Πινακας ντροπης για την Τουρκια

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Στην έρευνα της για τους εργαζόμενους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η Ένωση Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και στην Επιστήμη επέστησε την προσοχή στην ψυχολογική, οικονομική, σωματική και σεξουαλική βία, ιδιαίτερα στο mobbing (ψυχολογική τρομοκρατία των εργαζομένων) που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες στον χώρο εργασίας.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Ένωση Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και στην Επιστήμη πριν από τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, έδειξε σοκαριστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, «οι απειλές και οι εκφοβισμοί» ήρθαν πρώτες στην κατηγορία των τύπων ψυχολογικής βίας που υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι στην εργασία. Η «άδικη κατηγορία – άδικη διερεύνηση» καταγράφηκε ως η δεύτερη πιο κοινή μορφή ψυχολογικής βίας. Οι γυναίκες που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν «απειλές και εκφοβισμούς», ενώ οι άνδρες ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν «άδικη κατηγορία – άδικη διερεύνηση». Ερωτηθέντες οι εργαζόμενοι για τον δράστη της ψυχολογικής βίας στην εργασία, το 84% των ερωτηθέντων δήλωσε «οι διευθυντές μου». Το ποσοστό αυτό καταγράφηκε στο 85% στις γυναίκες συμμετέχοντες.

Το 49% των γυναικών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σωματική βία. Από τις γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σωματική βία το 35% απάντησε στο ερώτημα για τον δράστη τη βίας ότι ήταν «ο σύζυγος μου/το άτομο με το οποίο ζω» και το 34% απάντησε «ο πατέρας μου». Επιπλέον, το 61% των γυναικών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν υποβληθεί σε mobbing.

Το 23% των γυναικών εργαζομένων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική βία, ενώ το 57% δήλωσαν ότι δεν είχαν υποστεί σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το 71% των γυναικών ερωτηθεισών δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικής βίας.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ogretmenler-gununde-turkiye-icin-utanc-tablosu-1793487

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.