Πεταμε για Κεντρικη Ευρωπη

Με «ομπρέλα ασφαλείας» τους Εβρίτες και Ροδοπίτες μετανάστες στη Γερμανία και ειδικότερα της περιοχής της Στουτγκάρδης όπου ζουν περί τους 40 χιλιάδες μετανάστες και των δύο νομών, ξεκινούν από τον Μάιο εβδομαδιαίες πτήσεις τσάρτερς. Η νέα αεροπορική σύνδεση σε συνδυασμό με εκείνη του Άμστερνταμ της Ολλανδίας δημιουργεί την πρώτη απευθείας μεταφορική σύνδεση της Θράκης με την Κεντρική Ευρώπη που θα συμβάλλει και στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή. Παράλληλα διοργανώνεται για τις 31 Ιανουαρίου Ημερίδα με θέμα τον τουρισμό, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδία των τουριστικών πρακτόρων Ελλάδος σε μια ευρύτερη ενημέρωση όλων των επαγγελματικών τάξεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.

Η πρώτη επιτυχής αεροπορική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με ευρωπαϊκή χώρα έγινε πέρυσι με την καθιέρωση εβδομαδιαίων τακτικών πτήσεων από Άμστερνταμ σε όλη τη θερινή περίοδο, ενώ δοκιμαστικά τέθηκε σε εφαρμογή και πρόγραμμα έξι δοκιμαστικών πτήσεων από την Στουτγκάρδη της Γερμανίας κατά την ίδια περίοδο με μετακίνηση περίπου χιλίων ατόμων.

Φέτος οι Νομαρχίες Έβρου και Ροδόπης ξεκινούν μαζί ένα πρόγραμμα ευρύτερης συνεργασίας για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την σύμπραξη στο διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσεις μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων και των αεροπορικών εταιρειών για την εξακολούθηση των αεροπορικών συνδέσεων με τις δύο χώρες, με την ευκαιρία της Τουριστικής Έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου στη Στουτγκάρδη. Οι τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες έχουν αναλάβει την μίσθωση των αεροπλάνων από τις αεροπορικές εταιρείες της «Λουφτχάνσα» και της «Τρανσάβια».

Αισιόδοξοι για το εγχείρημα δηλώνουν οι Πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών Τουρισμού Ροδόπης κ. Κώστας Λιούρτας και Έβρου κ. Πολυχρόνης Αντωνιάδης.

«Ξεκινάμε φέτος μια ευρύτερη συνεργασία του νομού Έβρου με τον νομό Ροδόπης μια και πιστεύουμε ότι από κοινού μπορούμε να προσφέρουμε ένα ελκυστικότερο τουριστικό προϊόν για τη Γερμανία και την Ολλανδία, που θα απευθύνεται και στους μετανάστες μας αλλά και τους τουρίστες. Συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε κι εμείς στο διάλογο που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι αναλαμβάνουν και το οικονομικό ρίσκο. Συμφωνήθηκε να συνεχίσουν οι πτήσεις της «Τρανσάβια» και συγχρόνως δρομολογήθηκε η συνεργασία μας με τουριστικά γραφεία της Στουτγκάρδης για μια εβδομαδιαία αεροπορική γραμμή της «Λουφτχάνσα», Στουτγκάρδη – Αλεξανδρούπολη – Στουτγκάρδη, ξεκινώντας από τον Μάιο» αναφέρει ο κ. Λιούρτας.

Ήπιος τουρισμός

Από την Στουτγκάρδη όπου εξακολουθεί να βρίσκεται για να συνεχίσει τις επαφές με τα τουριστικά γραφεία ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού κ. Πολυχρόνης Αντωνιάδης αναφέρεται στην προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου «Ο νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης είναι πεπεισμένος ότι η περιοχή μας μπορεί να προχωρήσει στον τουρισμό. Έχει μία ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία από τη θητεία του σαν Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με την ανάδειξη του τουρισμού στο χώρο της Χαλκιδικής και την εμπειρία του στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Αντιληφθήκαμε όμως από την αρχή ότι υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στην περιοχή μας από την Κεντρική Ευρώπη που μπορούσε να λυθεί μόνο με απευθείας αεροπορική σύνδεση. Προς τη κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε εδώ και ένα χρόνο. Πέρυσι είχαν γίνει προγραμματισμένες πτήσεις από Άμστερνταμ προς Αλεξανδρούπολη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στην ασφάλεια των πτήσεων. Επίσης «δοκιμαστικά» είχαν προγραμματιστεί και πέντε πτήσεις από την Στουτγκάρδη για την Αλεξανδρούπολη που έγιναν έξι για να καλυφθεί εν μέρει η αυξημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε. Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πρακτόρων που κινούνται στο χώρο της Στουτγκάρδης προχωρήσαμε φέτος σε μία νέα σύμβαση για τη νέα θερινή περίοδο για εβδομαδιαίες πτήσεις κάθε Σάββατο από και προς τη Στουτγκάρδη, που πιστεύουμε ότι θα στεφθεί με την ίδια επιτυχία. Η ομπρέλα ασφάλειας σ΄ αυτή την πτήση είναι οι μετανάστες της Ροδόπης και του Έβρου που ζουν στην περιοχή της Στουτγκάρδης και υπολογίζονται γύρω στις 40 χιλιάδες.

