Περπατωντας εκει που Εξουσια και Νομος ειναι η Φυση

20μελής αποστολή του ΕΟΣ Κομοτηνής στο Δάσος Ελατιάς (Καρά Ντερέ)

Περιηγητική εξόρμηση σε ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα από πλευράς βιοποικιλότητας δάση της χώρας μας, αυτό της Ελατιάς Δράμας, πραγματοποίησαν κατά το διήμερο 15 -16 Οκτωβρίου, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, αλλά και καλεσμένοι επισκέπτες – συνοδοιπόροι από την Λετονία, την Ιταλία και την Τουρκία.
 
Η 20μελής αποστολή, με υπεύθυνους συντονιστές τους κ.κ. Σπύρο Κούτρα και Χρήστο Γανίτη, επισκέφτηκε την ψηλότερη κορυφή Ελατιάς Δράμας – πρώην στρατιωτικό Φυλάκιο Τσάκαλος σε υψόμετρο 1826μ., περιηγήθηκε στο εξαιρετικής σπανιότητας δάσος κωνοφόρων – ερυθρελάτης -το μοναδικό που βρίσκεται στην Βαλκανική χερσόνησο- και περπάτησε σε ζώνες που αρχαιολογικά ευρήματα σε τυρφώνες ανέδειξαν ανθρώπινη παρουσία προ 4000 χρόνων.
 
Το Δάσος Ελατιάς θεωρείται ένα σχετικά νέο δάσος. H περιοχή της Eλατιάς μέχρι την εποχή του Eμφυλίου ήταν ένας εκτεταμένος βοσκότοπος, όπου έβοσκαν έως και 700.000 γιδοπρόβατα. H αναχώρηση των κοπαδιών από μόνη της στάθηκε αρκετή για να πυκνώσει το δάσος με δασική πεύκη, γεγονός στο οποίο βοήθησαν και τα πολλά αγριογούρουνα που, σκάβοντας με το ρύγχος τους τη γη, διευκόλυναν και επιτάχυναν την εγκατάσταση της δασικής πεύκης. 

Ένας χλωριδικός και πανιδικός παράδεισος 

Η χλωρίδα της περιοχής σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 1.800 είδη, μερικά από τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια για τη χώρα μας. Στα χαμηλά υψόμετρα θα ο περιηγητής θα συναντήσει δάση δρυός, ενώ λίγο ψηλότερα ακολουθούν δάση οξιάς και, τέλος, τα δάση των κωνοφόρων με ερυθρελάτη και δασική πεύκη. Η πανίδα της περιοχής είναι εξίσου πλούσια, με πολλά είδη όπως η καφετιά αρκούδα, αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι, αγριόγατες, αετοί, δρυοκολάπτες να βρίσκουν εκεί καταφύγιο.
 
Η Ελατιά ή Καράντερε (μάυρο Ρέμα) είναι βουνό της Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα, την λεγόμενη κορυφή Τσάκαλος, την οποία και επισκέφθηκαν τα μέλη της αποστολής. Βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Ορίζεται ανατολικά από το Μεγάλο Ρέμα και δυτικά από τον Δεσπάτη ποταμό. Από την Ελατιά πηγάζει επίσης και το Βαθύρεμα ή Μαύρο Ρέμα (Καρά Ντερέ). Εκτός από τον Τσάκαλο (υψόμ. 1826μ.), άλλες κορυφές είναι: οι Οξιές (υψόμ. 1811μ.), η Ελατιά (υψόμ. 1647μ.), η Μπουζάλα (υψόμ. 1631μ.), η Πυραμίδα Κούτρα (υψόμ. 1628μ.), το Ζερβό (υψόμ. 1578μ.). τα Καλύβια Γραβάνη (υψόμ. 1556μ.) κ.α.
 

