Πιλοτικη Ασκηση προσομοιωσης εικονικου επεισοδιου χημικης ρυπανσης ποσιμου υδατος

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στις 10.00, από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΑΜ-Θ, Πιλοτική Άσκηση στα πλαίσια υλοποίησης του Έργου με τίτλο «Civil Protection Αgainst Chemical Releases in Rivers», «CIVILARCH», το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ο σκοπός του «CIVILARCH» είναι η προστασία των πολιτών από τη χρήση ακατάλληλου ύδατος. Ειδικότερα, το αντικείμενο του έργου αφορά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων και μηχανισμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών δυσμενών επιπτώσεων σε περιπτώσεις επεισοδίων χημικής ρύπανσης στα ύδατα των ποταμών. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου έχει εγκατασταθεί στις πηγές «Παραδείσου» και «Στρατώνων» του ποταμού Νέστου πιλοτικός σταθμός παρακολούθησης ποιοτικών παραμέτρων του νερού, με δυνατότητα τηλεμετάδοσης των μετρήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση ειδοποίηση και ενεργοποίηση του τοπικού δικτύου σε περίπτωση επεισοδίου χημικής ρύπανσης.

Κατά τη διεξαγωγή της πιλοτικής άσκησης επισημάνθηκε από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Υδάτων Δρ. Παναγιώτη Γεωργιάδη, Γεωλόγο, η σημασία του συγκεκριμένου έργου για την υπηρεσία της Περιφέρειας, ενώ ο κ. Γιώργος Καμπάς, Μηχανικός Περιβάλλοντος της ίδιας Δ/νσης παρουσίασε το έργο, τους στόχους και τα αποτελέσματά του. Ακολούθως, ο Δρ. Αθανάσιος Βαφειάδης, Αντινομάρχης Υγείας, Υγειονομικού, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας τόνισε τη σημασία του πόσιμου νερού στην ανθρώπινη υγεία, ενώ ο κ. Δημήτρης Κουβάς, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «Scientact A.E.», παρουσίασε τον σταθμό παρακολούθησης ποιοτικών παραμέτρων του νερού.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα πιλοτική άσκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε προσομοίωση πραγματικού γεγονότος ρύπανσης του πόσιμου ύδατος των Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης, Τοπείρου και Χρυσούπολης με σκοπό την άμεση αντίδραση του δικτύου των εμπλεκομένων φορέων. Έγινε εκτίμηση του πραγματικού χρόνου ενημέρωσης από την Δ/νση Υδάτων των εμπλεκομένων Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και του χρόνου αντίδρασης αυτών, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, μετά το εικονικό επεισόδιο χημικής ρύπανσης και την επιβεβαίωση του γεγονότος από το Χημείο της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης, στάλθηκαν άμεσα δείγματα για περαιτέρω ανάλυση και διερεύνηση στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου/ Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, όπως και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος.

 

Μετά το τέλος της άσκησης η κ. Μαρία Λυκίδου, Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης, μίλησε για τα μέτρα ασφαλείας και αντίδρασης της υπηρεσίας σε περίπτωση σχετικού επεισοδίου. Ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με τον ρόλο των Δ/νσεων Υγείας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και των νομών Ξάνθης και Καβάλας, όπως επίσης και τη συνεισφορά των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις ρύπανσης του πόσιμου ύδατος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.