Πιο κοντα στην αδερφοποιηση με την Αγια Πετρουπολη η Κομοτηνη

Θετικές οι εμπειρίες που αποκόμισε η αποστολή του Δημοτικού Συμβουλίου στην πόλη - Επαφές με την Περιφερειακή Διοίκηση του Κρασνοσέλσκι, ενός από τα διοικητικά διαμερίσματα της πόλης

Θετικές εμπειρίες αποκόμισαν τα μέλη της αποστολής του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής από την επίσκεψή τους στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου να σημειώνει πως έχουν προχωρήσει οι επαφές και σύντομα θα τεθούν οι βάσεις για την αδερφοποίηση με την Περιφερειακή Διοίκηση του Κρασνοσέλσκι, ενός από τα διοικητικά διαμερίσματα της πόλης. 

Από τις 20-25 Σεπτεμβρίου μαζί με την Αφροδίτη Καρελιάδου και τον Κώστα Καραΐσκο βρέθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, λαμβάνοντας μέρος στο συνέδριο «Αγία Πετρούπολη-Ελλάδα, ενώνοντας δυνάμεις».
 
Στο πλαίσιο των εργασιών της διοργάνωσης, που γινόταν σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης, ήρθαν σε επαφή με μια περιφερειακή διοίκηση με την οποία είναι υποψήφιοι να αδερφοποιηθούν.
 
Η κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης καλύπτει μια τεράστια περιοχή, η οποία χωρίζεται σε 18 περιφέρειες και 110 Δήμους, και ο Δήμος Κομοτηνής είναι υποψήφιος να αδερφοποιηθεί με την Περιφερειακή διοίκηση του Κρασνοσέλσκι (που έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκων). 

Θερμή φιλοξενία στη Ρωσία 

Όπως τόνισε η κ. Στογιαννίδου, έτυχαν ιδιαίτερα ζεστής φιλοξενίας από τους Ρώσους, με πολύ καλά οργανωμένες επισκέψεις και επαφές με τη διοίκηση της περιφερειακής διοίκησης και τον επικεφαλή της, κ. Vitali Cherkashin
 

Επιπλέον είχαν συναντήσεις και με ομοσπονδία επιχειρηματιών, ενώ επισκέφτηκαν και το εργοστάσιο θυγατρικής ελληνικής εταιρείας και ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα της περιοχής, το σχολείο 547, το οποίο τους εντυπωσίασε με τις εγκαταστάσεις του.
 
Οι μαθητές του σχολείου τους υποδέχτηκαν ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ επισκέφτηκαν δημιουργικά εργαστήρια και χώρους τέχνης, την πισίνα του σχολείου, το γυμναστήριο για ασιατικές πολεμικές τέχνες, το πλανητάριο του σχολείου, τον συναυλιακό του χώρο, τη βιβλιοθήκη και το εικονικό παράρτημα του Ρωσικού Μουσείου που στεγάζεται σε αυτό. 

Σοβαρή «υποψηφιότητα» για αδελφοποίηση 

Όσο για το σκοπό της επίσκεψης, τόνισε πως οι επαφές τους με τη διοίκηση τους δημιούργησε την πεποίθηση πως υπάρχει σοβαρός λόγος να προχωρήσουν στις διαδικασίες της αδερφοποίησης με την περιοχή αυτή, τόσο γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι η αδερφοποίηση με περιοχές της Αγίας Πετρούπολης έχει δοκιμαστεί από Δήμους της ευρύτερης περιοχής μας.
 

Άλλωστε στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Δράμας, αλλά και άλλων δήμων της χώρας, κάποιοι από τους οποίους έχουν προχωρήσει στην αδερφοποίηση, ενώ άλλοι, όπως και ο Δήμος Κομοτηνής, τη διερευνούν.
 
Η κ. Στογιαννίδου τόνισε πως η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται για έμπρακτη συνεργασία και ανάπτυξη διμερών σχέσεων συνεργασίας σε πέντε άξονες, στον άξονα του πολιτισμού, του τουρισμού, της οικονομίας-επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης αλλά και των θρησκευτικών δράσεων.
 
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επαφές με τη ρωσική πλευρά, ώστε να καταρτίσουν ένα κοινό σχέδιο συνεργασίας και ανάληψης αμοιβαίων υποχρεώσεων και στόχων στο πλαίσιο της αδερφοποίησης που πρόκειται να γίνει, για συγκεκριμένες δράσεις που θεωρούν πως θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που προχωρήσουν, κάτι το οποίο θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο στο μέλλον με πιο συγκεκριμένες προτάσεις, θα κατατείνουν στην ανάπτυξη των επιμέρους αξόνων, του τουρισμού αλλά και επαφές επιμέρους επιχειρηματιών, κάτι που ήδη βλέπουν άλλοι Δήμοι που έχουν προχωρήσει σε αδερφοποιήσεις.
 
Τόνισε δε προς τον Δήμαρχο κ. Πετρίδη, ο οποίος στο παρελθόν έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το θέμα των αδερφοποιήσεων, πως αξίζει τον κόπο να έχει διαφορετική στάση ο Δήμος στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 
Μετά την παρουσίαση της κ. Στογιαννίδου  ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση, μια αδερφοποίηση θα έχει θετικά αποτελέσματα αρκεί να τεθεί στις σωστές βάσεις, κάτι που θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.