«Πηραν την Πολην, πηραν την»

Η δραματοποιημένη διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος κατέκτησε το Κοινό της Κομοτηνής - Στην εκδήλωση μνήμης στο Εκκλησιαστικό Μουσείο για την επέτειο της Άλωσης

Με μεγάλη επιτυχία, δείχνοντας ότι αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη της Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 29ης Μαΐου η εκδήλωση μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, στον αύλειο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου.
 
Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων τέλεσε το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και όλων των υπερασπιστών της Βασιλεύουσας, ενώ το βράδυ παρουσιάστηκε η δραματοποιημένη παράσταση από το ιστορικό μυθιστόρημα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου με τίτλο: «Πήραν την Πόλην, πήραν την».
 
Το επικό βυζαντινό αφήγημα πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 και ζωντανεύει τις τελευταίες ημέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τις πενήντα επτά ημέρες πολιορκίας της Βασιλεύουσας έως την Άλωση.
 
Με τη δύναμη του ποιητικού ενορατικού λόγου, αλλά και με αναλυτική διείσδυση και θέση έναντι της ιστορίας, η συγγραφέας δίνει την ύστατη αγωνία, τον ύστατο αγώνα, που στάθηκε ορόσημο στη νεότερη ιστορία του ελληνισμού, και με μυθικό άξονα τον ήρωά της, Πορφύριο, δίνει την οδυνηρή περιπέτεια του ελληνισμού μετά την καταστροφή. 

Μαθήματα ιστορίας για τις νεότερες γενιές 

Στο χώρο του Εκκλησιαστικού μουσείου, που τους χαροποιεί ότι γίνονται έργα ανακαίνισης μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας, έχουν την ευκαιρία για ακόμα μια χρονιά να τιμήσουν και την ημέρα, αλλά και να μεταφέρουν την ιστορία στις νεότερες γενιές, σημείωσε ο Μητροπολίτης.
 
Μαθαίνοντας αυτή την ιστορία, οι νέες γενιές θα μάθουν από αυτή, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος στο σήμερα και στο αύριο, τόνισε, για να συμπληρώσει πως η Εκκλησία έχει ιερό χρέος να τιμά και να θυμάται αυτά τα γεγονότα. Στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με πρώτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και όλους τους Αρχιερείς, τους Ιερείς, τους Διακόνους και τους συνεργάτες του Πατριαρχείου συνεχίζει να κρατά αναμμένη την λαμπάδα της Ορθοδόξου πίστεως, και να μεταλαμπαδεύει το φως της στην Οικουμένη.
 
Όσο για την παράσταση ο Σεβασμιώτατος εξήγησε πως εφορμάται από ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στους όρκους και την αγωνία των τελευταίων ημερών πριν από την πτώση της βασιλεύουσας, αλλά και την απόφαση των ανθρώπων να θυσιαστούν και να μην παραδοθούν. «Έτσι και σήμερα εμείς, για την αγάπη μας στην πατρίδα, τα ιδανικά μας, τα ηθικά μας πλούτη πρέπει να αγωνιστούμε να μην τα παραδώσουμε, αλλά να είναι αυτά που κοσμούν και θα μεταλαμπαδεύουμε σε όλο τον κόσμο από το ήθος μας με αξιοπρέπεια, σεβασμό και αγάπη προς τους πάντες» ανέφερε, συγχαίροντας για την προσπάθειά του του θεατρικό εργαστήριο της Μητροπόλεως. 

Σεβασμός στις παραδόσεις και τις ρίζες 

Το θεατρικό αποτελούταν από επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου, υπό την επιμέλεια των Ελισάβετ Γιαλαντζή, Ελένη Μαργαρίτη και Ουρανία Λάμπρου, με την τελευταία να σημειώνει πως πλέον η εκδήλωση που πραγματοποιούν στο χώρο έχει τακτικούς θαυμαστές.
 
Άλλωστε οι παραστάσεις τους έχουν σκοπό να περάσουν το μήνυμα ότι σέβονται τις παραδόσεις και τις ρίζες, και σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης να δηλώσουν το δικό τους πνευματικό στίγμα, μακριά από ρατσισμούς και εθνικοκεντρισμούς.
 
Το επικό αυτό μυθιστόρημα πραγματεύεται τις τελευταίες 57 ημέρες της Κωνσταντινούπολης πριν την Άλωση, μια ήττα που ο νεότερος Ελληνισμός έπρεπε να διαπραγματευτεί και να την μετατρέψει σε νίκη των γραμμάτων, των τεχνών και της θρησκείας.
 

Το μυθιστόρημα, σημείωσε, ξεκινά με την Ιστορία και περνά στις ιστορίες των ανθρώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην άμυνα, αλλά και στην επεξεργασία των γεγονότων.
 
Για αυτό και επέλεξαν, με την άδεια της συγγραφέως, να δραματοποιήσουν αυτούσια αποσπάσματα από το έργο, χωρίς να το διασκευάσουν, γιατί είναι ένα κείμενο πλούσιο σε γλώσσα, σε νοήματα, σε ιδέες και σε συγκίνηση. Έτσι με τη βοήθεια όλων των συντελεστών, με σεβασμό προς το κείμενο,  θέλησαν να δώσουν μια άλλη διάσταση του γεγονότος της Αλώσεως, και αν στείλουμε ένα μήνυμα ότι ο ηρωισμός των απλών ανθρώπων είναι αυτός που φτιάχνει την ιστορία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.