Πιο κοντα τα δικτυα φυσικου Αεριου Ελλαδας – Βουλγαριας

Υπογραφή Συμφωνίας Διασύνδεσης με τον διαχειριστή της Βουλγαρίας από τον ΔΕΣΦΑ με στόχο την ενοποίηση της Περιφερειακής Αγοράς Φυσικού Αερίου

Στην υπογραφή Συμφωνίας Διασύνδεσης (Interconnection Agreement) με τον διαχειριστή της Βουλγαρίας Bulgartransgaz προχώρησε ο ΔΕΣΦΑ την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο σημείο διασύνδεσης «Σιδηρόκαστρο-Κουλάτα». Την συμφωνία είχε προαναγγείλει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς στο συνέδριο του Economist την Πέμπτη, τονίζοντας πως η δημιουργία νέων οδών εφοδιασμού, παράλληλα με την αταλάντευτη δέσμευση του ΔΕΣΦΑ για την ενοποίηση της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου θα επιτρέψουν την οικονομικά αποδοτική λειτουργία της αγοράς προς όφελος των Ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών.
 
Αξίζει να σημειώσουμε πως ήδη προχωρά η κατασκευή του Ελληνοβουλγαρικού Αγωγού Διασύνδεσης (IGB) που θα ξεκινά από την Κομοτηνή, ο οποίος θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια διασυνδέοντας τόσο το ελληνικό δίκτυο, όσο και τον TAP με το βουλγαρικό δίκτυο.
 
Στο συνέδριο ο κ. Ξιφαράς σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενοποίηση της αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ελληνικών υποδομών και θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχή».
 
Έκανε επίσης γνωστό, ότι ταυτόχρονα με τη διαδικασία ενεργειακής ενοποίησης συνεχίζονται οι εργασίες της 2ης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας και η προώθηση ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών, όπως το Small Scale LNG και το LNG Bukering. «Σε αυτό το πλαίσιο ωριμάζει το όραμα της μελλοντικής λειτουργίας ενός Gas Trading Hub, το οποίο θα διευθετήσει οριστικά ζωτικές ανάγκες της αγοράς, όπως η συνδεσιμότητα, η ρευστότητα, η επάρκεια και η διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.