Πιλοτικο σχεδιο για τη δημιουργια Δικτυου Υποδοχης Προσφυγων

Στο πλαίσιο μιας οργανωμένης προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων που απορρέουν από την έλλειψη δομών υποδοχής προσφύγων στον Έβρο, ο οποίος αποτελεί μια βασική πύλη εισόδου προσφύγων στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Νομαρχία Έβρου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του νομού υπέβαλλαν πρόταση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης για ενέργειες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων.

Το προτεινόμενο σχέδιο έχει τίτλο Έβρος Προσφυγή “Ολοκληρωμένο Πιλοτικό Σχέδιο για τη δημιουργία Δικτύου Υποδοχής των Προσφύγων που αιτούν άσυλο” και αφορά τη δημιουργία ενός Δικτύου Υποδοχής Προσφύγων στο νομό.

Το σχέδιο απευθύνεται σε άτομα που εισέρχονται στην Ελλάδα από τις συνοριακές πύλες του Έβρου και ζητάνε άσυλο έχοντας αφήσει με πολιτική ευθύνη τη δική τους χώρα, πιστεύοντας για διάφορους λόγους, ότι κινδυνεύει είτε η ζωή τους είτε η αξιοπρέπειά τους, και δεν μπορούν να ζήσουν πια εκεί.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δικτύου υποδοχής στο οποίο θα συμμετέχουν φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, της δημόσιας τάξης και της παροχής συμβουλευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών. Στο δίκτυο συμμετέχουν και οι εξής φορείς: Η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, το Κέντρο Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στις 49.910.000 δρχ. από τα οποία το 75% ζητείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, το 17% από το Υπουργείο Υγείας, ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου συμμετέχει με ποσοστό 8%.

Βασικές δράσεις του Έβρος-Προσφυγή αποτελούν:

•Οι υπηρεσίες παροχής τροφής και ένδυσης.

•Η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

•Η υπηρεσία συμβουλευτικής νομικής και κοινωνικής στήριξης.

•Η αναβάθμιση δομής φιλοξενίας που λειτουργεί στις Φέρες.

•Εκτεταμένες ενέργειες ευαισθητοποίησης της κοινότητας και γνωριμίας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, κ.ά.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.