«Πεσαν οι μασκες» στο Περιφερειακο

Αντιπαράθεση για τις μάσκες των 73 ευρώ μεταξύ Χατζηπέμου-Τσαλικίδη

Στην ανάγκη των υπηρεσιών της ΠΕ Ροδόπης, που έπρεπε να διαχειριστούν άμεσα την πανδημία εν μέσω του πρώτου κύματός της την άνοιξη, απέδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης το κόστος των 50 μασκών που προμηθεύτηκε έναντι3.650 ευρώ η αρμόδια υπηρεσία.

Ο κ. Τσαλικίδης αναφέρθηκε στο θέμα απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» που τέθηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πώς έγινε η προμήθεια;

Την επερώτηση έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης κ. Χρήστος Χατζηπέμου, ο οποίος ανέφερε ότι η προμήθεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε πρόσκληση της 26ης Μαρτίου, όμως δεν φαίνεται να γίνεται η προμήθεια, αντίθετα στα μέσα Απριλίου δημοσιεύεται απόφαση απευθείας ανάθεσης του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης που αναθέτει σε εταιρεία την προμήθεια 50 μασκών αντί του συνολικού τιμήματος με ΦΠΑ 3.650 ευρώ, δηλαδή αντί του ποσού των 73 ευρώ η μία, μαζί με δύο άλλες προμήθειες.

Σε αυτήν γίνεται αναφορά σε άλλη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που όμως δεν εντόπισαν αναρτημένη στην Περιφέρεια, για αυτό και με την επερώτηση ρωτήθηκε ο κ. Τσαλικίδης αν έγινε τελικά αυτή η προμήθεια, αν πληρώθηκε και ποια έρευνα αγοράς προηγήθηκε.

Επίκληση υπηρεσιακών αναγκών

Από την πλευρά του ο κ. Τσαλικίδης ξεκίνησε την απάντησή του σημειώνοντας πως καμία προμήθεια δεν αφορά συγκεκριμένες διευθύνσεις, και «δεν πρέπει να κάνουμε τον Πουαρό και να υποβάλλουμε ερωτήματα προς το συμβούλιο όταν μπορεί να διερευνηθεί με την ίδια την διεύθυνση» αφήνοντας αιχμές για προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων προς την πλευρά του κ. Χατζηπέμου.

Ο κ. Τσαλικίδης τόνισε πως το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό και εξελίξιμο, και δεν πρέπει να το υποτιμούνούτε αυτό το ίδιο ούτε το έργο των υπηρεσιών.«Εκείνη την περίοδο του lockdown, κάποιοι εργάζονταν συνεχώς και αδιαλείπτως προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα και να βοηθήσουν τους πολίτες» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης για να συμπληρώσει πως οι συγκεκριμένοιυπάλληλοι είχαν νααντιμετωπίσουν επικίνδυνες συνθήκες όπως πολίτες που έρχονταν από το εξωτερικό, και έπρεπε να κάνουν τεστ.

Ως ΟΤΑ Β΄ Βαθμού, λοιπόν, κινήθηκαν, στα πλαίσια που όρισε το υπουργείο, και προέβησαν σε συγκεκριμένες προμήθειες.

Εκείνη την εποχή το υγειονομικό υλικό ήταν σε έλλειψη, και οι προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά των ειδικών μέσων προστασίας ορίζονται από το προσωπικό, σημείωσε, ενώ ανέγνωσε και απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας για το ζήτημα, που του αποστάλθηκε μετά από ερώτημά του για το θέμα.

Σε αυτή σημειώνεται πως στις 26 Μαρτίου έγινε ανάρτηση στον ιστότοπο της ΠΑΜΘ πρόσκλησης για μέσα προστασίας με 6 κατηγορίες ειδών, στην οποία υπήρξαν 3 ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι για τρείς κατηγορίες, ενώ δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τις άλλες 3, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και οι επίμαχες μάσκες.

Για την προμήθεια όμως αυτών των ειδών, που περιλάμβαναν γάντια και θερμόμετρα πέρα από τις μάσκες, η υπηρεσία, κρίνοντας πως ήταν απαραίτητο να τα προμηθευτεί, απεύθυνε εκ νέου πρόσκληση στον οικονομικό φορέα/υποψήφιο προμηθευτή, για να κατατεθεί προσφορά για την προμήθεια και υπογράφηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη η απόφαση απευθείας ανάθεσης προς τον προμηθευτή που κατέθεσε προσφορά.

Την συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με την απάντηση της υπηρεσίας, ο προμηθευτής ήταν ο μόνος που μπορούσε να διαθέσει άμεσα το συγκεκριμένο υλικό, με την αναφορά να κλείνει με την υπενθύμιση πως η πανδημία συνεχίζεται, και το υλικό που χρειάζονται είναι πολύ περισσότερα από ό,τι προμηθεύτηκαν.

«Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με επερωτήσεις, κατηγορητήρια ή τη μέθοδο του ντεντέκτιβ, μπορεί να απευθυνθεί ο καθένας στην Διεύθυνση, να πάρει τα στοιχεία που χρειάζονται, τα δείγματα που χρησιμοποίησε, ώστε να καταλάβει πόσο απαραίτητες ήταν οι μάσκες αυτές με το ειδικό φίλτρο για τους ανθρώπους που εκτέθηκαν στην πρώτη γραμμή» σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, καταλήγοντας πως οι τιμές, εκείνη την περίοδο όπου υπήρχε μεγάλη ανάγκη ήταν αυτές, και πως η υπηρεσία ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Έντονη αντιπαράθεση για το τι συνέβη

Απαντώντας σε έντονο τόνο, ο κ. Χατζηπέμου σημείωσε πως την ίδια ημερομηνία βγαίνει προκήρυξη από την ΠΕ Ξάνθης, και με την ίδια περιγραφή προμηθεύεται 500 κομμάτια, σε χαμηλότερη τιμή, με 6 ευρώ τη μάσκα, κάτι που θεωρεί πως δείχνει ότι οι υπηρεσίες σε διαπεριφερειακό επίπεδο, δεν συνεργάζονταν.

Χαρακτήρισε δε, μετά από συνεχείς αντιπαραθέσεις με τον κ. Τσαλικίδη ανεπαρκείς τις διευκρινήσεις χωρίς να απαντώνται βασικά ερωτήματα, και αν έγινε έρευνα αγοράς, αναρωτώμενος, «έγινε έλεγχος για αισχροκέρδεια στην εταιρεία, ότι εκείνη την περίοδο αισχροκερδώντας εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη της ΠΕ Ροδόπης;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.