Πετυχημενο το τριημερο ανταμωμα Ξυλαγανιωτων

Από τις 13 μέχρι τις 15 Αυγούστου αντάμωσαν στην Ξυλαγανή οι απανταχού Ξυλαγανιώτες και απόλαυσαν μια σειρά τριήμερων εκδηλώσεων, καθώς και την επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους. Συγκροτήματα από την περιοχή και από το Κόσμιο, καθώς και ο Θύμιος Γκογκίδης με το σχήμα του πρόσφεραν δυνατές στιγμές στους συμμετέχοντες. Στο χορό αντάμωσαν όλες οι γενιές και άξια ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις και τα μέλη του χορευτικού του ΚΑΠΗ του δήμου Μαρώνειας.

Ο δήμαρχος Μαρώνειας, κ. Παναγιώτης Τοπουζλής με ικανοποίηση μιλά στον ΠτΘ για την καθιέρωση του τριημέρου. «Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων είχαμε τη συναυλία από τη μαντολινάτα του δήμου και όλη η πλατεία της Ξυλαγανής γέμισε κόσμο. Στις 14 Αυγούστου έπαιξε η παραδοσιακή ορχήστρα του δήμου Κομοτηνής και χόρεψε το συγκρότημα του Κοσμίου. Είχαμε περισσότερο κόσμο, αλλά στις 15 Αυγούστου είχαμε πάνω από 5.000 άτομα. Έπαιξε ο Θύμιος Γκογκίδης από τα Κουφάλια και το γλέντι κράτησε μέχρι τη 1.30. Ο χώρος της πλατείας δεν επαρκούσε για χορό λόγω του κόσμου. Απολαύσαμε μια πολύ όμορφη βραδιά. Οι Ξυλαγανιώτες που ζουν μακριά από το γενέθλιο τόπο τους προγραμματίζουν και βρίσκονται στο χωριό αυτές τις μέρες. Είδα ανθρώπους που είχα να τους δω πολλά χρόνια. Όπου και να βρίσκονται δεν μπορούν να ξεχάσουν το χωριό τους, γιατί είναι δεμένοι μ’ αυτόν τον τόπο και κουβαλούν πολλά γεγονότα μέσα στην ψυχή τους. Μεγάλωσαν εδώ, έπαιξαν, τραγούδησαν, ερωτεύτηκαν…».

Από την Ελλάδα και από τη Γερμανία, όπου έχουν μεταναστεύσει πολλοί Ξυλαγανιώτες, βρέθηκαν στο χωριό τους και κοντά στα συναισθήματα που πρόσφεραν το ενδυνάμωσαν οικονομικά. «Δεν υπήρχε ούτε ένα τραπέζι διαθέσιμο στην Ξυλαγανή, ενώ τη βραδιά του Δεκαπενταύγουστου γιόρταζε και η Μαρώνεια, έπαιξε ένα μουσικό συγκρότημα και συγκέντρωσε και πολύ κόσμο. Θα το καθιερώσουμε της Παναγίας να έρχεται ο κόσμος στο δήμο μας». Την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις της Μαρώνειας με μια παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιάννη Βουλτσίδη, στην πλατεία Ιμέρου.

«Πήγαμε καλά» μεταφέρει πάντα μετρημένος ο Παναγιώτης Τοπουζλής για μια σαιζόν με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε επίπεδο δήμου της ελληνικής περιφέρειας, αποτιμώντας θετικά τη συμμετοχή του κοινού και το γεγονός ότι μοιράστηκαν σε διαφορετικούς οικισμούς του δήμου. Διακρίνει το διήμερο του «μελιηδέως οίνου» της Μαρώνειας, όπου βρέθηκαν τη Μαρώνεια διευθυντές υπουργείων, επισκέφθηκαν τον αμπελώνα του Τσάνταλη, τα πατητήρια του Αϊ Γιώργη. Ο δήμαρχος κατευθύνεται στη θεσμοθέτηση αυτών των εκδηλώσεων, στοχεύοντας και στην προβολή της περιοχής.

400.000 ευρώ από τον Πάχτα

Η επίσκεψη του υφυπουργού Χρήστου Πάχτα μεταφράστηκε σε 300.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του αγροτουριστικού της Μαρώνειας και σε άλλα 100.000 ευρώ για το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

«Το αγροτουριστικό το έχουμε αναλάβει μαζί με τη νομαρχία Ροδόπης και την Αναπτυξιακή Ροδόπης και θα συζητήσουμε τι θα πράξουμε και πως θα το δουλέψουμε».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.