Πισω στα θρανια ξανα

Το πρώτο κουδούνι μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές χτύπησε χθες σε όλα τα σχολεία της χώρας, καλώντας τους μικρούς και μεγάλους μαθητές και μαθήτριες να προσέλθουν στα θρανία τους για να συνεχίσουν το δρόμο προς τη μάθηση και την πνευματική αγωγή.

Ετσι, χθες το πρωί στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής έγινε ο επίσημος αγιασμός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης για τα σχολικό έτος 2003-2004, όπου οι πολιτικοί της περιοχής και οι εκπρόσωποι της εκπαίδευσης μέσα από τους χαιρετισμούς τους έστειλαν μηνύματα με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ευχήθηκαν σε όλους και όλες, εκπαιδευτικούς και μαθητές, καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη.

Γονείς και παιδιά, δάσκαλοι και δασκάλες, όλοι χαμογελαστοί και έτοιμοι να συνεχίσουν το έργο τους, δέχτηκαν τη νέα σχολική χρονιά.


Την αισιοδοξία τους για ένα ξεκίνημα δίχως προβλήματα εξέφρασαν στις δηλώσεις τους ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Στέργιος Φωτίου, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Δημήτρης Κολτσίδας, ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

«Το σχολείο είναι πανέτοιμο από πλευράς υποδομής και προσωπικού και φιλοξενεί γύρω στα 130 παιδιά», σύμφωνα με τον κ. Φωτίου. Από σήμερα αρχίζουν κανονικά τα μαθήματα και θα λειτουργήσει και το ολοήμερο σχολείο. Όλα τα βιβλία μοιράστηκαν ήδη στα παιδιά.

«Θέλουμε όλοι μαζί τους μαθητές μέσα στο σχολείο, τους γονείς δίπλα στο σχολείο για να βοηθήσουν για να γίνουν αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες μάθησης που έχουν τώρα οι μαθητές ακόμα καλύτερες», μετέφερε ο κ. Κολτσίδας, ενώ ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά και επιβεβαίωσε ότι από πλευράς της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης όλα είναι έτοιμα. «Ήδη σε πολλά σχολεία έχουν μοιραστεί τα βιβλία και σήμερα ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα. Δεν υπάρχουν ελλείψεις, εκτός από τα ορισμένα βιβλία, τα οποία είναι στο δρόμο καθ’ οδόν. Οι δάσκαλοι είναι σε όλα τα σχολεία στις θέσεις τους. Φέτος ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και πιστεύω πως θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά».

Αξιολογώντας τη νέα γενιά, ο κ. Γιαννακίδης ισχυρίστηκε ότι αυτή η γενιά «ξέρει να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά υπάρχει και μια εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να διαμορφώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά του παιδιού και το σχολείο είναι η πρώτη τυπική μορφή εξουσίας, με την οποία έρχεται ο άνθρωπος σε επαφή». Ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε και σε καλές παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την κτιριακή υποδομή και έχουν γίνει σχολεία, έχουν προστεθεί αίθουσες, έχουν γίνει κλειστά γυμναστήρια, ενώ πιστεύει ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι καλή και δημιουργική.

Αφού ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά πρώτα απ’ όλα στα παιδιά, αλλά και στους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν μια πάρα πολύ σημαντική ευθύνη, να διαμορφώσουν τις παιδικές ψυχές για τα μικρά παιδιά και να βοηθήσουν ώστε να πάρουν το σωστό προσανατολισμό, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι «θα πρέπει το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος εδώ να συμβάλλει στο να καλλιεργείται παράλληλα με την μόρφωση και η αγάπη της νεότερης γενιάς για την πατρίδα τους. Μια αγάπη, η οποία θα είναι ανταποδοτική άμεσα, όταν η γενιά αυτή θα μας δώσει τους πρώτους επιστήμονες, τους πρώτους επαγγελματίες, τους πρώτους ανθρώπους αγοράς». Όσον αφορά τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι το πιο καθοριστικό σε όλη τους αυτή την εκπαιδευτική διαδρομή είναι να πάρουν σωστές αποφάσεις για το δικό τους μέλλον.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.