Στην Ελατιά, υπάρχει το Δασικό Χωριό Ελατιάς, κοντά στην κορυφή Πυραμίδα Κούτρα, στη θέση του παλιότερου τσελιγκάτου Σαρακατσαναίων με την ονομασία Καλύβια Κούτρα, όπου κάθε χρόνο, στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Προφήτη Ηλία πραγματοποιείται το αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας. Η περιοχή αποτελούσε θερινό λιβάδι Σαρακατσάνικων τσελιγκάτων. Η αποχώρηση των τσελιγκάτων μετά το 1944 και η μείωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέχρι το 1974 είχε ως αποτέλεσμα τη φυσική αναδάσωση της περιοχής, η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Το Δασικό χωριό βρίσκεται στο κέντρο του Δάσους της Ελατιάς, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με έκταση 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελείται από ερυθρελάτη, πεύκα, κέδρους, οξιές, σημύδες, λεύκες, σφενδάμια, δρύες, αγριοτριανταφυλλιές κ.α. Στο δυτικό τμήμα του βουνού, στη θέση Μαγούλα, υπάρχει το δάσος Σημύδας, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα.
 
Η Ελατιά ή αλλιώς το Καρά Ντερέ είναι πάνω στην τομή της μεσευρωπαϊκής και της μεσογειακής κλιματικής ζώνης και αποτελεί το μοναδικό σημείο σε όλη την Ελλάδα που μπορεί κανείς να συναντήσει την ερυθρελάτη (Picea abies) που ως είδος έλατου απαντάται κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες.
 

Πρόκειται για τα ψηλότερα δέντρα που μπορεί να βρει κανείς στη χώρα μας, το ύψος τους ξεπερνά τα 50 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 60 ή και τα 65 μέτρα. Η μορφή του είναι πολύ χαρακτηριστική δημιουργώντας με τα κλαδιά του και τις βελόνες του που κρέμονται προς τα κάτω κρόσια. Ο φλοιός της χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία και η ρητίνη της είναι γνωστή ως ρητίνη Βουργουνδίας.
 

Πέραν αυτού είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος με σημύδες, όπως οι οξυές, οι βελανιδιές, τα μαυρόπευκα, οι καστανιές, τα σφενδάμια, οι κέδροι, οι φράξοι, τα σκλήθρα, οι γαύροι, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα μύρτιλλα και η δασική πεύκη.
 
Αυτή η τεράστια βιοποικιλότητά της, χλωριδική και πανιδική, κάνει την Ελατιά ένα μοναδικό φυσικό πάρκο. Η πολυσχιδής μορφολογία του εδάφους της είναι ένα υπέροχο γλυπτό, λαξευμένο με δεξιοτεχνική μαστοριά από τη σοφή ροή των υδάτων της Ροδόπης. 

Πώς να πάτε 

Σημείο αναφοράς της περιοχής το Δασικό Χωριό Ελατιάς, το οποίο ανήκει στο Δασαρχείο Δράμας και αποτελεί το διοικητικό και λειτουργικό κέντρο της περιοχής. Βρίσκεται στη θέση ενός παλιού τσελιγκάτου, που είναι γνωστή ως «Καλύβια Κούτρα». Μια πιο ορθολογική προσέγγιση του δάσους της Ελατιάς γίνεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινάει από την πόλη της Δράμας, με κατεύθυνση βορειοανατολική. Περνάει διαδοχικά από το Λιβαδερό (22 χλμ. από τη Δράμα), τη γέφυρα των Παπάδων που διασχίζει μια όμορφη λίμνη που σχηματίστηκε από τα νερά του Νέστου (38 χλμ. από τη Δράμα), το Σιδηρόνερο (45 χλμ. από τη Δράμα) και τη Σκαλωτή (54 χλμ. από τη Δράμα), το τελευταίο χωριό για προμήθειες πριν από την είσοδο στο δασικό σύμπλεγμα και καταλήγει στο Δασικό Χωριό της Ελατιάς, σε υψόμετρο 1.600 μ., σε μια περιοχή με μέση ετήσια θερμοκρασία 9 βαθμούς Κελσίου και ετήσιο ύψος βροχής ιδιαίτερα υψηλό, πάνω από 1.200 mm.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.