυτό έδωσε την δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον οικονομικού ενδιαφέροντος. Η ανάπτυξη της Θράκης πλέον, η σημειολογία και η προοπτική της έχει υπερκεράσει τα εθνικά όρια. Σηματοδοτείται σε μια ευρύτερη περιοχή, από την Μεσόγειο, την Αδριατική, την Μαύρη Θάλασσα και βλέπετε να έχουμε την προσέλευση αρκετών προξένων συγχρόνων, ανεπτυγμένων χωρών, διαβλέποντας την μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική αυτής της περιοχής. Βλέπετε ότι την τελευταία δεκαετία η Ροδόπη έχει αποκτήσει την πρώτη περιφερειακή βιομηχανική περιοχή, έχει το τρίτο πανεπιστήμιο. Θα αποτυπώσουμε τα νέα δεδομένα μέσα από μια διαδικασία προβληματισμού και συνεργασίας με όλους αυτούς τους κοινωνικοοικονομικούς φορείς. Εγώ δεν θέλω να προδιαθέσω κανέναν, θα ξεκινήσει αυτός ο προβληματισμός και πιστεύω μέσα στην χρονιά αυτή να έχουμε αποτυπώσει τον καινούργιο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα.
ΠτΘ: Πρακτικά πώς θα γίνει αυτός ο διάλογος. Θα καθίσετε γύρω από ένα τραπέζι και ο καθένας θα λέει τις προτάσεις του;
Α.Γ.: Αφού αποσταλεί ένα έγγραφο για να μπορέσουν να δρομολογήσουν οι φορείς τις προτάσεις τους, θα τους δώσουμε μια δυνατότητα περίπου δύο μηνών ώστε να ξεκινήσουμε μια συνεργασία όπου θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι του επικοινωνιακού διαλόγου για να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας, τα σχέδιά μας, τα όνειρά μας για τα επόμενα χρόνια. Σαν εφικτούς ορατούς στρατηγικούς στόχους προσδιορίζουμε ότι πλέον είναι εφικτό να διεκδικήσουμε την επέκταση της νέας μονάδας της ΔΕΗ, να χρηματοδοτηθεί η μελέτη για την εκπόνηση του φράγματος του Ιάσμου, να προχωρήσει η μελέτη για τα δίκτυα διανομής του φράγματος του Ιασίου και η κατασκευή του Πανθρακικού σταδίου. Σ΄ όλα αυτά υπάρχουν ωριμότητες, νομίζω ότι τα περισσότερα από αυτά τα έργα αποτυπώνουν και την βούληση όλων των φορέων κα μπορούμε σιγά – σιγά να τα προσεγγίζουμε και να προσδιορίσουμε και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση τους. Εξάλλου ήταν και επαγγελίες όλων των πολιτικών κομμάτων προεκλογικά, αναμένουμε λοιπόν τώρα να προχωρήσουμε στην διαδικασία της υλοποίησης.
ΠτΘ: Από θα βρείτε τα χρήματα που απαιτούνται για το φράγμα του Κομψάτου, σε ποιο πρόγραμμα θα το εντάξετε; Επίσης από πού απορρέει η αισιοδοξία σας για το Πανθρακικό Στάδιο που καρκινοβατεί εδώ και 20 χρόνια;
Α.Γ.: Ήμουν από τους πολιτικούς που ποτέ δεν προανήγγειλα την κατασκευή του συγκεκριμένου φράγματος, τουλάχιστον με τις προδιαγραφές που τις είχαν ορίσει. Νομίζω ότι η κατασκευή με τα δίκτυα διανομής θα ξεπερνούσε τα 60 δις., Αν σκεφτείτε ότι για όλη την χώρα στα ΠΕΠ, υπάρχουν εγγεγραμμένες χρηματοδοτήσεις περίπου 100 δις για φράγματα, βλέπετε λοιπόν το υπερφίαλο του εγχειρήματος. Έχω μια πιο ρεαλιστική πρόταση. Είχα μια συνεργασία με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με τον κ. Δρυ, δεν ξέρω όμως αν είχε αξιολογήσει την σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου σωστά. Πιστεύω ότι με την καινούργια ηγεσία και τον κ. Κοντό να έχουμε μια συνεργασία γιατί δεν είναι δυνατόν να αρδευτεί η περιοχή μας από το φράγμα του Θησαυρού.
Έχουμε μια πιο ρεαλιστική πρόταση, να πάμε σ΄ ένα πιο μικρό φράγμα που πάλι θα καλύψει αρδευτικές ανάγκες, όχι βέβαια των 150.000 στρεμμάτων ώστε να είναι και εφικτό να δούμε την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο Δ΄ ΚΠΣ, εφόσον όμως διασφαλίσουμε καταρχήν την χρηματοδότηση της μελέτης. Εάν χρηματοδοτηθεί η μελέτη για να υπάρχει και η λειτουργική αυτοτέλεια του όλου εγχειρήματος θα πρέπει να αναβρεθούν μετά και πιστώσεις για την χρηματοδότηση και την κατασκευή του έργου.