Να επισημάνω ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται σε συνεργασία της Νομαρχίας Ροδόπης και τον συνάδελφο κ. Λιούρτα που μετείχε στις συζητήσεις με τους ¨Έλληνες τουριστικούς πράκτορες. Παράλληλα πιστεύουμε ότι η περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης σαν ενιαίο πακέτο είναι ένα ελκυστικό προϊόν για τον τουρισμό της Κεντρικής Ευρώπης όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των Ολλανδών για την περυσινή περίοδο. Προωθούμε την ήπια μορφή τουρισμού σε μια ολοκληρωμένη και ποικιλόμορφη πρόταση, ξεκινώντας από τις παραλίες του Φαναρίου, της Μαρώνειας, Μεσημβρίας προσθέτοντας τα μονοπάτια της ορεινής Ροδόπης, φτάνοντας στη Δαδιά , στο Δέλτα του Έβρου τον Νέστο που είναι μεν γνωστά σημεία για την Ευρώπη αλλά μέχρι τώρα η πρόσβαση ήταν δύσκολη».

Τουριστικοί πράκτορες

Ένας από τους δύο Τουριστικούς Πράκτορες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και συμμετείχαν στο περυσινό εγχείρημα είναι ο κ. Ανδρονικίδης Γιάννης, ιδιοκτήτης του πρακτορείου «Λύρα», που κατάγεται από τη Δράμα και δραστηριοποιείται στο χώρο του παγκόσμιου τουρισμού εδώ και 15 χρόνια με έδρα την Στουτγκάρδη. «Θέλουμε να προβάλλουμε λίγο περισσότερο τον τόπο μας και λόγω καταγωγής. Φέτος θα επεκτείνουμε το θερινό πρόγραμμα από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο, μετά την περυσινή επιτυχία των πτήσεων, με απευθείας πτήσεις.

Το κόστος που αναλαμβάνουμε είναι γύρω στα 600 χιλιάδες ευρώ, το οποίο όμως είμαστε σίγουροι ότι θα καλύψουμε γιατί έχουμε και την πολύ καλή συνεργασία με τη νομαρχία του Έβρου και της Ροδόπης. Αρκούμαστε στην ηθική συμπαράσταση των νομαρχιών, αλλά και σαν βορειοελλαδίτες είμαστε σίγουροι για το τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή μας και γι αυτό θέλουμε να την προβάλλουμε περισσότερο και καλύτερα και πιστεύω ότι πετύχαμε να παρουσιάσουμε τον τόπο μας πολύ καλά στην τουριστική έκθεση της Στουτγκάρδης. Θεωρώ ότι με την υπάρχουσα τουριστική υποδομή σίγουρα για δύο χρόνια, φέτος και του χρόνου θα καλυφθεί η ζήτηση, γιατί ο τουρίστας που θα φέρουμε εμείς δεν θέλει τα μεγαθήρια, το μπετόν, μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλες παραλίες, αλλά ένα μικρό ξενοδοχείο για να ξεκουραστεί, να κάνει τις εκδρομές του και να απολαύσει τη φύση».

Ημερίδα

Για την Ημερίδα που διοργανώνεται στις 31 Ιανουαρίου ο κ. Λιούρτας δηλώνει «στην Ημερίδα θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδία των Τουριστικών Πρακτόρων Ελλάδος και ο Πρόεδρος κ. Ευαγγέλου. Θα συγκεντρώσουμε όλους όσους σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν των νομών Έβρου, Ροδόπης και ενδεχομένως και της Ξάνθης προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος και να δοθούν κάποιες πληροφορίες για την ανάπτυξη κάποιων προγραμμάτων για ένα ευρύτερο διάλογο πάνω σε θέματα τουρισμού αφού η τουριστική βιομηχανία επηρεάζει πολλούς και διάφορους τομείς επαγγελματικών δραστηριοτήτων». Ενώ ο κ. Πολυχρόνης Αντωνιάδης συμπληρώνει «θα συζητηθούν διάφορες δυνατότητες προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Ροδόπης και του Έβρου και πιθανόν θα συζητηθεί και ένας άλλος παράγοντας που είναι οι κρατικές ενισχύσεις για την εκπαίδευση και τη συμμετοχή άλλων παραγωγικών τάξεων που κατ΄ αρχή φαίνεται να ξένες προς το προϊόν όπως είναι οι σερβιτόροι, εστιάτορες, οδηγοί λεωφορείων, ταξιτζήδες για να συμφωνηθούν και σεμινάρια επιμόρφωσης».

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.