ΠτΘ: Για το Πανθρακικό στάδιο;
Α.Γ.: Νομίζω ότι έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές μελέτες, Είμαστε δηλαδή στο στάδιο της ολοκλήρωσης των μελετών, είχα επικοινωνία με την απερχόμενη ηγεσία, μου είχαν πει ότι το έργο θα εγγραφεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του αρμοδίου υπουργείου. Νομίζω ότι υπάρχει ωριμότητα ώστε η καινούργια πολιτική ηγεσία να το εγγράψει ως προτεραιότητα πλέον για να προχωρήσουμε στην κατασκευή του. Είναι ένα έργο, αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 6,5 δισεκατομμύρια δρχ.
ΠτΘ: Στον αγροτικό τομέα όπου απασχολείται το 40% του ενεργού δυναμικού του νομού, πως θα αλλάξει η σημερινή εικόνα που χαρακτηρίζεται από συρρίκνωση του εισοδήματος χρόνο με τον χρόνο, γεγονός με επιπτώσεις στους συνολικούς δείκτες ευημερίας της περιοχής;
Α.Γ.: Η αποσαφήνιση του τοπίου για τον αγρότη είναι θέμα της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης. Εμείς σαν νομαρχία Ροδόπης έχουμε την ευθύνη να δημιουργούμε εκείνες τις υποδομές που θα ελαχιστοποιούν το κόστος παραγωγής και αναβαθμίζουν και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Γι΄ αυτό έχουμε ξεκινήσει τα μικροφράγματα μέσα από το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ, έχουμε ξεκινήσει και διάφορα άλλα φράγματα, έχουμε ξεκινήσει αναδασμούς. Κατά κοινή ομολογία των υπηρεσιακών παραγόντων είμαστε ο πρώτος νομός σε όλη την χώρα που εκτελεί αναδασμούς σε τόσες χιλιάδες στρέμματα. Στην προηγούμενη 4ετία ολοκληρώσαμε γύρω στα 60.000 με 70.000 στρέμματα, έχουμε βάλει έναν ανάλογο στόχο για την 4ετία που διανύουμε και θα εντατικοποιήσουμε τους ρυθμούς και για την επόμενη 4ετία. Νομίζω ότι φτιάξαμε το φράγμα της Γρατινής, το φράγμα του Ιασίου, που κατασκευάζεται και είναι το μεγαλύτερο περιφερειακό έργο κοστολογημένο στα 9 δις., τους ταμιευτήρες της Νέας Ανδριανής, του Σιδηροχωρίου που έχουν ολοκληρωθεί, το φράγμα των Ασκητών, τώρα εκπονούμε τις μελέτες για τα δίκτυα διανομής, το φράγμα υδροληψίας που κάναμε στο Λίσσο. Προσπαθήσαμε να έχουμε όσο μπορούμε περισσότερες αρδευόμενες εκτάσεις για να αναβαθμίσουμε και το εισόδημα των Αγροτών. Εκεί λοιπόν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση.
ΠτΘ: Και με την υφαλμήρωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα που απειλεί να εξοντώσει την παραγωγικότητα των χωραφιών αλλά και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τι δείγματα γραφής έχει δώσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση;
Α.Γ.: Περίπου για μια 3ετία αργούσαν να ενεργοποιηθούν δύο μέτρα του ΠΕΠ που αφορούσαν το ένα τα όξινα αλατούχα εδάφη και το άλλο που ήταν οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών. Είχα μια συνεργασία με τον Διευθυντή της Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Ερελιάδη και τα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας, με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Αργύρη, με τον υπουργό κ. Δρυ και με δική μας πρωτοβουλία, ενεργοποιήσαμε πανελλαδικά αυτά τα μέτρα. Θα πάμε λοιπόν σε πολιτικά προγράμματα αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών. Μιλάμε για τα ενεργειακά προγράμματα, τα αρωματικά φυτά τα οποία θα εναρμονίζονται και με την παραγωγική διαδικασία, με την παραγωγική ιδιαιτερότητα της περιοχής μας. Ήδη το μέτρο αναμένεται με τον καινούργιο γενικό γραμματέα της περιφέρειας να ενεργοποιηθεί, να γίνει δηλαδή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και είναι θέμα ολίγων ημερών.
Από τα μέτρα που προανήγγειλα το ένα είναι τα όξινα εδάφη και στις 30/4 θα υποβάλλουμε τεχνικό δελτίο και για τα αλατούχα εδάφη. Να εμπλουτίσουμε δηλαδή τα εδάφη μας με το υλικό το οποίο είναι απαραίτητο περιορίζοντας και την λίπανση και το νερό που ρίχνουμε. Επίσης ένα άλλο μέτρο είναι ότι για πρώτη φορά σχεδόν όλες οι παραλίμνιες εκτάσεις τόσο οι δήμοι όσο και οι κοινότητες θα έχουν συμμετοχή σε αρδευόμενες καλλιέργειες αραβοσίτου, βαμβακιού, μηδικής και τριφυλλιών που θα είναι πλέον επιδοτούμενες σε περιοχές που έχουν πρόβλημα από ποιότητα εδαφών.
Δ.Δ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
